Estrogenul

©

Autor:

Estrogenul este considerat un hormon feminin, deși este prezent în cantități mici și la bărbați. Estrogenul nu este un hormon singular, ci constă într-un grup de hormoni similari din punct de vedere chimic: estronul, estradiolul și estriolul. Dintre aceștia estradiolul este produs în cantitatea cea mai mare la femeile cu vârste reproductive, iar celelalte două forme sunt mult mai slabe.


Cine produce estrogenul?

Estrogenul este un hormon steroid produs de către ovare la femei, de testicule la bărbați și într-o cantitate mai mică de glandele adrenale, procesul fiind reglat de glanda pituitară. Estrogenul poate fi sintetizat și la nivelul altor țesuturi sau organe, cum ar fi de exemplu țesuturile de grăsime (adipoase).


La menopauză, când activitatea ovarelor se oprește, estrogenul este produs doar de glandele adrenale după următorul mecanism: glandele adrenale secretă androgeni, care sunt transformați în estrogen de o enzime numită aromatază, produsă de o proteină care se găsește în celulele de grăsime și din mușchi. (1)


Cercetări recente au arătat că și creierul joacă un rol important în producția de estrogen. O cercetare publicată în 2013 și realizată de o echipă de specialiști de la University of Wisconsin-Madison pe macaci (o specie de maimuțe) a arătat că hipotalamusul are capacitatea de a controla în mod direct producția și eliberarea de estrogen în corp. Deși se cunoștea rolul important al creierului în reglarea ciclului menstrual și al reproducerii și se bănuia existența unor estrogeni neurali, nu se știa cu precizie că creierul poate acționa direct asupra secreției și eliberării de estrogen. Acest studiu deschide un drum nou pentru cercetare și pentru înțelegerea și găsirea unor tratamente pentru afecțiunile care au la baza deficitul de estrogen cauzat de îndepărtarea chirurgicală a ovarelor sau alte tulburări grave. (2)

Producția de estrogen este influențată și de alți factori: exercițiile fizice intense, tulburările alimentare sau o greutate foarte mică a corpului pot scădea nivelul de estrogen produs, în timp ce alcoolul sau alimentele cu conținut ridicat de hormoni de creștere pot mări producția de estrogen. (3)

Rolul și importanța estrogenului

La femei

Pentru femei estrogenul joacă un rol important pentru dezvoltare, apariția caracteristicilor sexuale și reproducere. Receptorii pentru estrogen nu se găsesc însă doar la nivelul uterului și al sânilor, ci și în creier, inimă, ficat, oase și alte țesuturi și organe.


Estrogenul menține starea de sănătate a organelor sexuale, asigurându-se de lubrifierea, elasticitatea și irigarea cu sânge a vaginului, de sănătatea sânilor și de pregătirea lor pentru lactație în cazul viitoarelor mame.


La pubertate estrogenul acționează asupra creierului, dând startul modificărilor specifice acestei vârste: creșterea și dezvoltarea organelor sexuale și apariția caracteristiclor secundare: creșterea sânilor, apariția părului pubian, dezvoltarea corpului, apariția ciclului menstrual.


În timpul ciclului menstrual secreția de estrogen este stimulată de dezvoltarea foliculilor. Totodată estrogenul este cel care ajută la maturizarea ovului și la îngroșarea pereților uterului, pregătindu-l pentru o posibilă sarcină. În acest proces hormonul luteinizant (LH) și hormonul stimulator al foliculilor (FSH) sunt cei care reglează producția de estrogen. Dacă nu are loc fecundarea ovulului, nivelul de estrogen și progesteron scade brusc, ceea ce duce la dezmembrarea mucoasei îngroșate a uterului și la eliminarea ei prin menstruație. (3), (4)


Dacă are loc concepția, corpus luteum (foliculul din care a fost expulzat ovulul) va produce progesteron și în cantități mai mici, estrogen, până când se dezvoltă placenta și preia ea acest rol (producând mai exact estriol). Rolul estrogenului, alături de progesteron, este de a împiedica o altă ovulație pe parcursul sarcinii și de a pregăti glandele mamare pentru lactație.


Estrogenul și progesteronul sunt utilizate împreună și sub forma anticoncepționalelor care împiedică formarea unui endometru care să poată susține și hrăni ovulul fertilizat și acționează asupra mucusului cervical, făcându-l mult mai gros, astfel încât să împiedice intrarea spermatozoizilor în uter.


Estrogenul este de asemenea important pentru menținerea sănătății oaselor, lucrând cu calciul, vitamina D și alte minerale, de aceea, după menopauză, când producția acestui hormon scade, riscul de apariție a osteoporozei crește. Alte beneficii ale acestui hormon constau în reglarea producției de colesterol de la nivelul ficatului, creșterea colesterolului „bun” și reducerea colesterolului „rău”, scăzând astfel riscul formării de plachete în interiorul arterelor.


De asemenea, estrogenul ajută creierul să mențină o temperatură constantă a corpului și se consideră că ar avea efecte benefice împotriva pierderilor de memorie. Este important totodată și pentru dispoziție pentru că mărește cantitatea de serotonină (considerată „hormonul fericirii”) și de endorfine produse de creier, ambele substanțe având un rol fundamental pentru starea noastră de bine. Nu în ultimul rând protejează nervii de posibile traume și se consideră că ar putea stimula chiar dezvoltarea de noi nervi. Pe de altă parte s-a observat că unele femei aflate la menopauză, când nivelul de estrogen este foarte scăzut, au o dispoziție mult mai bună decât o aveau înainte, ceea ce atrage atenția asupra complexității acestui hormon și a necesității de studii suplimentare pentru înțelegerea sa în totalitate. (5), (6)

La bărbați

Estrogenul este important și pentru bărbați: acest hormon influențează fertilitatea prin controlul absorbției de lichid (un nivel prea mare de lichid ar duce la o scădere a calității spermei, pentru că ar fi mult prea diluată și ar scădea șansele fertilizării ovulului). La vârsta pubertății estrogenul reglează producția de hormon al creșterii, ducând la finalizarea creșterii oaselor prin închiderea epifizelor (extremitățile oaselor). Rolul pe care îl joacă estrogenul în cazul bărbaților nu este încă pe deplin înțeles și cunoscut. (4), (7)


Ce dezechilibre poate produce estrogenul?

La femei

În ciuda tuturor efectelor benefice, estrogenul poate implica și potențiale riscuri: capacitatea sa de a stimula proliferarea de celule la nivelul sânilor și a uterului poate duce în mod paradoxal la creșterea riscului de cancer. (8)

Pe perioada sarcinii nivelul de estrogen este ridicat, însă după ce are loc nașterea, nivelul său revine la normal, ceea ce ar provoca, spun specialiștii, depresia post-natală.


La menopauză funcțiile ovarelor încetinesc până se opresc de tot, ceea ce înseamnă că și estrogenul va fi produs în cantități din ce în ce mai mici. Ca urmare a acestui deficit femeile se confruntă cu numeroase dificultăți: uscăciune vaginală, sensibilitate la nivelul sânilor, oboseală, palpitații, scăderea densității oaselor, bufeuri, probleme de memorie, schimbări de dispoziție.


Osteoporoza este una dintre problemele cele mai grave care pot afecta femeile aflate la menopauză. Oasele se află într-un continuu proces de „construire” și remodelare, care are loc prin două fenomene, resorbția și depozitarea. Când nivelul de estrogen începe să scadă odată cu apropierea menopauzei, cantitatea de țesut osos „distrus” o depășește pe cea a țesutului „reconstruit”, ceea ce afectează structura și densitatea oaselor. Se poate ajunge la pierderea cu până la 20% a masei osoase. (9)


Simptome similare menopauzei pot apărea și la femeile de vârstă reproductivă care suferă de deficit de estrogen, în urma unor afecțiuni precum hipogonadismul sau atrofia vaginală sau cărora li s-au îndepărtat ovarele din motive medicale. Pielea își pierde din elasticitate, mușchii își pierd tonusul, sânii nu mai sunt la fel de plini, ovarele și uterul se micșorează, vaginul își pierde elasticitatea și lubrifierea, făcând contactul sexual mult mai dureros. (10)

La bărbați

La bărbați un nivel exagerat de mare de estrogen poate cauza probleme erectile, infertilitate, pierderea libidoului, creșterea în greutate, apariția unor semne de efeminare ale corpului (creșterea sânilor, dispariția părului de pe corp), creșterea riscului de atac cerebral sau atac de cord. (11), (12)


Odată cu înaintarea în vârstă producția de testosteron scade, însă nu același lucru se întâmplă și cu cel de estrogen, lucru datorat acțiunii aromatazei, care sintetizează estradiol la nivelul masei de grăsime din corp, în special cea localizată la nivelul abdomenului. În cazul bărbaților de vârsta a treia se consideră că depozitul de grăsime ar funcționa ca o glandă și că dimensiunea sa ar fi direct proporțională cu nivelul de estradiol eliberat. Multe dintre simptomele unui exces de estrogen la bărbați seamănă cu cele cauzate de deficitul de testosteron: scăderea masei musculare și creșterea masei de grăsime, creșterea sânilor, oboseală, tulburări de dispoziție. (13)


Deficitul de estrogen la vârsta a treia poate afecta densitatea oaselor și în cazul bărbaților și poate prezenta riscuri de afectare a sistemului vascular.


Cunoscut de aproximativ 80 de ani în medicină, estrogenul este un hormon care astăzi stârnește dezbateri în privința efectelor sale și despre care este cercetat intens, rezultatele continuând să arate noi efecte și acțiuni.


Data actualizare: 06-03-2014 | creare: 06-03-2014 | Vizite: 28725
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!