Sindromul colestazei

©

Autor:

Sindromul colestazei este indrudit cu sindromul icteric, participand frecvent la mecanismul patogenic al acestuia. Colestaza se traduce prin tulburarile de eliminare ale bilei, a caror concecinta este reprezentata de diminuarea sau chiar suspendarea fluxului biliar. In functie de sediul si cauzele initierii colestazei, aceasta poate evolua sub mai multe forme.

Colestaza intrahepatica obstructiva
este identificata in dezvoltarea unor tumori, precum hepatoame sau colangioame, inflamatii sau in urma fibrozei pericanaliculare din ciroza biliara primara.

Colestaza intrahepatica neobstructiva
poate evolua in hepatite virale sau toxice, prin ingestia de alcool, medicamente, precum estrogeni, tuberculostatice, in infectii bacteriene septicemice, sechele postoperatorii, staza hepatica in sindromul Budd-Chiari sau in graviditate, in conditii de colestaza gravidica benigna recidivanta.

Colestaza extrahepatica obstructiva
poate fi intracanaliculara, datorita prezentei pe calea biliara princiapala a unor calculi, inflamatii, paraziti, tumori sau consecutiv compresiunii extrinseci exercitate pe fondul unor pancreatite, tumori pancreatice, adenopatii regionale. Chistele sau atreziile cailor biliare pot de asemenea genera colestaza extrahepatica obstructiva.

Simptomatologia colestazei este dominata de prurit si icter, asociat cu urina deschisa si scaune decolorate, la care se adauga tabloul clinic al afectiunii de baza.

Data actualizare: 16-06-2013 | creare: 13-11-2012 | Vizite: 16375
Bibliografie
1. Ficatul - V. Papilian - Anatomia omului, vol. II, 1982, pag. 145
2. Bolile aparatului digestiv - R. Paun - Tratat de medicina interna, partea a 2-a, 1986
3. Patologia ficatului - C. Stanciu - Gastroenterologie practica, vol. 2, 1979
4. Bolile ficatului - O. Fodor - Tratat elementar de medicina interna, vol. 2, 1974, pag. 494
5. The Liver as an Organ - A.C. Guyton - Textbook of Medical Physiology, 11th edition, pag. 859
6. Hepatologie - Mauss, Berg, Rockstroh, Sarazin, Wedemeyer - Versiunea in limba romana, S. Ruta, C. Sultana, 2009
7. Afectiunile ficatului - L. Gherasim - Bolile digestive hepatice si pancreatice - Tratat de medicina interna vol. 3, 1999, pag. 637
8. Afectiuni ale ficatului si tractului biliar - Harrison - Principiile medicinei interne, editia 14, vol. 2, pag. 1828
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum