Coapsa

©

Autor:

Coapsa este segmentul superior al membrului inferior, care se intinde de la nivelul zonei inghinale pana la nivelul articulatiei genunchiului.

Structura osoasa a coapsei - femurul

Din punct de vedere al structurii osoase, coapsa este alcatuita din femur, care este un os lung care prezinta o diafiza si doua epifize (epifiza proximala si epifiza distala).
Epifiza proximala este alcatuita din capul femurului, colul si doua tuberozitati numite marele trohanter si micul trohanter. Marele si micul trohanter sunt uniti anterior prin intermediul liniei intertrohanterice iar posterior de creasta intertrohanterica.
Diafiza are aspect prismatic si prezinta o fata anterioara, una mediala si una laterala. Linia aspra se trifurca superior, iar inferior se bifurca.
Epifizei distale i se descriu doua suprafete articulare, numite condili femurali. Intre cei doi condili, anterior, se gaseste suprafata patelara, care corespunde patelei si posterior se afla fosa intercondiliana. Prezinta de asemenea si epicondilul medial situat superior de condilul medial, precum de asemenea superior de condilul lateral este localizat epicondilul lateral.

Muschii coapsei

Din punctul de vedere al musculaturii, coapsa este alcatuita din muschi impartiti de septurile intermusculare lateral, medial si medial si o prelungire a spetului intermuscular in trei grupe musculare:

a) grupa anterioara

- Muschiul Cvadriceps femural: originea muschiului cvadriceps frmural este reprezentata de originile celor patru fascicule care il formeaza:
1. Muschiul drept femural are originea la nivelul spinei iliace antero-inferioare (tendonul direct) si la nivelul suprafetei triunghiulare situate superior de acetabul (prin tendonul reflectat)
2. Muschiul Vast lateral are originea la nivelul liniei de trifurcatie laterala a liniei aspre, buzei laterale a liniei aspre, la nivelul fetei anterioare a trohanterului mare si septului intermuscular lateral
3. Muschiul Vast medial are originea la nivelul buzei mediale a liniei aspre si fetei inferioare a colului femural
4. Muschiul Vast intermediar are originea la nivelul fetei anterioare a diafizei femurale si buzei laterale a liniei aspre.
Insertia muschiului cvadriceps femural: tendoanele celor patru fascicule musculare se unesc formand un tendon unic al muschiului cvadriceps. Acesta se insera pe baza si marginile rotulei si se continua inferior cu tendonul rotulian pana la insertia de pe tuberozitatea tibiei.
Actiunea muschiului cvadriceps femural este de extensie a gambei pe coapsa, de flexie a coapsei pe abdomen si de deplasare inainte a gambei membrului oscilant in mers si fixare in extensie a gambei membrului de sprijin.
Muschiul cvadriceps femural este inervat de nervul femural.
- Muschiul Tensor al fasciei lata are originea la nivelul crestei iliace, spinei iliace si fasciei fesiere. Insertia: corpul muscular se continua cu tractul iliotibial care se insera pe condilul lateral al tibiei. Actiunea muschiului tensor al fasciei lata este de a fixa articulatia genunchiului inextensie, de flexie a gambei pe coapsa- atata timp cat miscarea a fost initiata de ceilalti flexori, de abductie si flexie a coapsei si de inclinare a pelvisului de partea piciorului de sprijin in mers. Muschiul tensor al fasciei lata este inervat de nervul fesier superior.
- Muschiul Croitor ar originea la nivelul spinei iliace antero-superioare si la nivelul incizurii subiacente a spinei iliace antero-superioare. Insertia muschiului croitor este la nivelul fetei mediale a diafizei tibiale, proximal. Tendonul sau, impreuna cu tendoanele muschiului gracilis si muschiului semitendinos formeaza „laba de gasca”. Actiunea muschiului croitor este de flexie a coapsei pe abdomen, flexie a gambei pe coapsa, abductie si rotatie laterala a coapsei si rotatie mediala a coapsei. Muschiul croitor este inervat de nervul femural.
- Muschiul Articular al genunchiului are originea la nivelul fetei anterioare a diafizei femurale, inferior de originea muschiului vast intermediar. Insertia sa este la nivelul fundului prelungirii subcvadricipitale a sinovialei genunchiului. Actiunea sa este de retragere a prelungirii sinovialei in timpul extensiei. Muschiul articular al genunchiului este inervat de nervul femural.

b) grupa mediala

- Muschiul Pectineu are originea la nivelul crestei pectinee, ligamentului pubian superior, buzei anterioare a santului obturator, fasciei pectinee si la nivelul ligamentului pubofemural. Insertia muschiului pectineu este la nivelul liniei pectinee. Actiunea sa este de flexie a coapsei, adductie a coapsei si rotatie laterala a coapsei. Muchiul pectineu este inervat de nervul femural (ramuri pentru fat anterioara) si de nervul obturator (ramuri pentru fata posterioara).
- Muschiul Adductor lung are originea la nivelul fetei laterale a ramurii inferioare a pubisului si insertia la nivelul treimii mijlocii a interstitiului liniei aspre. Actiunea muschiului adductor lung este de adductie a coapsei si rotatie laterala a coapsei. Este inervat de nervul obturator si nervul femural.
- Muschiul Adductor mare are originea la nivelul tuberozitatii ischiadice, ramurii inferioare a pubisului si ramurii inferioare a ischionului. Insertia este la nivelul liniei de trifurcatie laterala a liniei aspre in patrimea ei superioara, la nivelul interstitiului liniei aspre si tuberculului adductorului. Actiunea muschiului adductor mare este de adductie a coapsei, extensie a coapsei, rotatie mediala a coapsei. Muschiul adductor mare este inervat de nervul obturator.
- Muschiul Adductor scurt are originea la nivelul ramurii inferioare a pubisului, insertia la nivelul treimii superioare a interstitiului liniei aspre. Actiunea muschiului adductor scurt este de adductie a coapsei, flexie a coapsei si rotatie laterala a coapsei. Este inervat de nervul obturator.
- Muschiul gracilis are orginea la nivelul ramurii inferioare a pubisului si insertia la nivelul fetei mediale a diafizei tibiale prin „laba de gasca”. Actiunea muschiului gracilis este de adductie a coapsei, flexie a gambei si rotatie mediala a gambei. Muschiul gracilis este inervat de nervul obturator.

c) grupa posterioara

- Muschiul Biceps femural are originile: capul lung are originea la nivelul tuberozitatii ischiadice iar capul scurt are originea la nivelul interstitiului liniei aspre in jumatatea inferioara si la nivelul buzei externe a liniei aspre. Insertia muschiului biceps femural este la nivelul capului fibulei iar actiunile sale sunt: flexia gambei pe coapsa, rotatia laterala a gambei atunci cand gamba este flectata si de extensie a coapsei. Este inervat de nervul ischiadic.
- Muschiul Semitendinos are originea la nivelul tuberozitatii ischiadice si insertia la nivelul diafizei tibiale, proximal. Participa de asemenea la formarea „labei de gasca”. Actiunea muschiului semitendinos este de extensie a coapsei, de flexie a gambei, de rotatie mediala a gambei atunci cand gamba este flectata. Este inervat de nervul ischiadic.
- Muschiul Semimembranos are originea la nivelul tuberozitatii ischiadice iar insertia se realizeaza prin intermediul a trei fascicule: fasciculul direct la nivelul fetei posterioare a condilului medial al tibiei, fasciculul orizontal la nivelul fetei anterioare a condilului medial al tibiei si fasciculul recurent care se desprinde de tendonul muschiului semimembranos si se insera pe condilul femural lateral; formeaza ligamentul popliteu oblic al articulatiei genunchiului. Actiunea acestui muschi este de extensie a coapsei, de flexie a gambei si de rotatie mediala a gambei atunci cand gamba este flectata. Este inervat de nervul ischiadic.

Vascularizatia coapsei

Vascularizatia arteriala a coapsei este asigurata de artera femurala care da urmatoarele ramuri:
- arterea epigastrica superficiala
- arterea circumflexa iliaca superficiala
- arterele rusinoase externe
- artera femurala profunda (care la randul ei da mai multe ramuri: artera circumflexa femurala mediala, artera circumflexa femurala laterala si artere perforante)
- artera descendenta a genunchiului
Vascularizatia venoasa este asigurata de vena femurala care se continua inferior cu vena poplitee iar superior este limitata de ligamentul inghinal, de unde se continua cu vena iliaca.

Data actualizare: 02-06-2013 | creare: 14-09-2012 | Vizite: 138881
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum