Antebratul

©

Autor:

Antebratul se intinde de la nivelul fosei cubitale pana la nivelul oaselor carpiene.

Oasele antebratului

Din punctul de vedere al oaselor care intra in componenta antebratului, acestea sunt:

a) Ulna

Prezinta o diafiza si doua epifize (una proximala si una distala).
Epifiza proximala prezinta incizura ulnei cu care se articuleaza trohleea humerusului. Postero –superior de incizura ulnei se localizeaza olecraniul si antero-inferior procesul coronoid al ulnei.
Diafiza are aspect triunghiular si prezinta o fata interna, una anterioara si una posterioara.
Epifiza distala se articuleaza cu extremitatea distala a radiusului si procesul stiloid.

b) Radiusul

Prezinta de asemenea o diafiza ci doua epifize.
Epifiza proximala prezinta capul radiusului, colul radiusului si tuberozitatea sa. La nivelul capului radiusului, se afla foseta capului radiusului care se articuleaza cu condilul humeral
Diafiza are aspect triunghiular si prezinta trei fete: una anterioara, una posterioara si una laterala.
Epifiza distala are aspectul unei piramide trunchiate si prezinta medial incizura ulnara care se ariculeaza cu capul ulnei. Epifiza distala prezinta lateral procesul stiloid.
Intre radius si ulna exista membrana interosoasa.
Oasele antebrațului

Oasele antebrațului


Musculatura antebratului

Este impartita in trei loje:

a) Loja anterioara

Muschii grupului anterior sunt impartiti in patru planuri musculare, dupa cum urmeaza:
- planul I (superficial) este format din muschii rotund pronator, flexor radial al carpului, palmar lung si flexor ulnar al carpului.
- planul II este reprezentat de muschiul flexor superficial al degetelor.
- planul III contine muschii flexor profund al degetelor si flexor lung al policelui.
- planul IV (profund) este reprezentat de muschiul patrat pronator.

Muschiul rotund pronator are originea la nivelul epicondilului medial al capului humeral, la nivelul procesului coronoid al capului ulnar si la nivelul septului care il separa de muschiul flexor radial al carpului. Insertia muschiului rotund pronator este la nivelul fetei laterale a radiusului in treimea sa mijlocie. Actiunea acestuia este de pronatie si de flexie a antebratului. Este inervat de nervul median.
Muschiul Flexor radial al carpului are originea la nivelul epicondilului medial, fasciei antebrahiale si septurilor musculare invecinate. Insertia acestuia este la nivelul fetei anterioare a bazei metacarpienelor II si III. Actiunea muschiului flexor radial al carpului este de flexie a mainii pe antebrat. Este inervat de nervul median.
Muschiul Flexor ulnar al carpului are originea la nivelul epicondilului medial al capului humeral si la nivelul buzei mediale a olecraniului si marginea posterioara a ulnei. Insertia este la nivelul osului pisiform iar tendonul sau da prelungiri la ligamentul piso-hamat. Actiunea muschiului flexor al carpului este de flexie a mainii si adductie a mainii iar inervatia este realizata de nervul ulnar.
Muschiul Palmar lung are originea la nivelul epicondilului medial, al fasciei antebrahiale si la nivelul septurilor musculare din jur. Insertia este la nivelul aponevrozei palmare, retinaculului flexorilor si la nivelul bazei muschilor eminentelor tenara si hipotenara. Actiunea este de flexie a mainii pe antebrat iar muschiul palmar lung este de asemenea tensor al aponevrozei palmare. Este inervat de nervul median.
Muschiul Flexor superficial al degetelor are doua capete cu origini diferite: capul humero-ulnar are originea la nivelul epicondilului medial si marginea laterala a procesului coronoid iar capul radial are originea la nivelul fetei anterioare a radiusului in treimea sa mijlocie. Insertia: prin intermediul a patru tendoane, la baza degetelor, se impart in cate doua ramuri ce se desprind pe marginile bazei falangei mijlocii a degetelor II-V. Actiunea acestui muschi este de flexie a falangei mijlocii a degetelor II-V, flexie a degetelor pe mana, flexie a mainii pe antebrat, flexie a antebratului pe brat. Muschiul flexor superficial al degetelor este inervat de nervul median.
Muschiul Flexor profund al degetelor are originea la nivelul portiunii superioare a fetei anterioare a ulnei, la nivelul fetei anterioare a radiusului si la nivelul membranei interosoase. Insertia sa este realizata prin intermediul a patru tendoane care se prind pe fata palmara a falangei distale a degetelor II-V. Actiunea: flexor al falangei distale, flexor al degetelor pe mana si flexor al mainii pe antebrat. Muschiul flexor profund al degetelor este inervat de nervul median si de nervul ulnar.
Muschiul Flexor lung al policelui are originea la nivelul fetei anterioare a radiusului si membranei interosoase. Insertia este la nivelul fetei anterioare a bazei falangei distale a policelui. Actiunea: flexro al falangei distale a policelui, flexor al falangei proximale a policelui pe metacarpianul I. Muschiul flexor lung al policelui este inervat de nervul median.
Muschiul Patrat pronator are originea la nivelul marginii anterioare si mediale a ulnei si insertia la nivelul fetei anterioare a radiusului in patrimea sa distala. Are actiune de pronatie a antebratului si este inervat de nervul median.

b) Loja laterala

Muschiul brahioradial are originea la nivelul marginii laterale a humerusului in treimea sa distala si la nivelul septului intermuscular lateral. Insertia sa este la nivelul procesului stiloid al radiusului. Actiunea muschiului brahioradial : semipronator al antebratului, flexor al antebratului pe brat, supinator al antebratului. Muschiul brahioradial este inervat de nervul radial.
Muschiul Lung extensor radial al carpului are originea la nivelul marginii laterale a humerusului, sub originea muschiului brahioradial. Insertia este la nivelul fetei posterioare a bazei metacarpianului II. Actiunea acestui muschi: extensia mainii pe antebrat, abductia mainii pe antebrat, flexia antebratului. Inervatia lui este realizata de nervul radial.
Muschiul Scurt extensor radial al carpului are originea la nivelul epicondilului lateral, ligamentului lateral al cotului si la nivelul septului care il separa de muschiul extensor al degetelor. Insertia este la nivelul procesului stiloid al bazei metacarpianului III. Actiunea acestuia: extensia mainii pe antebrat, abductia mainii pe antebrat si flexia antebratului. Muschiul scurt extensor radial al carpului esteinervat de nervul radial.
Muschiul supinator are originea la nivelul marginii laterale a ulnei, sub incizura radiala a ulnei, la nivelul ligamentului inelar si lateral al cotului. Insertia este la nivelul fetei laterale si anterioare a radiusului, intre ligamentul inelar si insertia muschiului rotund pronator. Actiunea sa este de supinatie a antebratului. Muschiul supinator este inervat de nervul radial.

c) Loja posterioara

Muschii de la acest nivel sunt dispusi in doua planuri: unul superficial si unul profund.

Muschii planului superficial:
- Muschiul extensor al degetelor are originea la nivelul epicondilului lateral, la nivelul fetei profunde a fasciei antebrahiale si la nivelul septurilor fibroase intermusculare. Insertia este la nivelul falangelor mijlocii si distale ale degetelor II-V. Actiuni: extensor al falangei mijlocii pe falanga proximala, extensor al falangei distale pe falanga mijlocie, extensor al degetelor pe metacarp, extensor al mainii pe antebrat. Este inervat de nervul radial.
- Muschiul extensor al degetelui mic are originea la nivelul epicondilului lateral si fasciei antebrahiale. Insertia acestuia este la nivelul fetelor dorsale ale bazelor falangelor mijlocie si distala ale degetului mic iar tendonul sau fuzioneaza cu cel provenit din muschiul extensor al degetelor. Actiunea acestui muschi este de extensie a degetelui mic iar inervatia este realizata de nervul radial.
- Muschiul extensor ulnar al carpului are originea la nivelul epicondilului lateral de pe capul humeral, la nivelul marginii posterioare a ulnei si la nivelul fasciei antebrahiale. Insertia acestuia este pe partea mediala a bazei metacarpianului V. Actiunile muschiului extensor ulnar al carpului sunt de extensie a mainii pe antebrat si de adductie a mainii. Inervatia se realizeaza prin intermediul nervului radial.
- Muschiul anconeu

Muschii planului profund:
- Muschiul lung abductor al policelui are originea la nivelul treimii superioare a fetei posterioare a ulnei si treimii superioare a fetei posterioare a radiusului. Insertia este la nivelul partii laterale a bazei metacarpianului I si unele fibre ajung si la nivelul osului trapez. Actiunile muschiului lung abductor al policelui sunt: abductia policelui, anteductia policelui si abductia mainii. Inervatia este realizata de nervul radial.
- Muschiul scurt extensor al policelui are originea la nivelul fetei posterioare a ulnei, inferior de originea muschiului lung abductor al policelui, la nivelul fetei posterioare a radiusului, inferior de originea muschiului lung abductor al policelui si la nivelul membranei interoasoase. Insertia este la nivelul fetei posterioare a bazei falangei proximale a policelui. Actiunile sale sunt: extensie a falangei proximale a policelui si abductie a policelui. Este inervat de nervul radial.
- Muschiul lung extensor al policelui are originea la nivelul fetei posterioare a ulnei si membranei interosoase. Insertia acestuia este la nivelul fetei posterioare a falangei distale a policelui. Actiunile lui sunt de extensie a policelui si abductie a policelui. Muschiul lung extensor al policelui este inervat de nervul radial.
- Muschiul extensor al indexului are originea la nivelul fetei posterioare a ulnei si membranei interosoase. Insertia este la nivelul articulatiei metacarpo-falangiana a indexului iar tendonul sau fuzioneaza cu tendonul provenit din muschiul extensor al degetelor. Actiunea acestuia este de extensie a indexului iar inervatia este realizata de nervul radial.

Vascularizatia antebratului

Vascularizatia arteriala a antebratului este ralizata de artera ulnara si artera radiala.
Artera ulnara da urmatoarele ramuri:
- artera recurenta ulnara
- artera interosoasa comuna
- ramura carpiana palmara
- ramura carpiana dorsala
- ramura profunda
- arcul palmar superficial

Artera radiala da urmatoarele ramuri:
- artera recurenta radiala
- ramura carpiana palmara
- ramura superficiala
- ramura dorsala a carpului
- ramura principala a policelui
- arcul palmar profund

Vascularizatia venoasa:
- vena mediana a antebratului (vena superficiala),
- venele radiale si ulnare (profunde)

Data actualizare: 14-03-2014 | creare: 14-09-2012 | Vizite: 75095
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum