Ficatul in sarcina

©

Autor:

In cazul unei sarcini normale, functiile si structura ficatului nu sunt afectate, insa acestea pot perturbate in cursul sarcinilor patologice.

In eclampsie, interesarea ficatului se traduce printr-o coloratie icterica a tegumentelor, astenie si subfebrilitate. Acestea pot fi insotite de manifestari hemoragice sau renale, ce agraveaza tabloul clinic si evolutia afectiunii. In functie de gravitatea situatiei, poate surveni ruptura spontana a ficatului, acest accident conducand la dureri abdominale violente, soc si acumulare masiva de sange in cavitatea peritoneala.

Steatoza gravidica acuta a ficatului
este extrem de rara, debuteaza brusc in cursul ultimului trimestru, mai ales in saptamanile 33 - 34 de sarcina, cu predilectie la primipare si este grevata de o rata a mortalitatii ridicata. Etiologia acestei afectiuni nu este pe deplin elucidata, insa se admite ca administrarea de tetracicline, instabilitatea nutritionala, precum si coagularea intravasculara diseminata sunt factori ce concura la demararea suferintei. Din punct de vedere clinic, se evidentiaza intial o faza preicterica caracterizata prin aparitia unor tulburari digestive importante, dureri abominale violente, urmate de greata, varsaturi intense si ocazional hemoragie digestiva superioara. Febra este absenta, dar in schimb, in jumatate din cazuri, pacienta prezinta fenomene de insuficienta renala, precum oligurie, hiperazotemie. Dupa aproximativ o saptamana se instaleaza icterul, exteriorizat intens si acompaniat de hepatomegalie. Dupa 2 - 4 zile de la debutul fazei icterice, se declanseaza nasterea prematura, cu expulzia unui fat mort in 80-90% din cazuri, urmand ca intreaga simptomatologie sa se agraveze pana la exitus, in decurs de 48 ore.

Steatoza hepatica prin tetracicline
prezinta o analogie strans corelata cu steatoza hepatica acuta. Afectiunea se instaleaza in urma administrarii unui tratament intens cu tetracicline, impus, de regula, gravidelor suferinde de pielonefrita acuta. Astfel, tabloul clinic sugereaza un sindrom in care insuficienta hepatica acuta se complica cu insuficienta renala, cumulandu-se astfel simptome ale afectarii ambelor organe interesate concomitent in procesul morbid. De asemenea, sindromul poate aparea si la femeile negravide, insa incidenta ridicata in cursul sarcinii, indica faptul ca aceasta ar putea constitui o conditie predispozanta in manifestarea lui. Evolutia si prognosticul sunt favorabile, suprimarea administrarii de tetracicline sau, in unele cazuri, intreruperea sarcinii conducand la vindecare.

Hiperemesis gravidarum
apare intre saptamanile 4 - 8 de sarcina si se manifesta clinic prin varsaturi precoce si incoercibile. In ceea ce priveste etiopatogenia, intoxicatiile, dereglarile nevrotice si metabolice sunt suspectate. Severitatea afectiunii este demonstrata de rata de mortalitate crescuta intre saptamanile 9 - 12 a gravidelor netratate eficient, impunandu-se astfel intreruperea cursului normal al sarcinii pentru ameliorarea simptomatologiei. Exista insa situatii cand datorita unor anumiti factori obiectivi, intreruperea sarcinii nu se poate efectua sau chiar daca se recurge la intrerupere, procesul morbid nu se rezolva efectiv, evoluand inexorabil cu existusul pacientei.

Colestaza intrahepatica gravidica
reprezinta una din cauzele cele mai importante de icter din cursul sarcinii si se intalneste relativ frecvent in statele scandinave, la 0,2% din femeile gravide. Afectiunea se manifesta in ultimul trimestru si are caracter recurent pentru fiecare urmatoare sarcina. Tabloul clinic este dominat de icter, precedat cu 1 - 2 saptamani de prurit. Pot fi insotite de dureri abdominale, greata si varsaturi, febra, iar in 25% din cazuri s-a constatat hepatomegalie moderata. Nasterea prematura a fost semnalata la o treime din situatii. Tratamentul este simptomatic, iar evolutia si prognosticul este favorabil pacientei, vindecarea survenind rapid dupa nastere.

Hepatita virala acuta
cauzeaza 40% din icterele aparute la femeia gravida. Poate surveni oricand, dar frecventa mai crescuta este semnalata in ultimul trimestru de sarcina. Prognosticul este bun, tratamentul presupunand repaus si regim dietetic obisnuit. Hepatita virala in cursul sarcinii poate determina nastere prematura sau poate creste riscul fetal care include aparitia unor malformatii la nou-nascut sau transmiterea afectiunii acestuia pe cale transplacentara sau prin inoculare sanguina in timpul delivrarii.

Hepatita cronica
si ciroza hepatica sunt rare in sarcina, aceste afectiuni fiind intalnite de regula la varste la care capacitatea de procreare a femeii este diminuata sau disparuta.

Data actualizare: 07-03-2013 | creare: 13-11-2012 | Vizite: 16252
Bibliografie
1. Ficatul - V. Papilian - Anatomia omului, vol. II, 1982, pag. 145
2. Bolile aparatului digestiv - R. Paun - Tratat de medicina interna, partea a 2-a, 1986
3. Patologia ficatului - C. Stanciu - Gastroenterologie practica, vol. 2, 1979
4. Bolile ficatului - O. Fodor - Tratat elementar de medicina interna, vol. 2, 1974, pag. 494
5. The Liver as an Organ - A.C. Guyton - Textbook of Medical Physiology, 11th edition, pag. 859
6. Hepatologie - Mauss, Berg, Rockstroh, Sarazin, Wedemeyer - Versiunea in limba romana, S. Ruta, C. Sultana, 2009
7. Afectiunile ficatului - L. Gherasim - Bolile digestive hepatice si pancreatice - Tratat de medicina interna vol. 3, 1999, pag. 637
8. Afectiuni ale ficatului si tractului biliar - Harrison - Principiile medicinei interne, editia 14, vol. 2, pag. 1828
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!