Sucul gastric

©

Autor:

Sucul gastric reprezinta amestecul produsilor de secretiei a celulelor tuturor glandelor gastrice. Zilnic, se secreta aproximativ 2-3 L de suc gastric, constituit din 99% apa si 1% substante organice, enzime, mucus, factorul intrinsec si substante anorganice, HCl, Na, K, Ca, Mg etc.

Acidul clorhidric activeaza enzimele proteolitice din compozitia sucului gastric pregatind mediul optim pentru activitatea acestora. Prin urmare, intervine in degradarea proteinelor si stimuleaza evacuarea gastrica. De asemenea, HCl actioneaza antispetic, prevenind dezvoltarea germenilor patogeni ajunsi la acest nivel prin intermediul alimentelor ingerate.

Complexul enzimatic conduce la degradarea chimica a particulelor alimetare.

Pepsina reprezinta principala enzima ce caracterizeaza sucul gastric, formata din activarea pepsinogenului de catre HCl. Asadar, datorita stimulilor alimentari, colinergici, histaminici sau hormonali, pepsinogenul este eliberat in stomac si transformat autocatalitic in pepsina sub influenta mediului acid pregatit de HCl. Actiunea pepsinei este optima la un pH cuprins intre 1,8 si 3,2, devenind nula la pH 7. Pepsina catalizeaza hidroliza legaturilor peptidice din interiorul moleculelor de proteine, fiind astfel responsabila cu descompunerea proteinelor pana la stadiul de polipeptide de dimensiuni variate, precum albumoze sau peptone.

Labfermentul este absent din compozitia sucului gastric la adulti, insa prezent la sugari unde determina coagularea laptelui. Acesta actioneaza la pH 6-6. 5 transformand caseinogenul solubil in proteaza si paracaseinogen care in prezenta ionilor de Ca, conduce la formarea paracaseinatului de Ca insolubil.

Gelatinaza lichefiaza gelatina.

Lipaza scindeaza hidrolitic lipidele emulsionate, inactivandu-se prin acidifierea mediului. Astfel, lipaza gastrica prezinta actiune lipolitica slaba, activandu-se in special la pH 5. 5.
De asemenea, sucul gastric contine o cantitate redusa de lizozim, enzima ce actioneaza optim la pH 5. 3, degradand glucidele la acest nivel.
Digestia amidonului demarata la nivelul cavitatii bucale, sub actiunea amilazei salivare continua si in stomac atat timp cat pH-ul continutului gastric nu a coborat prea mult.

Factor intrinsec reprezinta o glicoproteina neutra secretata in cantitati scazute, care interactionand cu vitamina B12, realizeaza un complex macromolecular captat de receptorii specifici de la nivelul ileonului. Astfel, rolul esential al factorului intrinsec consta in absorbtia vitaminei B12 in ileonul terminal. Pentagastrina si histamina stimuleaza secretia de factor intrinsec, in timp ce somatostatina o inhiba.

Mucusul contribuie la protejarea mucoasei gastrice de diferite activitati nocive, spre exemplu autodigestia sub actiunea pepsinei si HCl. Astfel, atat functionalitatea cat si secretia mucusului gastric sunt influentate de agresiunile determinate de substantele chimice concentrate asupra mucoasei, care conduc la distrugerea barierei mucoase, permitand retrodifuziunea hidrogenului si sodiului. De asemenea, corticoizii inhiba secretia de mucus, iar somatotropina, parathormonul si insulina o stimuleaza.

Data actualizare: 26-01-2013 | creare: 12-09-2012 | Vizite: 98425
Bibliografie
1. Etapa gastrica a digestiei - I.T. Exarcu - Fiziologia si fiziopatologia digestiei, 1982, pag. 127
2. Stomacul - B. Gheorghescu - Gastroenterologie clinica, 1982, pag. 44
3. Stomacul - V. Papilian - Anatomia omului, vol. 2, editia 6, pag. 75
4. Stomacul si duodenul - M. Grigorescu, O. Pascu - Tratat de gastroenterologie clinica, vol. 1, 1996, pag. 247
5. Diseases: Stomach and Duodenum - Digestive Disease Center, Medical University of South Carolina, link: https://www.ddc.musc.edu/public/symptomsDiseases/diseases/stomach.cfm
6. Stomach disease - Wikipedia, The Free Encyclopedia, link: https://en.wikipedia.org/wiki/Stomach_disease
7. Stomach Disorders - MedlinePlus, National Institutes of Health, link: https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/stomachdisorders.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: