Hormonul foliculostimulant (FHS)

©

Autor:

Cine produce hormonul foliculostimulant?

FSH sau hormonul de stimulare foliculară este o gonadotropină produsă și eliberată în sânge de către glanda pituitară în cadrul unui proces mai complex denumit axa hipotalamică-pituitară-gonadală. FSH este un hormon important pentru dezvoltarea sexuală și pentru fertilitate la ambele sexe. (1)


Rolul și importanța FHS

Hormonul foliculostimulant este deosebit de important pentru dezvoltarea organelor sexuale la pubertate, atât la femei, cât și la bărbați. Dacă la copii nivelul acestui hormon este mic, pe măsură ce ajung la vârsta pubertății creierul începe să producă GnRH, hormonul care va da startul modificărilor specifice acestei perioade. De asemenea, GnRH transmite către glanda pituitară mesajul de a produce FSH și LH. Acești doi hormoni semnalează mai departe testiculelor și ovarelor să producă testosteron, respectiv estrogen, hormonii responsabili de dezvoltarea și maturizarea organelor sexuale. (2)


În cadrul ciclului menstrual la femei principalul rol al FHS este de a produce ovulația. După menstruație nivelul de hormon foliculostimulant începe să crească și să stimuleze dezvoltarea foliculilor ovarieni. De asemenea, ajută la maturizarea ovulelor ce urmează a fi eliberate la ovulație. Implicit stimulează dezvoltarea ovululului și a celulelor din jurul său care produc hormonii necesari susținerii viitoarei sarcini. În același timp FSH stimulează ovarele să producă estrogen, sub acțiunea căruia endometrul va începe să se îngroașe, pregătind astfel uterul pentru o eventuală sarcină. După ce ovulația a avut loc, nivelul de FSH scade din nou. (3), (4)


La bărbați hormonul de stimulare foliculară acționează asupra testiculelor, stimulând producția de spermă. Spre deosebire de femei, la bărbați nivelul de FSH rămâne constant și nu înregistrează variații (în cazul în care nu este afectat de anumite afecțiuni sau dezechilibre).


Hormonul foliculostimulant este și unul dintre principalii hormoni folosiți în tratamentul pentru infertilitate datorită capacității sale de a stimula producția de ovule și maturizarea acestora. Tratamentele injectabile cu acest hormon vizează stimularea artificială a foliculilor.


Ce dezechilibre poate produce hormonul foliculostimulant?

Valorile FSH variază pe durata ciclului menstrual, de aceea testarea acestui hormon se recomandă a se face în a treia zi a ciclului menstrual. Dacă valorile sunt prea ridicate sau prea scăzute se recomandă retestarea, pentru a elimina posibilitatea unei variații ocazionale. (5)


Un nivel prea mic al FSH în perioada pubertății la fete conduce la o dezvoltare incompletă a ovarelor și imposibilitatea acestora de a funcționa așa cum ar trebui, ceea ce înseamnă un risc de infertilitate. De asemenea, în general dacă în prima parte a ciclului menstrual nu are loc creșterea nivelului de hormon foliculostimulant, nici ovulația nu va mai avea loc. La bărbați efectul unui nivel prea mic de FSH va consta în întârzierea pubertății, iar ca adulți va impacta cantitatea de spermă produsă, ceea ce din nou, poate duce la infertilitate.


Pe de altă parte un nivel prea ridicat al FSH-ului poate semnala anumite disfuncții ale ovarelor sau testiculelor. De exemplu, dacă aceste organe nu reușesc să mai producă suficient estrogen sau testosteron, glanda pituitară nu va mai putea regla producția de FSH și de LH, ceea ce va duce la o creștere a acestor hormoni. O astfel de situație se întâmplă în cazul unor afecțiuni precum sindromul Kallmann la bărbați sau sindromul Turner la femei.


Femeile cu un nivel prea ridicat de hormon foliculostimulant este foarte probabil să se confrunte cu probleme de fertilitate. În acest caz se poate recomanda o terapie agresivă reproductivă sau fertilizarea in vitro.


O creștere naturală a nivelului de FSH are loc la femei atunci când se apropie de menopauză, ceea ce semnalează scăderea funcțiilor ovarelor. Pe măsură ce femeia înaintează în vârstă, numărul de ovule din ovare devine mai mic, la fel și cantitatea de estrogen, de aceea glanda pituitară încearcă să echilibreze situația, producând mai mult FSH. (1), (6)


Data actualizare: 06-03-2014 | creare: 06-03-2014 | Vizite: 9730
Bibliografie
(1)Follicle stimulating hormone, link: https://www.yourhormones.info/hormones/follicle_stimulating_hormone.aspx
(2)Blood test: Follicle stimulating hormone https://kidshealth.org/parent/system/medical/blood_test_fsh.html
(3)Hormones, link: https://www.wellbeingofwomen.org.uk/your-wellbeing/your-health/hormones/
(4)Follicle Stimulating Hormone And Luteinizing Hormone (Intramuscular Route, Subcutaneous Route), link: https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements/follicle-stimulating-hormone-and-luteinizing-hormone-intramuscular-route-subcutaneous-route/description/drg-20062932
(5)FSH Levels – Rising and Falling, link: https://www.babyhopes.com/articles/fsh-levels-rising-and-falling.html
(6)Day 3 FSH Fertility Testing of Ovarian Reserve - Follicle Stimulating Hormone Test, link: https://www.advancedfertility.com/day3fsh.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!