Nervul frenic

©

Autor:

Se formeaza in principal din cel de-al patrulea ram ventral cervical, insa primeste fibre si din C3 si C5. De la origine, din partea superioara a marginii laterale a scalenului anterior, descinde aproape vertical anterior de muschiul scalen anterior si posterior de fascia prevertebrala. Coboara posterior de sternocleidomastoidian, burta inferioara a muschiului omohioidian, vena jugulara interna, arterele cervicala transversa si suprascapulara si ductul toracic, situat la stanga. Nervul frenic patrunde in torace trecand medial peste artera toracica interna. In torace, nervul frenic descinde anterior de hilul pulmonar, intre pericardul fibros si pleura mediastinala, catre diafragm, acompaniat de vasele pericardofrenice. In traiectul sau toracic, fiecare nerv frenic emite ramuri senzoriale pentru pleura mediastinala, pericardul fibros si foita parietala a pericardului seros.  


Nervul frenic drept este mai scurt si are un traiect mai vertical decat cel stang. La baza gatului este separat de a doua portiune a arterei subclaviculare drepte prin muschiul scalen anterior. Coboara lateral de vena brahiocefalica dreapta, vena cava superioara si pericardul fibros ce acopera suprafata dreapta a atriului drept si vena cava inferioara. Se ramifica inainte de a se distribui diafragmului sau la nivelul acestuia.

La nivelul radacinii gatului, nervul frenic stang este anterior de prima portiune a arterei subclaviculare stangi si posterior de ductul toracic. Uneori, nervii frenici drept si stang au un traiect identic la nivelul aperturii superioare a toracelui si astfel nervul frenic stang trece anterior de portiunea a doua a arterei subclaviculare stangi, fata de care este separat prin scalenul anterior. Ulterior, nervul frenic stang trece anterior de artera toracica interna stanga, coboara medial de varful plamanului stang si pleura sa, patrunzand intre arterele carotida comuna stanga si subclavie stanga. Trece anteromedial, superficial de nervul vag stang, imediat deasupra arcului aortic, si posterior de vena brahiocefalica stanga, dupa care se afla superficial de arcul aortic si vena intercostala superioara stanga, anterior de hilul pulmonar stang, intre pericardul fibros, ce acopera ventriculul stang, si pleura mediastinala.

 

Leziunile nervului frenic

O apreciere cat mai exacta a localizarii si implicit a topografiei trunchiurilor principale ale nervilor frenici este importanta pentru a evita leziunile chirurgicale iatrogene. Incizia radiala in portiunea de diafragm dintre rebordul costal si hiatusul esofagian conduce la paralizia diafragmatica, in timp ce incizia toracoabdominala efectuata circumferential in regiunea periferica a diafragmului nu implica ramuri cu adevarat semnificative ale nervilor frenici si astfel functia diafragmului este pastrata. De asemenea, inciziile centrului tendinos nu afecteaza functia diafragmului.

Sectionarea nervului frenic la nivelul gatului paralizeaza complet jumatatea corespunzatoare de diafragm, ce va atrofia. Daca un nerv frenic accesor exista, sectionarea nervului principal care se afla pe scalenul anterior nu va produce paralizie completa. De asemenea, nervul frenic poate fi implicat in leziuni traumatice impreuna cu partea superioara a plexului brahial, iar chirurgia cardiaca reprezinta una din cele mai frecvente cauze medicale ale lezarii nervului frenic, in special in urma instilarii de solutie salina pentru conservarea miocardului. Alti factori care pot determina leziuni la nivelul nervului frenic sunt formatiunile tumorale pulmonare sau mediastinale sau infectii precum poliomielita, iar deficienta musculaturii respiratorii cu debut rapid este o caracteristica a sindromului Guillain-Barre.  
Deteriorarea nervului frenic duce la miscarea paradoxala a diafragmului, care este cel mai bine observata fluoroscopic, initial cu pacientul stand in pozitie verticala (diafragm descarcat) si apoi in decubit dorsal cu o mica greutate pe abdomen (diafragm incarcat). Paralizia diafragmatica poate fi evaluata si prin examinare cu ultrasunete.


Nervul frenic accesor

Fibrele care constituie nervul frenic accesor au originea in ramul ventral al nervului C5. De multe reprezinta un ram al nervului frenic pentru muschiul subclavicular. Se gaseste lateral de nervul frenic si coboara posterior sau, ocazional, anterior de vena subclaviculara. De regula se alatura nervului frenic la nivelul primei coaste, iar in cazuri mai rare in apropierea hilului sau dedesubtul acestuia.


Data actualizare: 30-07-2013 | creare: 30-07-2013 | Vizite: 35750
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!