Coloana vertebrala

©

Autor:

Coloana vertebrala este un tub articular osos, lung, care se intinde intre baza craniului si oasele bazinului. Este o structura rezistenta, dar in acelasi timp flexibila, care sustine capul si corpul, mentine trunchiul in pozitie dreapta, permitand in acelasi timp miscarea acestuia.

Coloana vertebrala reprezinta scheletul axial al trunchiului si este localizata posterior si median. In alcatuirea acesteia intra 33-34 de vertebre, dispuse metameric. In functie de regiunea in care sunt localizate, aceste vertebre sunt: cervicale, toracice, lombare, sacrale, coccigiene.
- vertebrele cervicale sunt in numar de sapte
- vertebrele toracice sunt in numar de doisprezece
- vertebrele lombare sunt in numar de cinci
- vertebrele sacrale sunt in numar cinci
- vertebrele coccigiene sunt patru-cinci
Pentru a denumi vertebrele, se foloseste initiala zonei respective (c pt cervicala, t pentru toracala, l pentru lombara, s pentru sacrala) si se numeroteaza in functie de pozitia acestora pe coloana vertebrala. (L1 prima vertebra a coloanei lombare, C4 a patra vertebra cervicala).
Coloana vertebrală

Coloana vertebrală


Vertebrele

Sunt alcatuite din: corp, arc, gaura vertebrala.
a) Corpul este cilindric si este localizat in partea anterioara a vertebrei. I se descriu o fata superioara si una inferioara.
b) Arcul vertebrei: este localizat in partea postero-laterala a vertebrei si este alcatuit din pedicul, incizura superioara si inferioara, ambele delimitand gaura intervertebrala, proces transvers, proces articular superior si inferior, lama arcului vertebral, proces spinos.
c) Gaura vertebrala: prin suprapunerea tuturor gaurilor vertebrale ia nastere canalul vertebral, in interiorul caruia se afla maduva spinarii. Gaura vertebrala este delimitata de corpul si arcul vertebral.

Vertebrele prezinta anumite particularitati structurale in functie de regiunea in care se afla:

1. Vertebrele cervicale au corpul vertebral de dimensiuni reduse (cele mai reduse comparativ cu celelalte segmente vertebrale).
- gaura vertebrala are forma triunghiulara
- procesul articular are fete articulare plane
- procesul spinos este scurt si bituberculat
- procesul transvers: are la baza gauratransversala, prezinta tubercul anterior si posterior si santul nervului spinal.

2. Vertebrele toracice au corpul vertebral mai mare decat cel al vertebrelor cervicale si mai mic decat al vertebrelor lombare.
- gaura vertebrala are forma cilindrica
- procesul articular are fetele articulare plane
- procesul spinos este lung, unic
- procesul transvers prezinta fovea costalis transversalis care se articuleaza cu tuberculul costal.

3. Vertebrele lombare au corpul vertebral cel mai voluminos, cu aspect de bob de fasole, avand concavitatea catre posterior
- gaura vertebrala are forma triunghiulara
- procesul articular are fetele articulare cilindrice, concave superior si convexe inferior
- procesul accesor, este redus ca dimensiune, anterior de acesta se localizeaza procesul costal care este mare si reprezinta fostele coaste lombare.

4. Sacrul este format din sudarea vertebrelor sacrale
I se descriu
- o fata pelvina: se pot vedea corpurile vertebrale sudate si santurile dintre acestea numite linii transverse, la capatul carora sunt localizate gaurile sacrale anterioare, care reprezinta locul de iesire al ramurilor anterioare ale nervilor sacrali.
- o fata dorsala la nivelul careia sunt situate creasta sacrala mediana, rezultata din sudarea proceselor spinoase, creasta sacrala intermediara rezultata din sudarea proceselor articulare, gaurile sacrale posterioare, care reprezintalocul de trecere ale ramurilor posterioare ale nervilor sacrali si creasta sacrala laterala, rezultata in urma sudarii proceselor transverse.
- o baza: superior are corpul vertebrei S1 care impreuna cu corpul lui L5 formeaza promontorium. Tot la nivelul bazei sacrului este localizat si procesul articular superior al S1.
- o parte laterala careia i se descrie fata articulara, tuberozitatea sacrala.
- un varf care prezinta posterior hiatusul sacral si coarnele sacrului
- canalul sacral reprezinta contiuarea canalului vertebral. Spre deosebire de canalul vertebral, acesta contine fillum terminale, structura in jurul careia se formeaza coada de cal de catre nervii sacrali.

5. Coccisul se formeaza prin sudarea vertebrelor coccigiene insa are dimensiuni reduse, este rudimentar. Acesta prezinta cornul coccisului care prin intermediul ligamentelor se leaga de cornul sacrului.

Prima vertebra cervicala poarta denumirea de atlas si este formata din doua mase laterale unite de arcuri (anterior mai lung si posterior mai scurt)
Cea de-a doua vertebra cervicala se numeste axis. Aceasta prezinta dintele axisului, fata articulara anterioara si fata articulara posterioara peste care trece ligamentul transvers al atlasului.

Punctele slabe ale coloanei vertebrale sunt discurile intervertebrale, un fel de amortizoare elastice formate dintr-un nucleu pulpos si fluid. Discurile intervertebrale sunt inconjurate in intregime de un inel fibros care are ca rol limitarea dilatarii discurilor si legarea vertebrelor intre ele.
Nucleul pulpos isi pierde din flexibilitate cu trecerea timpului, volumul i se diminueaza, iar discurile isi pierd pozitia normala.
Fetele superioare si inferioare ale fiecarei vertebre sunt separate cu ajutorul discurilor intervetebrale, care sunt alcatuite din cartilaj si a caror functie este de a amortiza socurile si presiunile. Grosimea acestor discuri este variabila in functie de regiunea coloanei vertebrale, atingand maximul la nivelul coloanei lombare.

Vertebrele sunt legate intre ele prin ligamente (anterioare, posterioare, intervertebrale), localizate pe toata lungimea coloanei vertebrale.

Coloana vertebrala nu este dreapta, aceasta prezentand curburi, ca urmare a statiunii bipede:
1. In plan sagital:
- lordoza cervicala
- cifoza toracica
- lordoza lombara
- curbura sacrococcigiana
2. In plan frontal:
- scolioza toracica
- curburi de compensatie cervicale si lombare cu directie opusa fata de primele.

Vascularizatia arteriala:
- artera vertebrala
- artere intercostale posterioare
- artere lombare

Vascularizatia venoasa
- doua sisteme venoase (anterior si posterior). Sistemul venos anterior se varsa in vene corespunzatoare arterelor iar cel posterior in plexul venos intervertebral.

Fiziologie - rol, functii, mecanisme

- Coloana vertebrala are rol in sustinerea capului, trunchiului si a membrelor superioare
- protectia maduvei spinarii - situata in canalul vertebral, format prin unirea gaurilor vertebrale
- transmiterea greutatii trunchiului la pelvis si membrele inferioare (de aceea dimensiunea vertebrelor creste spre inferior)

Patologii asociate coloanei vertebrale

- scolioza
- hiperlordoza
- cifoza
- hernia de disc
Hernia de disc

Hernia de discExaminare- diagnostice specifice

1. Examen obiectiv: anamneza, examen fizic
2. Investigatii paraclinice: imagistice: radiografie, RMN, investigatie DEXA

Tratament

- ales in functie de patologie
- chirurgical
- kinetoterapie
- tratament medicamentos: antiinflamatoare

Data actualizare: 14-03-2014 | creare: 03-09-2012 | Vizite: 428466
Bibliografie
1." Coloana vertebrala",https://www.gwc.maricopa.edu/class/bio201/vert/vertut1.htm
2."Anatomia omului", V. Ranga, editura CERMA, pg 7-14
3."Anatomia coloanei vertebrale",https://www.neurospineinstitute.org/spinal-procedures/spine-anatomy-and-physiology
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!