Alveolele pulmonare

©

Autor:

Alveolele pulmonare sunt niste evaginatii cu aspect de saculeti, avand un diametru de aproximativ 200 micrometri. Acestea sunt deschise la unul din capete si sunt responsabile de aspectul spongios caracteristic.
Alveolele sunt locul in care se desfasoara schimbul gazos de oxigen si dioxid de carbon intre aerul alveolar si sangele capilar. In acest sens, peretii alveolari au o configuratie speciala pentru a creste difuziunea dintre mediul extern si mediul intern. Peretele alveolar este numit si sept/perete interalveolar intrucat acesta separa doua alveole adiacente. Structural, peretele alveolar este alcatuit din doua straturi epiteliale pavimentoase subtiri intre care se gasesc capilare, fibre elastice si reticulare, celule specifice si o matrice conjunctiva.
Capilarele de la acest nivel ipreuna cu tesutul conjunctiv formeaza interstitiul pulmonar. Acesta contine cea mai bogata retea de capilare sanguine din intreg organismul.
Aerul alveolar este separat de sangele capilar prin intermediul bariererei alveolo-capilare care este alcatuita din membrana apicala si citoplasma celulelor alveolare, membranele bazale lipite ale alveolocitelor si ale celulelor endoteliale adiacente si citoplasma celulelor endoteliale din pertele capilarelor pulmonare.
Membrana alveolo-capilara are o grosime de aproximativ 0,1-1,5 micrometri.
Principalul element structural de sustinere al alveolelor pulmonare este o retea de fibre reticulare si elastice, localizata printre in interiorul septurilor alveolare. Aceste fibre au rolul de a expansiona si contracta septul interalveolar.
Celulele endoteliale care captusesc capilarele sanguine de la nivel pulmonar sunt de dimensiuni foarte reduse si sunt asemanatoare alveolocitelor de tip I.
Astmul bronșic

Astmul bronșic


Alveolocitele de tip I (numite si pneumocite/ celule alveolare pavimentoase) sunt celule care invelesc suprafata alveolelor pulmonare si au aspect aplatizat. Acestea reprezinta principala componenta a suprafetei alveolare insa din cauza proportiilor reduse ale acestor celule, doar dupa descoperirea microscopiei electronice au putut fi remarcate.
Alveolocitele de tip II sunt localizate printre alveolocitele de tip I. Acestea sunt unite de primele prin intermediul desmozomilor si a jonctiunilor de ocluzie. Pneumocitele de tip II au aspect sferic si sunt grupate la nivelul suprafetelor pulmonare.
Alveolocitele de tip II contin corpusculi lamelari care dau acestora aspect vacuolar. Acesti corpusculi lamelari sunt responsabili de secretia surfactantului pulmonar, lichid implicat in reducerea tensiunii superficiale la nivelul epiteliului alveolar si astfel reduce efortul respirator.
Surfactantul este bogat in dipalmitoil-fosfatidilcolina, fosfatidil-glicerol si multe proteine. Acesta este reinnoit continuu, sub actiunea macrofagelor.
Macrofagele alveolare poarta denumirea de coniofage si sunt situate la nivelul septurilor interalveolare si la suprafata epiteliului alveolar. Rezidurile fagocitate ajung de la nivelul alveolelor in interstitiul pulmonar, ajutate de alveolocitele de tip I.
Macrofagele alveolare localizate in stratul de surfactant care curata suprafata epiteliului alveolar, sunt transportate de escalatorul muco-ciliar la nivelul faringelui, unde vor fi inghitite.
Comunicarea interalveolara se realizeaza prin intermediul porilor alveolari. Rolul acestora este de a egaliza presiunile interalveolare, asigurand in acelasi timp circulatia colaterala a aerului in conditiile obstructiei unei bronhiole.
Alveolocitele au capacitatea de a se reinnoi, rata zilnica fiind de 1% pe zi. Inhalarea de NO2 determina distrugerea majoritatii celulelor care alcatuiesc epiteliul alveolar.

Semne si simptome

- tuse
- expir cu dificultate
- dispnee

Patologii asociate:

- emfizem pulmonar: aparut cu precadere la fumatori
- sindrom de detresa respiratorie a nou-nascutului

Examinare- diagnostice specifice

1. Examen obiectiv: anamneza, examen fizic
2. Investigatii paraclinice si de laborator: spirometrie, calcularea volumelor si capacitatilor pulmonare

Data actualizare: 19-03-2014 | creare: 03-09-2012 | Vizite: 50764
Bibliografie
1. "Alveolele pulmonare",https://www.sciencedaily.com/articles/p/pulmonary_alveolus.htm
2."Alveolele pulmonare", https://www.britannica.com/EBchecked/topic/483141/pulmonary-alveolus
3."Histologie", Luiz Carlos Junqueira, editura medicala Callisto, pg 348- 357
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: