Temperatura corpului

©

Autor:

Temperatura centrala a corpului uman este relativ constanta de 37 grade Celsius, dimineata putand atinge 36 grade Celsius, iar la emotii, stres poate atinge 38 grade Celsius. In timpul efortului fizic temperatura poate atinge chiar 39-40 grade Celsius.

Termoreglarea

Termoreglarea este capacitatea organismului de a-si mentine constanta temperatura intr-un mediu cu temperatura variabila (organism homeoterm, cu sange cald).
Omul, mamiferele pasarile sunt fiinte homeoterme, reptilele, pestii, batracienii sunt organisme incapabile sa-si regleze temperatura interna si preiau temperatura mediului extern.
La nivelul corpului se poate masura o temperatura periferica (cutanata) si una centrala (core). Temperatura centrala este cea supusa mecanismelor reglatorii in timp ce temperatura cutanata e foarte variabila, exprimand in mare masura schimburile de caldura ae organismului cu mediul extern.

In transferul de caldura dintre organism si mediu intervin mai multe componente:
- tesutul subcutanat: este stratul izolator. Acesta are o conductivitate termica foarte scazuta comparativ cu alte tesuturi. Datorita tesutului adipos mai dezvoltat, izolarea termica este mai buna la femei.
- reteaua vasculara subcutanata care penetreaza stratul de grasime prin ramuri capilare, acesta este sistemul care disipa caldura. La acest nivel exista numeroase anastomoze arterio-venoase aflate sub influenta sistemului nervos simpatic
Sistemul nervos simpatic regleaza debitul local care poate creste cu pana la 30 % in vasodilatatie maximala. Zonele expuse ale corpului sunt mai bogate in astfel de anastomoze.

Procese fizice ce influienteaza schimburile de caldura:

Schimburile de caldura dintre organism si mediu se realizeaza pe baza unor procese fizice:
- iradierea reprezinta transferul de caldura intre un corp mai cald si aer. O persoana dezbracata pierde aproximativ 60 % din caldura prin radiatie, atunci cand se alfa intr-o camera.
- conductie: transferul de caldura dintre doua obiecte cu temperaturi diferite, de la obiectul mai clad la cel mai rece. Pe aceasta cale se pierde aproximativ 3% din caldura corpului.
- convectie: este deplasarea stratului de aer incalzit din jurul corpului si inlocuirea lui cu un alt aer mai rece. Prin acest mod se pierde 15% din caldura corpului.
- evaporarea este procesul de trecere a apei din stare lichida in stare gazoasa odata cu absorbtia unei calduri de vaporizare. Apa are caldura de vaporizare mare ceea ce explica eficienta racirii tegumentului prin evaporarea transpiratiei. Apa de la suprafata pileii are doua surse: perspiratia insensibila si transpiratia.
Perspiratia insensibila este difuziunea continua, insesizabila a apei din tesutul subcutanat prin stratul cornos al pielii si la nivelul tractului respirator. Aceasta e relativ redusa, avand o valoare de aproximativ 150 ml.
Transpiratia este rezultatul secretiei glandelor sudoripare, alcatuite dintr-un segment profund, glomerul si un tub prin care secretia ajunge la suprafata pielii.

Termoliza si termogeneza:

Echilibrul termic este rezultatul interventiei a doua procese: termogeneza si termoliza, coordonate de centrii termoreglarii situati in hipotalamus. La acest nivel exista doi centrii:
- centrul termolitic situat in nucleii hipotalamici preoptic si anterior, alcatuit in principal din neuroni sensibili la cald.
- centrul termogenetic: apartinand hipotalamusului posterior (corpii mamilari)
La nivel hipotalamic, temperatura centrala este de 37,1 grade Celsius este considerata reper termic, constituind punctul de referinta hipotalamic. Cand temperatura sangelui central depaseste 37 grade Celsius se produce stimularea centrului termolitic, iar cand temperatura scade sub 37 grade Celsius este stimulat centrul termogenetic. Punctul de referinta poate fi modificat de impulsuri de la receptorii periferici cutanati, sensibili in special la rece sau profunzi, sensibili mai ales la cald.
Reglarea temperaturii corpului se realizeaza permanent, printr-un mecanism de feedback. Atunci cand temperatura sangelui intracranian scade, are loc stimularea termoreceptorilor centrali de la nivelul ariei preoptice care activeaza centrul termogenetic din hipotalamusul posterior.

Termogeneza se realizeaza prin mai multe mecanisme, ce pot fi grupate in doua categorii:
- mecanisme ce reduc pierderea de caldura (vasoconstrictia cutanata, piloerectie cu crearea unui strat de molecule de aer in imediata apropiere a pielii)
- mecanisme ce cresc productia de caldura (frisonul, termogeneza chimica, racirea sangelui intracranian stimuleaza secretia de CRH care pe calea TSH-ului induce cresterea secretiei de hormoni tiroidieni si hipertrofia tiroidei.
Mecanismele termolizei:
- mecanisme ce cresc pierderea de caldura: vasodilatatie cutanata, cresterea secretiei glandelor sudoripare
- inhibare mecanisme ce produc caldura: inhibare frison si reducere tonusului muscular, reducerea termogenezei chimice, inhibarea secretiei de hormoni tiroidieni.

Fiziopatologie:

- febra: reprezinta cresterea temepraturii corpului peste 38 grade Celsius, poate fi generata de substante toxice, leziuni cerebrale, tumori sau de factori biologici precum infectiile.
- hipotermia: se caracterizeaza prin pierderea capacitatii de adaptare la frig, vasodilatatie paralitica si degeraturi. Daca se face imersia in apa inghetata decesul survine in 20-30 minute prin instalarea fibrilatiei ventriculare.

Data actualizare: 05-03-2013 | creare: 11-09-2012 | Vizite: 80472
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Temperatura ideală pentru organismul uman
  • Temperatura corporală a înregistrat o scădere în ultimele două secole
  • Temperatura corporală a scăzut în ultimele decenii
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum