Ovarele

©

Autor:

Ovarele sunt organe pereche cu forma ovalara, avand o lungime de aproximativ 3 cm, o latime de aproximativ 1,5 cm, o grosime de 1 cm si o greutate de aproximativ 4 grame.

Ovarele sunt localizate intraperitoneal, pe peretele lateral al cavitatii pelviene.

Ovarul este o glanda mixta: exocrina si endocrina, prezentand dubla activitate: de formarea a folicuilor maturi si determinarea ovulatiei si de secretie interna a ovarului.
Ovulația

Ovulația


Anatomie / structura

Suprafata ovarelor este acoperita de epiteliu pavimentos/ cubic unistratificat numit epiteliu germinativ ovarian. Sub acesta este un strat de tesut conjunctiv dens numit tunica albuginee (care determina culoarea albicioasa a ovarelor). Sub albuginee se afla corticala ovariana care este alcatuita preponderent din foliculi ovarieni. Medularaeste portiunea centrala a ovarului si e alcatuita dintr-o matrice de tesut conjunctiv lax bogata vascular.

Ovarul prezinta doua fete (laterala si mediala) si doua margini (anterioara si posterioara) si doua extremitati (tubara si uterina). Acesta este un organ mobil mentinut in pozitie prin:
- ligamentul suspensor al ovarului
- ligamentul propriu al ovarului (utero-ovarian)
- ligamentul tuboovarian (infundibulo-ovarian)
- mezovarul

Rapoarte anatomice:

a) fata laterala are raport cu peretele excavatiei pelvine la nivelul fosei ovariene. La nulipare:fosa ovariana Krause este o depresiune a peritoneului parietal cu urmatoarea delimitare:
- anterior: ligament larg al uterului
- posterior: vase iliace interne si uter
- superior: vase iliace externe
- inferior: artera uterina
La multipare fosa ovariana Claudius de sub fosa ovariana corespunzatoare nuliparelor. Are urmatoarea delimiare:
- anterior: artera uterina si ureterul
- posterior: fata anterioara a sacrului
- inferior: muschi piriform
b) fata mediala e acoperita de tuba uterina si mezosalpinge, vine in raport cu ansele ileale si solonul sigmoid (pe stanga)
c) marginea anterioara da inserite mezovarului si prezinta hilul ovarului.
d) marginea posterioara vine in raport cu ansele ileale si colon sigmoid (pe stanga).
e) extremitatea tubara e in apropierea vaselor iliace externe si la acest nivel se insera ligamentul suspensor al ovarului.
f) extremitatea uterina da insertie ligamentului propriu al ovarului.

Fiziologie - Efectele hormonilor ovarieni:

Hormonii ovarieni sunt:
1. Hormoni estrogeni
2. Progesteron
3. Hormoni androgeni
4. Peptide secretate de ovar

1. Hormonii estrogeni

- estradiolul este principalul hormon estrogen secretat de ovar. Secretia acestuia are doua varfuri: preovulator si la jumatatea fazei luteale.
Majoritatea estradiolului circulant este in forma legata (98%) iar 2% este in forma libera.
Principala metabolizare a estrogenilor se realizeaza la nivel hepatic de unde rezulta glucuronizi si sulfati care vor fi ulterior excretati in urina si bila.

Efecte:
- asupra organelor genitale feminine: stimuleaza proliferarea si contractilitatea musculaturii uterine, stimuleaza cresterea foliculilor ovarieni, scresc fluxul sanguin uterin, stimuleaza proliferarea ductelor galactoforela nivel mamar
- asupra sistemului nervos: estrogenii sunt implicati in dezvoltarea comportamentului sexual feminin dupa perioada pubertatii. Fenotipul feminin: laringe mai slab dezvoltat si voce cu tonuri mai inalte, pilozitate corporala redusa, umeri ingusti si solduri mai largi.
- asupra sistemului osos: stimuleaza cresterea osoasa prin inhibarea activitatii osteoclastelor
- efect antiaterogen
- scad secretia de FSH
- efect anabolizant proteic
Cresc vascularizatia tegumentelor

2. Progesteronul

Este secretat de corpul galben si de placenta in prima parte a gestatiei si in cantitati reduse si de corticosuprarenala si testicul.
Circula minoritar in forma libera (2%) si majoritar (98%) in forma legata, din aceasta 80% de albumina si 18% de globulina fizatoare de hormoni corticosteroizi (CGB).

Efecte:
- asupra uterului: induce activitatea secretorie a endometrului pregatit estrogenic, scade excitabilitatea musculaturii netede uterine, reduce frecventa si intensitatea contractiilor uterine.
- asupra mucoasei vaginale: stimuleaza proliferarea epiteliului si infiltrarea cu leucocite
- asupra glandelor mamare: induce dezvoltarea alveolelor, lobuli mamari si transformarea alveolelor in celule secretorii.
- efecte slab catabolice prin cresterea eliminarii de azot la nivel renal
- determina natriureza si diureza prin mecansim de blocare a actiunii aldosteronului.

3. Hormonii androgeni

Sunt reprezentati de: androstendion, dihidrotestosteron si sunt secretati de celulele stromale ovariene in cantitati reduse.

4. Peptide secretate de ovar

Sunt:
- relaxina
- inhibina este secretata de celulele foliculare ovariene in evolutie. Aceasta inhiba secretia de FSH, prin actiune asupra adenohipofizei.
- activina este secretata de celulele foliculare ovariene. Aceasta stimuleaza secretia de FSH
- ocitocina.
Reglarea secretiei ovariene in perioada de maturitate sexuala se realizeaza prin intermediul hormonilor gonadotropi hipofizari: FSH (hormonul foliculo-stimulant) si LH (hormon luteinizant).
La randul ei, secretia hormonilor hipofizari este controlata de GnRH eliberat de hipotalamus, un hormon a carei secretie este pulsatil-intermitenta: freceventa pulsurilor este crescuta de estrogeni, adrenalina si noradrenalina si scazuta de progesteron, testosteron, enkefaline.

Axul hipotalamo-hipofizo-ovarian:

- preovulator: in primele 11-12 zile ale ciclului, nivelul plasmatic crescut de estrogeni are efect de feedback pozitiv catre hipofiza si hipotalamus, stimuland secretia de LH care va induce ovulatia.
- postovulator: corpul glaben secreta cantitati mari de progesteron, estrogeni si inhibina care prin intermediul unui mecanism de feedback negativ reduc secretia de FSH si LH.

Reglarea secretiei ovariene

1. La pubertate:
- de la 8-9 ani incepe sa creasca secretia hipofizara de hormoni gonadotropi, atingand un varf lainstalarea pubertatii, in jurul varstei de 12-14 ani. Acum apar ca urmare a cresterii secretiei de estrogeni, dezvoltarea sanilor (telarha), aparitia parului pubiansi ca urmare a secretiei crescute de hormoni androgeni corticosuprarenalieni apare parul axilar (pubarha).
2. In sarcina
- corpul galben nu se mai atrofiaza, se dezvolta secretand cantitati mari de estrogeni si progesteron. Se inhiba ovulatia deci nu mai apare ciclul menstrual.
- dupa aproximativ trei luni de sarcina intervine placenta care secreta la randul ei estrogeni, progesteron, somatomamotropina corionica umana (HCS) si hormonul gonadotrop (similar cu LH): gonadotropina corionica umana (HCG).
- estrogenii dezvolta glandele mamare si maresc uterul
- progesteronul scade contractilitatea uterului gravid, pregateste sanul pentru lactatie
- HCG impiedica involutia corpului galben si il stimuleaza sa secrete cantitati mari de progesteron si estrogeni.
- HCS stimuleaza anabolismul proteic si scade folosirea glucozei pentru organism, lasand cantitatie ridicate pentru fat.
3. La menopauza
- inainte de instalarea menopauzei ciclul ovarian incepe sa fie neregulat, perioada care poate dura cateva luni sau chiar ani de zile.
- menopauza apare intre varstele 45-55 ani in mod fiziologic.
- odata instalata menopauza, ovarele devin mici iar nivelurile de hormoni estrogeni si androgeni plasmatici sunt reduse.

Patologie asociata ovarului

1. Hipofunctia ovariana care are efecte orecum: involutia organelor sexuale, atrofierea glandelor mamare, reducerea pilozitatii pubiene si chiar amenoree. Aceasta poate fi:
- primara: avand ca etiologie cauze genetice precum deficiente enzimatice sau boli autoimune,
- secundara provocata de hiposecretia de GnRH.
2. Hiperfunctia ovariana are manifestari diferite in functie de perioada in care apare
- inaintea pubertatii: grabirea aparitiei pubertatii, aparitia precoce a menarhei, a ovulatiei si a caracterelor sexuale secundare.
- dupa pubertate apare de cele mai multe ori din cauza unei tumori secretante de estrogeni.
Hiperfunctia ovariana poate fi:
- primara, provocata de tumori maligne ovariene
- secundara provocata de o hipersecretie de GnRH sau FSH si LH
3. Hipersecretia de androgeni apare cel mai frecvent la adulti si este caracterizata de aparitia masculinizarii.

Evaluarea functiei ovariene - Diagnostice specifice

Investigatii de laborator:
- dozarea estrogenilor circulant (nivel bazal 20-60 picograme/ml si varful ovulator: >200 picograme/ml).
- dozare progesteron seric in ziua 21 (valoare normala: 18 nanograme/dl
- dozare concentratii de FSH si LH (radioimunizare, fluoroimunizare sau ELISA)

Investigatii clinice:

- examen mucus cervical in ziua a 14-a a ciclului
- frotiu citovaginal
- inregistrare curba temperatura bazala.

Data actualizare: 14-03-2014 | creare: 26-08-2012 | Vizite: 99548
Bibliografie
1."Tratat de fiziologie a omului", Guyton&Hall, esitura medicala Callisto
2. "Anatomia si fiziologia omului", editura Corint
3. "Histologie", editura medicala Callisto
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!