Mezogastru

©

Autor:

Localizare
- superior regiunea epigastrica;
- inferior regiunea pubiana;
- lateral regiunile abdominale laterale.

Proiectii (organe mezogastrice)

- stomacul (o parte din marea curbura);
- duodenul (segmentul precavoaortic si lateroaortic);
- anse jejuno-ileale;
- rinichii (hilul renal);
- aorta abdominala (pana la L4 unde se bifurca);
- vena cava inferioara (de la flancul drept L5 unde se formeaza);
- omentul mare;
- mezenterul.
Regiunile abdomenului

Regiunile abdomenului


Semnificatia durerii in mezogastru

Durerea in mezogastru poate fi declansata de o varietate de cauze ce afecteaza in special intestinul subtire predominant in acesta regiune.
Afectiunea cea mai frecvent intalnita la acest nivel este gastroenterita. Aceasta reprezinta inflamatia tractului gastrointestinal la nivelul stomacului si intestinului subtire ce provoca dureri abdominale centrale, care pot iradia catre epigastru pe masura ce mucoasa gastrica este mai mult afectata. Tabloul clinic este variat, in functie de tipul agentului etiologic, afectiunea fiind de obicei insotita de greata, varsaturi si diaree.
Enterocolita consta in inflamatia tractului gastrointestinal la nivelul intestinului subrire si gros manifestata de cele mai multe ori prin sindromul diareic in corelatie cu consumul alimentelor netolerate. Crampele migrante cu sediul periombilical asociate uneori cu colici intestinale puternice sunt insotite de meteorism si flatulenta.
In apendicita durerea coboara periombilical din epigastru, inainte sa se instaleze in fosa iliaca dreapta. Durerea poate fi caracterizata similar unui discomfort abdominal, insa ulterior se poate intesifica cu aparare musculara. Durerea poate fi insotita de varsaturi si febra usor ridicata.
Ocluzia intestinului subtire la un nivel superior determina durere periombilicala intermitenta accentuata acompaniata de varsaturi precoce, intense si meteorism minim sau absent. Inferior ocluzia intestinului subtire implica durere periombilicala intensa colicativa, insotita de varsaturi tardive, dupa instalarea durerii, mai putin profuze si meteorism pronuntat, localizat in mezogastru.
Infarctul mezenteric determina una dintre cele mai intense dureri abdominale. Se caracterizeaza printr-o durere continua de obicei cu intensificari colicative. In functie sediul obstacolului ce cauzeaza obliterarea arterelor, durerea poate fi resimtita si in mezogastru manifestandu-se in general mai difuz si mai greu de localizat. Musculatura este tensionata initial si usor depresibila, fara durere accentuata la decompresiune. Tabloul clinic este compltetat de stari febrile, ileus paralitic si diaree sanguinolenta.
Anevrismul disecant de aorta este insotit in 25% din cazuri de simptome abdominale ce difera dupa localizare. Durerea debuteaza retrosternal dupa care poate fi resimtita la nivelul mezogastrului, datorita traictului aortei pana la L4, corespunzator ombilicului. De obicei pe langa durerea ce iradiaza frecvent catre membrele inferioare, se constata varsaturi, fenomene de ileus, stari febrile, leucocitoza.

Data actualizare: 19-03-2014 | creare: 04-09-2012 | Vizite: 50348
Bibliografie
1. Abdomenul - M. Ifrim, G. Niculescu - Compediu de anatomie, 1988, pag. 584
2. Durerile abdominale - R. Hegglin - Diagnosticul diferential al bolilor interne, editia 11, pag. 679.
3. Stomacul si duodenul, Intestinul subtire si gros - M. Grigorescu, O. Pascu - Tratat de gastroenterologie clinica, vol. 1, 1996, pag. 247, pag. 383
4. Abdomen - Wikipedia, The Free Encyclopedia, link: http://en.wikipedia.org/wiki/Abdomen
5. Causes of Flank Pain - Medscape Reference, Drugs, Diseases & Procedures, link: http://emedicine.medscape.com/article/1958746-overview#aw2aab6b2
6. Regions of the Abdomen and their Contents - Educational Technology Clearinghouse, Digital resources for Florida's Schools, link: http://etc.usf.edu/clipart/35600/35612/abdomen_35612.htm
7. Ischemic colitis - Mayo Clinic, link: http://www.mayoclinic.com/health/ischemic-colitis/DS00794
8. Evaluation of Abdominal Pain in the Emergency Department - H. Gross, Georgia Health Sciences University, link: http://www.georgiahealth.edu/medicine/clerkships/EM/Core/Evaluation%20of%20Abdominal%20Pain%20in%20the%20Emergency%20Department.pdf
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum