Articulatia genunchiului (genunchiul)

©

Autor:

Genunchiul reprezinta partea membrului inferior la nivelul careia gamba se uneste cu coapsa. Articulatia gebunchiului trebuie sa fie mobila si supla pentru a permite flexia si extensia membrului inferior. Ea trebuie, de asemenea, sa fie stabila, avand in vedere ca ea sustine toata greutatea corpului.

Anatomia genunchiului:

In alcatuirea articulatiei genunchiului intra:
- femurul: acesta este unicul os al coapsei si prezinta in partea inferioara doua proeminente numite condili femurali, care se sprijina pe partea superioara a tibiei.
- meniscurile joaca rolul unor pernite amortizoare intre femur si tibie. Acestea sustin aproximativ 40% din sarcinile mecanice exercitate asupra genunchiului. Impreuna cu ligamentele, acestea asigura stabilitatea articulara, fara a impiedica mobilitatea.
- ligamentele incrucisate sunt situate in mijlocul genunchiului, acestea mentinanad conctactul dintre femur si tibie.
- platoul tibial este partea superioara a tibiei pe care se sprijina femurul
- tibia este cel mai voluminos dintre oasele gambei si este situat in partea interna a gambei
- peroneul/ fibula: este un os lung localizat in partea extern a gambei, jucand un rol minor in cadrul articulatiei.
- cartilajul articular acopera extremitatile osoase ale tuturor articulatiilor mobile. Aceasta este o suprafata de frecare si de transmitere a presiunilor.
- capsula articulara imbrcata si delimiteaza articulatiile mobile. Aceasta contribuie la mentinerea in contact a structurilor articulatiei si la asigurarea stabilitatii acesteia.
- rotula
- sinoviala este membrana care acopera interiorul capsulei articulare. Functia ei este aceea de a facilita alunecarea suprafetelor articulare unele pe altele, datorita lichidului sinovial pe care il secreta
- lichidul sinovial
- rotula este un os situat in profunzimea tendonului muschiului quadriceps. Aceasta transmite fortele exercitate de tendon, catre tibie, pentru a permite miscarea de intindere a genunchiului
- ligamentul patelar uneste partea inferioara a rotulei cu partea superioara a tibiei
- tendonul muschiului quadriceps se afla in partea ventrala a genunchiului, in partea superioara a rotulei. El intervine in timpul miscarilor de intindere a gambei.
- ligamentele externe si interne asigura stabilitatea articulatiei. Rolul lor este acela de a limita miscarile spre partea exterioara si interioara.
Articulația genunchiului

Articulația genunchiuluiFunctiile articulatiei genunchiului:

Genunchiul este situat intre extremitatea inferioara a femurului si extremitatea superioara a tibiei si are un rol complex. Aceasta articulatie, responsabila de sustinerea greutatii corpului, trebuie sa permita membrului inferior efectuarea miscarilor de flexie, de extensie, de rotatie, ramanand in acelasi timp stabila. Mersul, alergarea si accelerarea brusca, sarirea, rasucirea pe calcaie, franarea, oprirea- toate acestea sunt functii care genereaza numeroase presiuni gestionate de ansamblul structurilor osoase, ligamentare, meniscale si musculare. Aceste constrangeri reprezentate de ansamblul fortelor aplicate, pot favoriza aparitia unor traumatisme, precum si uzura genunchiului pe termen lung.
Presiunea exercitata asupra genunchiului in timpul mersului poate atinge de patru ori greutatea. Obezitatea reprezinta un factor agravant (masa de grasime in jurul articulatiei si echilibru compromis, cartilaje care sufera, ligamente prea solicitate) al uzurii articulatiei. Miscarile de rotatie ale genunchiului supun meniscurile la tensiuni care pot fi intense si care pot sa favorizeze fisurarea lor. Ligamentele incrucisate joaca un rol capital in controlul stabilitatii. Acestea impiedica miscarile „dezordonate” ale tibieiin raport cu femurul. Ruptura acestora, traumatism destul de obisnuit in cazul practicarii unui sport (rubgy, schi, fotbal) este provocata de o solicitare prea mare a ligamentului, in timp ce muschiul quadriceps este contractat.

Semne si simptome asociate genunchiului:

- durere
- imobilitate

Patologii asociate genunchiului:

- entorsa: aceasta reprezinta elongatia, chiar ruptura ligamentelor laterale si/sau incrucisate (miscarea de torsiune prea intensa sau miscare in sens contrar)
- luxatia rotulei: in cazul unei miscari de rasucire, rotula se deplaseaza spre exteriorul genunchiului. Cel mai adesea, ea revine la locul ei in mod firesc atunci cand genunchiul este intins.
- sindroamele meniscale. Meniscurile pot fi lezate in urma unui traumatism grav sau a unei succesiuni de socuri usoare.
- tendinite fragmentate: acestea sunt inflamatii ale tendonului cauzate de micro-traumatisme si sunt frecventela sportivi si in timpul adolescentei.
- acumularea lichidului sinovial este rezultatul unei cresteri semnificative a cantitatii de lichid sinovial in articulatia genunchiului. Acest fenomen este o reactie de aparare care apare in urma unei inflamatii, a unei entorse, a unei fracturi s.a. Functia lichidului sinovial secretat este aceea de a elimina resturile de cartilaje care se descompun in cavitatea articulara. Acumularea lichidului sinovial determina umflarea genunchiului, vizibila cu ochiul liber
- artroza este o boala provocata de o uzura precoce a cartilajului: acesta se deterioreaza si nu se mai regenereaza. Spatiul articular se reduce, iar articulatia nu mai amortizeaza socurile provocate de miscare, ceea ce duce la o deformare ireversibila a articulatiilor. Artroza este o boala cronica cu evolutie lenta. Aceasta se manifesta cu precadere la femei, cu exceptia cazurilor in care persoanele sunt la o varsta avansata, cand frecventa aparitiei este identica.
- osteoartrita este cea mai frecventa dintre artritele care afecteaza genunchiul. Se mai numeste si boala degenerativa articulara si este caracterizata de degradarea cartilajului articulatiei, ceea ce duce la expunerea osului in articulatie.

Examinare- diagnostice:

1. Examen obiectiv; anamneza si examen fizic
2. Investigatii paraclinice si de laborator: analize ale sangelui care pot confirma/infirma o eventuala infectie/inflamatie si investigatii imagistice: radiografie, RMN, CT.

Tratament:

- antiinflamatoare si analgezice pentru calmarea durerii si reducerea inflamatiei
- artroscopia este o tehnica de microchirurgie care permite operarea genunchiului fara a-l deschide, prin intermediul artroscopului. Este posibila interventia pe meniscuri, ligamente incrucisate. De asemenea, se pot realiza spalaturi articulare pentru indepartarea fragmentelor de cartilaj din artroza si este utila si pentru cautarea cauzei unei tulburari.
- inlocuirea articulatiei genunchiului cu o proteza.

Data actualizare: 28-01-2013 | creare: 11-09-2012 | Vizite: 155457
Bibliografie
1. "Articulatia genunchiului", https://www.arthroscopy.com/sp05001.htm
2."Inlocuirea articulatiei genunchiului",https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/002974.htm
3."Artrita genunchiului",https://orthopedics.about.com/cs/generalinfo1/a/kneearthritis.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cum menținem sănătatea genunchilor?
  • Alergarea ar putea fi benefică pentru genunchi, contrar temerilor generale
  • Leziunile genunchilor nu se vindecă complet
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum