Epigastru

©

Autor:

Localizare
- superior apendice xifoid si rebordul costal;
- inferior regiunea ombilicala;
- lateral regiunile hipocondrice;

Proiectii
- ficatul (o parte din lobul drept si lobul stang);
- stomacul (curbura mica, antrul si o parte din corp);
- pancreasul;
- duodenul (bulb);
- flexura duodeno-jejunala;

Regiunile abdomenului

Regiunile abdomenului

Semnificatia durerii in epigastru

De multe ori, durerea epigastrica (epigastralgie) nu este asociata cu afectiuni specifice, manifestandu-se in tulburari ale digestiei datorate supraalimentarii, consum excesiv de alcool, intoleranta la lactoza, sarcina (aproximativ 50% din gravide) sau reactii adverse la administrarea unor medicamente precum aspirina sau antiinflamatoarele non-steroidiene. Totusi, durerea epigastrica poate fi manifestata ca simptom in diverse afectiuni ale structurilor anatomice de la acest nivel, caracterul durerii conferind indicatii diagnostice utile.
Gastrita caracterizata prin inflamatia mucoasei gastrice este determinata de ingerarea unor alimente necorespunzatoare sau a unor medicamente precum aspirina sau rezerpina. Epigastralgia puternica este consecutiva unei senzatii difuze de apasare. Procesul alimentar intensifica tulburarile, in timp ce varsaturile le calmeaza.
Boala de reflux gastroesofagian reprezinta refularea continutului gastric in esofag. Discomfortul epigastric este caracterizat prin pirozis si poate fi insotit de hipersalivatie sau disfagie. Actiunea refluxului gastroesofagian poate determina debutul esofagului Barrett.
Esofagita reprezinta inflamatia esofagului, iar odinofagia si pirozisul esofagian sunt premergatoare durerii epigastrice.
Hernia hiatala consta in protruzia stomacului in cavitatea toracica prin hiatusul esofagian al diafragmului. Durerea in acest caz este colicativa, dependenta de pozitie, intensificata la aplecarea pacientului. Este localizata paraxifoidian cu iradieri catre epigastru si regiunea precordiala.
Ulcerul gastric sau duodenal este determinat de lezarea mucoaselor gastrice si respectiv duodenale. Durerea provocata in astfel de afectiuni se manifesta strict localizat, intr-o zona limitata, epigastrul drept in cazul ulcerului duodenal si epigastrul stang pentru ulcerul gastric. De asemenea, durerea poate iradia uneori catre hipocondrul drept sau stang si aproape deloc catre umar, diferentiindu-se astfel de durerea asociata cu afectiunile vezicii biliare. In unele situatii, cum ar fi ignorarea sau tratamentul necorespunzator, ulcerul evolueaza si perforand peretele afectat conduce la peritonita epigastrica.
Volvulusul gastric consta in schimbarea pozitiei stomacului la 180 grade de cele mai multe ori cauzata de slabirea mijloacelor de fixare. Volvulusul cronic prezinta simptome ce includ dureri epigastrice, pirozis, meteorism si eructatii, toate de intensitate redusa. Forma acuta insa se manifesta prin eructatii si dureri epigastrice violente insotite de imposibilitatea de a varsa.
Carcinomul gastric implica in 50% din cazuri epigastralgii insotite de meteorism si pirozis, uneori cu aspect colicativ, lipsite insa de o corelatie evidenta cu alimentatia.
Pancreatita consta in inflamarea pancreasului, manifestata printr-o durere acuta ce iradiaza in spate, hipocondru drept si stang, acompaniata de obicei de greata si varsaturi. In rest, simptomatologia variaza in functie de forma afectiunii si poate include instalarea icterului, tahicardie, sensibilitate si rigiditate abdominala, decolorarea pielii periombilical sau in flancuri.
Durerea in apendicita acuta poate debuta in epigastru, urmand ca in urmatoarele ore, regiunea apendiculara sa resimta durere la presiune.
Ocluzia colonului transvers poate determina dureri resimtite in epigastru.
Anevrismul disecant se desfasoara in 90% din cazuri prin instalarea spontana a durerii severe la nivel restrosternal, coborand conform traiectului aortei pana in regiunea lombara.

Data actualizare: 19-03-2014 | creare: 04-09-2012 | Vizite: 107520
Bibliografie
1. Abdomenul - M. Ifrim, G. Niculescu - Compediu de anatomie, 1988, pag. 584
2. Durerile abdominale - R. Hegglin - Diagnosticul diferential al bolilor interne, editia 11, pag. 679.
3. Stomacul si duodenul, Intestinul subtire si gros - M. Grigorescu, O. Pascu - Tratat de gastroenterologie clinica, vol. 1, 1996, pag. 247, pag. 383
4. Abdomen - Wikipedia, The Free Encyclopedia, link: http://en.wikipedia.org/wiki/Abdomen
5. Causes of Flank Pain - Medscape Reference, Drugs, Diseases & Procedures, link: http://emedicine.medscape.com/article/1958746-overview#aw2aab6b2
6. Regions of the Abdomen and their Contents - Educational Technology Clearinghouse, Digital resources for Florida's Schools, link: http://etc.usf.edu/clipart/35600/35612/abdomen_35612.htm
7. Ischemic colitis - Mayo Clinic, link: http://www.mayoclinic.com/health/ischemic-colitis/DS00794
8. Evaluation of Abdominal Pain in the Emergency Department - H. Gross, Georgia Health Sciences University, link: http://www.georgiahealth.edu/medicine/clerkships/EM/Core/Evaluation%20of%20Abdominal%20Pain%20in%20the%20Emergency%20Department.pdf
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum