Zona axilara (axila)

©

Autor:

Regiunea axilara este o structura piramidala situata intre peretele lateral toracic sibaza bratului. Regiunea axilara prezinta o baza, patru pereti si un varf:
- perele anterior este reprezentat de piele, tesut adipos subcutanat, fascia superificala si muschii pectoral mare si pectoral mic.
- peretele posterior este format din muschiul subscapular, muschiul rotund mare si muschiul latisimus dorsi.
- peretele lateral este format din fata mediala a arterei scapulohumerale, fata mediala a humerudului si muschiul coracobrahial.
- peretele medial este format din peretele lateral toracic impreuna cu muschiul dintat anterior.
- baza axilei are o forma concava datorita ligamentului suspensor al axilei care se insera pe tegumentul de la acest nivel. Acest ligament provine din fascia clavicoracopectoroaxilara.
- varful axilei este situat intre unghiul dintre clavicula si prima coasta. Acesta este impartit de tendonul muschiului scalen anterior in doua portiuni: una antero-mediala prin care trece vena subclavie si trunchiul venos limfatic subclavicular si una postero-laterala la nivelul careia se gaseste artera subclavie cu trunchiurile plexului brahial.

Continutul axilei:

- manunchiul vasculo-nervos principal
- trei manunchiuri vasculo-nervoase secundare
- ganglioni limfatici
- tesut adipos

Manunchiul vasculo-nervos principal este format din artera axilara, antero-medial de ea vena axilara si fasciculul plexului brahial. Medial de vena axilara se afla nervul cutanat brahial si nervul cutanat antebrahial medial. Intre artera si vena se localizeaza nervul ulnar. Posterior de artera sunt situatii nervii radial si axilar iar lateral de artera se localizeaza nervul musculocutan si nervul median.
Manunchiul vasculo-nervos secundar postero-inferior este format din artera subscapulara, nervii subscapulari (superior si inferior, cu doua ramuri: circumflexa a scapulei si toracodorsala) si nervul toracodorsal anterior de artera.
Manunchiul vasculo-nervos secundar lateral alcatuit din nervul radial si artera cirumflexa humerala anterioara si posterioara.
Manunchiul vasculo-nervos secundar medial este alcatuit in artera toracica suprema, toracoacromiala, toracia laterala, nervul pectoral lateral, nervul pectoral medial si nervul toracic lung.

Ganglionii limfatici axilari

Dreneaza limfa din toate cele cinci cadrane ale sanului. Sunt organizati in mai multe grupe:
- grupul lateral: ganglionii din acest grup sunt situati medial de vena axilara, pe peretele lateral al axilei si dreneaza limfa de la nivelul membrului sperior. De la nivelul lor limfa merge catre ganglionii axilari centrali si apicali.
- grupul medial: la nivelul marginii inferioare a muschiului pectoral, pe traiectul vaselor toracice laterale. Ganglionii de la acest niveldreneaza limfa de la peretele antero-medial al toracelui, deasupra omibilicului si de la regiunea mamara. D el anivelul lor, limfa dreneaza central si apical.
- grupul posterior: pe traiectul vaselor subscapulare si la randul lor dreneaza catre ganglionii centrali si apicali. La nivelul acestui grup ajunge limfa de la nivelul trunchiului posterior pana la nivelul crestei iliace.
- grupul ganglionar central: acest grup este localizat in corpul adipos al axilei si dreneaza limfa de la primele trei statii ganglionare si de la nivelul lor limfa ajunge la nivelul ganglionilor apicali.
- ganglionii apicali sunt localizati in varful axilei si dreneaza limfa din grupurile ganglionare lateral, medial, posterior, anterior si central. De la nivelul acestor ganglioni apicali, pleaca trei-patru trunchiuri limfatice subclaviculare care vor drena pe partea dreapta in ductul limfatic drept si pe partea stanga in canalul toracic.

Artera axilara

Este limitata superior de varful axilei, la acest nivel continuandu-se cu artera subclavie si inferior de marginea inferioara a muschiului pectoral mare, la acest nivel ea fiind continuata de artera brahiala.
Traiectul arterei axilare este descendent, de la varful axilei spre baza. In acest traiect, in partea superioara, ea se gaseste in apropierea peretelui antero-lateral toracic iar in partea inferioara, ajunge inspre fata mediala a bratului.
Raporturile arterei axilare:
- cu muschii: artera stabileste raporturi cu muschii ce formeaza peretii axilei. In partea superioara ea are raport medial cu muschiul dintat anterior. In partea inferioara, artera are raport lateral cu muschiul toracobrahial, muschi satelit al arterei.
- anterior: artera are raporturi cu muschiul pectoral mare, muschiul pectoral mic si fascia clavipectorala.
Pectoralul mic, tracand anterior de artera, o imparte in trei segmente: segement suprapectoral, segment retropectoral si segment infrapectoral.
- posterior: artera are raporturi cu muschiul subscapular, muschiul rotund mare si muschiul latissimus dorsi.
Raportul cu vase: medial de artera, este localizata vena axilara.
Raportul cu nervi: in segmentul suprapectoral, fasciculul lateral si posterior se gasesc lateral de artera iar fasciculul medial se gaeste posterior.
Ramurile arterei axilare:
- artera toracicasuprema
- artera toraco-acromiala
- artera toracica laterala
- artera subscapulara
- artera circumflexa humerala anterioara
- artera circumflexa humerala posterioara

Nervul axilar

Porneste de la nivelul fasciculului posterior si contine fibre de la nivelul C5-C6. Initial este localizat posterior de artera axilara. De la acest nivel are traiect postero-lateral, trecand prin spatiile humerobirondotricipital impreuna cu artera circumflexa humerala posterioara si inconjoara posterior colul chirurgical al humerusului. Aici el da urmatoarele ramuri:
- musculare (motorii) pentru muschiul deltoid si muschiul rotund mic
- senzitive: nervul cutanat brahial latero-superior care inerveaza tegumentul de la nivelul umarului -posterior si superiorul bratului-lateral.

Data actualizare: 12-01-2013 | creare: 12-09-2012 | Vizite: 73184
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum