Alte afectiuni ale ficatului

©

Autor:

Granulomatozele hepatice constituie un nume generic pentru diferite afectiuni sistemice care se manifesta si prin prezenta granuloamelor la nivelul ficatului. Etiologia acestora include afectiuni bacteriene, precum tuberculoza, bruceloza, tularemia, afectiuni virale, varicela si afectiuni parazitare, ascaridioza. De asemenea, granulomatozele hepatice se remarca in sarcoioza, sifilis, berilioza, histoplasmoza, mononucleoza infectioasa, febra Q, boala Hodgkin, leucemii, dar si in stadiul precoce al cirozei biliare sau in unele hepatite medicamentoase. Tabloul clinic este dominat de hepatomegalie moderata, iar icterul si hipertensiunea portala se intalnesc inconstant.

Amiloidoza hepatica
imbraca o forma secundara cand acumularea intrahepatica a substantei amiloide se datoreaza unor conditii clinice variate, precum supuratii pulmonare si osoase, sifilis tertiar, tubercuoza, poliartrita reumatoide, boala Crohn, sau primitiva, fara vreo cauza aparenta, identificata in 25% din cazuri. In amiloidoza hepatica primitiva, simptomul clinic constant este reprezentat de hepatomegalie, hipertensiunea portala este rar intalnita, in timp ce fenomenele de insuficienta hepatocelulara lipsesc. In situatia unei amiloidoze hepatice secundare, tabloul clinic al afectiunii de baza se completeaza cu fenomene polimorfe, precum sindrom nefrotic, insuficienta cardiaca, in functie de intensitatea leziunilor pluriviserale.

Pelioza hepatica
se caracterizeaza prin prezenta spatiilor chistice sau flebectatice, cu continut de sange, la nivelul parenchimului hepatic. In unele situatii, afectiunea evolueaza asimptomatic, iar in caz contrar apar semne clinice si paraclinice de afectare hepatica, care impreuna cu o varietate de factori etiologici, in special terapiile hormonale prelungite, contribuie la decelarea diagnosticului. La unii pacienti pelioza poate retroceda, insa au fost raportate cazuri cand preogresul a avut loc spre o transformare cirotica.

Sindromul Fitz-Hugh-Curtis
reprezinta complicatia hepatica a unei infectii gonococice. Afectiunea este extrem de rar intalnita si predominanta la sexul feminin, manifesta dupa o perioada de 1 - 2 luni de la o infectie genito-urinara, localizata de obicei, la nivelul organelor pelvine feminine. Debutul are loc brusc, cu dureri abdominale difuze sau cu sediul in hipogastru, stari febrile, leucoree. Ulterior, durerile migreaza si se resimt puternic la nivelul hipocondrului drept, iar greata si varsaturile concomitent cu alterarea starii generale vin in completarea tabloului clinic. Se admite ca la sexul feminin, aparitia periheptatitei gonococice se datoreaza deplasarii infectiei de la organele genitale catre ficat prin intermediul santurilor falopice si paracolice, in timp ce la sexul masculin se pare ca propagarea infectiei are loc pe cale limfatica retroperitoneala. Prognosticul este favorabil.

Displazia arterio-hepatica
se traduce in general prin asocierea hepatopatiei neonatale cu stenoza arterei pulmonare. Afectiunea este rar intalnita, cu o frecventa echivalenta pentru ambele sexe si se prezinta de regula cu caracter familial. Tabloul clinic este polimorf si include tulburari hepatobiliare variate, malformatii vasculare si cardiace, sindrom dismorfic, hipogenitalism, retard statural, modificari oculare, malformatii renale. Exitusul a fost semnalat in 15% din cazuri.

Cavernomul portal
se explica prin transformarea venei porte, a tesutului periportal, precum si a tesutului periportal intr-o formatiune spongioasa vasculara. La adulti, procesele inflamatorii abdominale sunt cele mai frecvente cauze. Tabloul clinic este asemanator cu cel al hipertensiunii portale, asociat in majoritatea cazurilor cu ascita. Debutul poate avea loc prin hematemeza datorata ruperii unor varice gastro-esofagiene. Aproape constant, pacientii acuza dureri in epigastru, scadere ponderala si uneori icter.

Colangita sclerozanta primitiva
este o afectiune rara, determinata de obicei de distructia progresiva a ducterlor biliare intra- si extrahepatice. In 62,5% din cazuri se intalneste la barbati, iar varsta predominanta se incadreaza in intervalul 25 - 45 ani. Aproximativ 50 - 70% dintre subiecti prezinta si colita ulcerativa. Din punct de vedere clinic, in peste jumatate din cazuri afectiunea este asimptomatica, restul cazurilor caracterizandu-se prin durere abdominala superioara, prurit, anorexie, febra.

Data actualizare: 14-03-2013 | creare: 13-11-2012 | Vizite: 10782
Bibliografie
1. Ficatul - V. Papilian - Anatomia omului, vol. II, 1982, pag. 145
2. Bolile aparatului digestiv - R. Paun - Tratat de medicina interna, partea a 2-a, 1986
3. Patologia ficatului - C. Stanciu - Gastroenterologie practica, vol. 2, 1979
4. Bolile ficatului - O. Fodor - Tratat elementar de medicina interna, vol. 2, 1974, pag. 494
5. The Liver as an Organ - A.C. Guyton - Textbook of Medical Physiology, 11th edition, pag. 859
6. Hepatologie - Mauss, Berg, Rockstroh, Sarazin, Wedemeyer - Versiunea in limba romana, S. Ruta, C. Sultana, 2009
7. Afectiunile ficatului - L. Gherasim - Bolile digestive hepatice si pancreatice - Tratat de medicina interna vol. 3, 1999, pag. 637
8. Afectiuni ale ficatului si tractului biliar - Harrison - Principiile medicinei interne, editia 14, vol. 2, pag. 1828
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!