Nervul cutanat femural lateral

©

Autor:

Se formeaza din diviziunile dorsale ale ramurilor ventrale L2, 3, iese prin marginea laterala a psoasului mare si incrusiseaza oblic muschiul iliac, indreptandu-se catre spina iliaca antero-superioara. Furnizeaza ramuri senzoriale peritoneului parietal in fosa iliaca. In partea dreapta, nervul trece posterolateral de cecum, de care este separat prin fascia iliaca si peritoneu. In partea stanga, nervul trece posterior de portiunea inferioara a colonului descendent. In continuare, in ambele parti, trec inapoia sau prin ligamentul inghinal la aproximativ 1 cm medial de spina iliaca antero-superioara si inaintea sau prin muschiul croitor catre coapsa, unde se divide in ramurile anterioare si posterioare.  
Ramul anterior devine superficial la aproximativ 10 cm distal de spina iliaca antero-superioara si inerveaza pielea fetei anterioare si laterale a coapsei, pana aproape de articulatia genunchiului. Se conecteaza, terminal, cu ramuri cutanate din diviziunea anterioara a nervului femural si cu ramul infrapatelar al nervului safen, constituind plexul peripatelar.
Ramul posterior perforeaza fascia lata, la un nivel mai inalt decat cel anterior, si se ramifica pentru a se distribui pielii de pe fata laterala a coapsei, de la nivelul marelui trohanter pana in portiunea mijlocie a coapsei. Din ramul posterior, pot pleca si filete nervoase pentru pielea regiunii gluteale.

 

Leziunile nervului cutanat femural lateral

Cel mai frecvent, nervul cutanat lateral al coapsei este comprimat cand acesta paraseste pelvisul. Mai exact, incarcerarea are loc cand nervul trece prin sau profund de ligamentul inghinal, imediat medial de spina iliaca anterosuperioara. Nervul este vulnerabil la compresie in timpul miscarii, de exemplu extensia soldului poate creste inclinatia si tensiunea nervului.  
Leziunea determina alterarea sensibilitatii, uneori durere si parestezie la nivelul aspectului anterolateral al coapsei (meralgie parestezica). Acest teritoriu nu se extinde anterior peste linia mediana, inferior sub genunchi sau posterior peste marginea laterala a capului lung al bicepsului. Simptomele pot fi exacerbate prin purtarea curelelor stramte sau a hainelor stramte in talie, precum si in urma unei cresterei in greutate recente sau a sarcinii. In mod exceptional, ramul posterior al nervului cutanat lateral al coapsei, ce inerveaza o fasie subtire de piele de la marele trohanter pana la un punct situat la o treime a coapsei proximal de genunchi, poate fi afectat separat. Acest ram paraseste trunchiul principal al nervului, de obicei distal de ligamentul inghinal si se intoarce catre lateral sa perforeze tensorul fasciei lata, unde poate fi comprimat. 


Data actualizare: 30-07-2013 | creare: 30-07-2013 | Vizite: 10945
Bibliografie
1. Gray's Anatomy, The Anatomical Basis of Clinical Practice - Susan Standring [Editor-in-Chief] - 40th Edition, 2008
2. Integrative Components of the Nervous System - M. Patestas, L. P. Gartner, A Textbook of Neuroanatomy, 2009, pag. 135
3. Nervii capului si gatului - V. Ranga - Anatomia omului, Capul si gatul, vol. 5, 2002, pag. 95
4. Patologia nervilor - R. Horia - Tratat de neurologie, [sub reactia] C. Arseni, partea II, 1981, pag. 1189
5. Foot drop - Wikipedia, The Free Encyclopedia, link: http://en.wikipedia.org/wiki/Foot_drop
6. Morton's neuroma - Wikipedia, The Free Enciclopedya, link: http://en.wikipedia.org/wiki/Morton's_neuroma
7. Komar syndrome - Dr Ethan TAUB - Orphanet, The portal for rare diseases and orphan drugs, link: http://www.orpha.net/consor/cgi-bin/OC_Exp.php?lng=en&Expert=51890
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!