Gonadotropina corionică umană (HCG)

©

Autor:

HCG sau gonadotropina corionică umană este un hormon feminin care apare în timpul sarcinii, de aceea mai este numit și hormonul sarcinii. Valorile estimative ale acestui hormon (exprimate în mili-unități internaționale per mililitru) sunt aproape indetectabile (sub 5,0 mIU/ml) la femeia care nu este însărcinată, sub 9,5 mIU/ml pentru femeile aflate la menopauză, iar în cazul sarcinii acesta crește peste 25mIU/ml.


Cine produce gonadotropina corionică umană?

HCG este produs de celulele din care urmează să se formeze placenta și asigură producția hormonilor progesteron și estrogen până când placenta este în totalitate dezvoltată și preia acest rol. Prezența hCG este un parametru urmărit în testele de sarcină, pentru că începe să fie produs după concepție și nivelul său crește rapid (în general se dublează la fiecare 2-3 zile până la a 12-a săptămână de sarcină). Acest hormon poate fi detectat în sânge după aproximativ 11 zile de la concepție și după 12-14 zile în urină. Între săptămânile 8-12 de sarcină hCG se află la nivelul său maxim, după care începe să scadă și rămâne scăzut până când are loc nașterea. (1), (2), (3)


Rolul și importanța hCG

În cazul sarcinii hCG stimulează corpul galben (structura în care s-a tranformat foliculul din care a fost expulzat ovulul) să mențină secreția de progesteron, care are datoria de a păstra corpul viitoarei mame încălzit și în același timp de a menține endometrul uterului pe toată perioada de sarcină, împiedicând astfel menstruația. (1)


Gonadotropina corionică umană este produsă indiferent de locul unde are loc nidația (implantarea ovului fecundat), în uter sau în afara lui (sarcina extrauterină). În cazul unei sarcini ectopice sau a riscului de avort, nivelul de hCG evoluează normal la început, după care nu mai crește în ritmul în care ar trebui sau nu mai evoluează deloc. Astfel, o scădere semnificativă a nivelului acestui hormon poate semnala posibilitatea unor probleme cu sarcina. Pe de altă parte o creștere semnificativă poate fi un semn al existenței unei sarcini multiple. (4)


HCG este folosit și în tratamentele pentru infertilitate la femei, pentru că are rolul de a stimula ovulația, susține dezvoltarea și maturizarea ovulului și eliberarea lui din folicul. În același timp însă hCG crește șansele unei sarcini multiple. În cazul bărbaților are efectul de a crește concentrația de spermatozoizi din spermă, iar la băieți poate fi folosit atunci când testiculele nu au coborât în scrot. (5)


Ce dezechilibre poate produce gonadotropina corionică umană?

Un nivel bun al hCG pentru sarcină este considerat a fi peste 25mIU/ml. Însă dacă acesta este sub 5mIU/ml poate fi dăunător pentru sarcină. În general acest hormon nu este evaluat periodic decât dacă există un istoric de pierdere a unei sarcini sau dacă apar probleme precum crampe puternice sau sângerări. Monitorizarea sa se face doar în primul trimestru de sarcină, pentru că la finalul acestei perioade el scade și rămâne scăzut până la naștere. (3)


Prescrierea de hCG de către medici trebuie să fie făcută cu precauție și după investigații amănunțite ale pacientului, pentru că acest hormon poate avea efecte negative semnificative asupra hormonilor sexuali, atât la femei, cât și la bărbați. Cu atât mai puțin este încurajată auto-administrarea acestui hormon de către pacient pentru scopuri personale, cum ar fi ideea vehiculată (dar nesusținută prin studii) că hCG ar fi o metodă eficientă de a slăbi. (6)



Data actualizare: 06-03-2014 | creare: 06-03-2014 | Vizite: 16607
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!