Plexul sacrat

©

Autor:

Plexul sacrat este format din trunchiul lombosacrat, ramurile ventrale ale nervilor S1-3 si o parte din ramul ventral al nervului S4 (restul se alatura plexului coccigian).

Componenta lombara a trunchiului lombosacrat contine o parte din ramul ventral al nervului L4 si ramul ventral al nervului L5 in totalitate. Trunchiul apare la marginea mediala a psoasului mare, de unde descinde anterior de articulatia sacroiliaca si se alatura primului ram ventral sacrat. Cea mai mare parte a ramului ventral al nervului S2 si ramul ventral al nervului S3 converg catre aspectul inferomedial al trunchiului lombosacrat in foramenul sciatic mare pentru a foma nervul sciatic. Diviziunile ventrale si dorsale ale nervilor nu se separa fizic unele fata de altele, dar fibrele lor raman separate in interiorul ramurilor; diviziunile ventrale si dorsale ale fiecarei radacini participante se unesc in interiorul nervului sciatic. Fibrele diviziunilor dorsale vor forma nervul peronier comun, iar fibrele diviziunilor ventrale formeaza nervul tibial. Ocazional, nervul sciatic se divide in nerv peronier comun si tibial in pelvis, iar in aceasta situatie nervul peronier comun, de obicei, strabate muschiul piriform.
Plexul sacrat se afla pe peretele posterior al pelvisului, anterior de piriform, posterior de vasele iliace interne si ureter si inapoia colonului sigmoidian, in partea stanga. Vasele gluteale superioare trec fie printre trunchiul lombosacrat si primul ram ventral sacrat fie printre primele doua ramuri sacrate ventrale, in timp ce vasele gluteale inferioare se gasesc fie intre primele doua ramuri sacrate ventrale fie intre ramurile ventrale sacrate 2 si 3.


Plexul sacrat nu este de obicei implicat in tumorile maligne ale pelvisului, deoarece se afla inapoia fasciei presacrate, relativ densa, care rezista tuturor infiltratiilor maligne, cu exceptia celor locale aflate intr-un stadiu mai avansat. Cand este afectat, durerea refractara reprezinta principalul simptom. De asemenea, poate fi afectat de nevroame plexiforme.

Ramurile plexului sacrat:

- Nerv pentru patrat femural si gemen inferior – diviziunile ventrale L4, 5, S1
- Nerv pentru obturator intern si gemen superior – diviziunile ventrale L5, S1, 2
- Nerv pentru piriform – diviziunile dorsale S2 (S1)
- Nerv gluteal superior – diviziunile dorsale L4, 5, S1
- Nerv gluteal inferior – diviziunile dorsale L5, S1, 2
- Nerv cutanat femural posterior – diviziunile ventrale S2, 3 si diviziunile dorsale S1, 2
- Nerv tibial (sciatic) – diviziunile ventrale L4, 5, S1, 2, 3
- Nerv peronier comun (sciatic) – diviziunile dorsale L4, 5, S1, 2
- Nerv cutanat perforant – diviunile dorsale S2, 3
- Nerv pudental – diviziunile ventrale S2, 3, 4
- Nervi pentru ridicatorul anal si sfincterul anal extern – diviziunile ventrale S4
- Nervi splanchnici pelvici – diviziunile dorsale S2, 3 (S4)

Leziunile plexurilor sacrat si lombar

Din localizarea topografica se deduce faptul ca plexurile nu sunt usor de lezat, acestea fiind protejate de structurile osoase si musculare cu care intreprind raporturi. Cu toate acestea, plexul lombar poate fi interesat in patologia retroperitoneala, iar plexul sacrat poate fi invadat de malignitati pelvine. De asemenea, ambele plexuri pot fi afectate de nevroame plexiforme, in fracturile coloanei lombare si a pelvisului osos sau in conditiile ce cauzeaza hemoragii severe pelvine si retroperitoneale. Leziuni temporare pot aparea in sarcina sau la nasterea unui fat de dimensiuni mari. Durerea, care poate fi difuza, este cel mai frecvent simptom si deseori, exista implicari clinice din partea mai multor radacini nervoase.


Data actualizare: 30-07-2013 | creare: 30-07-2013 | Vizite: 15765
Bibliografie
1. Gray's Anatomy, The Anatomical Basis of Clinical Practice - Susan Standring [Editor-in-Chief] - 40th Edition, 2008
2. Integrative Components of the Nervous System - M. Patestas, L. P. Gartner, A Textbook of Neuroanatomy, 2009, pag. 135
3. Nervii capului si gatului - V. Ranga - Anatomia omului, Capul si gatul, vol. 5, 2002, pag. 95
4. Patologia nervilor - R. Horia - Tratat de neurologie, [sub reactia] C. Arseni, partea II, 1981, pag. 1189
5. Foot drop - Wikipedia, The Free Encyclopedia, link: http://en.wikipedia.org/wiki/Foot_drop
6. Morton's neuroma - Wikipedia, The Free Enciclopedya, link: http://en.wikipedia.org/wiki/Morton's_neuroma
7. Komar syndrome - Dr Ethan TAUB - Orphanet, The portal for rare diseases and orphan drugs, link: http://www.orpha.net/consor/cgi-bin/OC_Exp.php?lng=en&Expert=51890
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!