Zona inghinala

©

Autor:

Zona inghinala este situata la intersectia dintre membrele inferioare si trunchi in partea anterioara. La acest nivel se gaseste canalul inghinal, canalul femural si se descrie trigonul femural.

Canalul inghinal

Are traiect la nivelul peretelui antero-inferior al peretelui abdominal si este traversat de funiculul spermatic la barbat si ligamentul rotund al uterului la femeie.

Canalul inghinal prezinta doua orificii si patru pereti:
1. peretele superior este reprezentat de marginea inferioara a muschiului oblic intern, muschiul transvers abdominal si ligamentul conjunct (fibre din muschiul oblic intern si transvers abdominal care se insera pe tuberculul pubic).
2. peretele inferior: reprezentat de ligamentul inghinal in doua treimi mediale ale sale (avand forma de jgheab) si ligamentul lacunar Gimbernat.
3. peretele anterior: aponevroza muschiului oblic extern si fascia sa superficiala
4. peretele posterior: fascia transversalis intarita de urmatoarele ligamente impartite in:
a) grupul medial: cuprinde ligamentul reflex Colles, tendonul conjunct si ligamentul Henle (fibre provenite din muschiul transvers abdominal si muschiul drept abdominal care se insera pe tuberculul pubic).
b) grupul lateral: ligamentul interfoveolar Hesselbach delimiteaza medial orificiul medial profund si are raporturi posterior cu vasele epigastrice posterioare.

Peretele posterior
este cel mai slab perete al sau, pe aici protruzeaza viscerele abdominale, la nivelul lui avem o zona numita trigonul Hesselbach delimitat astfel:
- medial : este delimitat de marginea laterala muschiului drept abdominal
- inferior: delimitat de ligamentul inghinal
- superior este limitat de marginea inferioara a muschiului transvers abdominal.

Orificiul profund al canalului inghinal este situat la 1-2 cm superior de ligamentul inghinal, este ovalar si are diametrul mare vertical. Are 1,5 cm diametru si reprezinta un orificiu in fascia transversalis de fapt.

Orificiul inghinal sperficial are un diametru de 2-2, 5 cm si are aspect ovalar. Se proiecteaza supero-lateral de tuberculul pubic si are axul mare paralel cu fibrele muschiului oblic extern. Se palpeaza supero-lateral de tuberculul pubic cu degetul introdus prin scrot.

Continutul canalului inghinal:

- la femei: acesta cuprinde ligamentul rotund al uterului, ramura genitala din nervul genito-femural.
- la barbati: elementele funiculului spermatic, artera testiculara, plexul venos pampiliform si artera deferentiala. Toate elementele sunt invelite de tecile funiculului spermatic: fascia spermatica interna care provine din fascia transversalis, muschiul cremaster cu fascia sa care provine din muschiul transvers abdominal si muschiul oblic intern, fascia spermatica externa care provine din aponevroza muschiului oblic extern si ea acopera funiculul spermatic de la nivelul orificiul inghinal superficial inainte.
Tot in interiorul canalului inghinal, dar in afara funiculului se afla nervul iliohipogastric, nervul ilioinghinal si ramura genitala din nervul genito-femural.
Trigonul femural este delimitat superior de ligamentul inghinal, infero-lateral de muschiul croitor iar infero-medial de muschiul adductor lung. Aria trigonului femural este reprezentata lateral de muschiul iliopsoas care se insera pe trohanterul mic iar medial de muschiul pectineu.

Continutul trigonului femural:

- trigonul femural este acoperit de fascia cribroasa (ciuruita) care este o portiune a fasciei lata
a) elementele superificiale:
- vena safena mare care are traiect ascendent la acest nivel apoi dexcrie o curba pentru a se varsa in vena femurala (crosa venei safene) si la acest nivel vena safena mare strabate fascia cribroasa printr-un orificiu numit fosa ovala.
- ganglionii limfatici inghinali superficiali
- nervul femural cutanat lateral
- ramuri cutanate anterioare ale nervului femural
b) elementele profunde:
- manunchiul vasculo-nervos femural: superior este artera pe linia de mijloc, vena medial de artera iar nervul este lateral de artera. Inferior: vena femurala ajunge posterior de artera, ea incrucisand artera pe fata posterioara dinspre supero-medial spre infero-lateral, nervul safen, care continua traiectul nervului femural incruciseaza artera pe fata anterioara dinspre supero-lateral spre infero-medial.
- ganglionii limfatici inghinali profunzi care sunt situati in special medial de vena femurala catre inelul femural. Un ganglion limfatic este localizat chiar in interiroul inelului, acest ganglion numindu-se Cloquet.
- ramuri ale arterei femurale si ale venei femurale

Patologia asociata zonei inghinale:

- Hernia inghinala
- Adenopatia inghinala


Data actualizare: 16-12-2012 | creare: 15-09-2012 | Vizite: 114744
Bibliografie
1. cursuri anatomie UMF Carol Davila, an I
2."Zona inghinala",https://lloydrelease.com/groin-anatomy/
3."Zona inghinala",https://en.wikipedia.org/wiki/Groin
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum