Nervul sciatic
Autor: Popa Sorin
Locul unde nervul sciatic se divide in componentele sale majore (tibial si peronier comun) este foarte variabil. Cel mai frecvent, diviziunea are loc la jonctiunea dintre 1/3 mijlocie si 1/3 inferioara a coapsei, aproape de apexul fosei poplitee. Totusi, poate avea loc la orice nivel superior acestui punct si mai rar inferior acestuia. In cazuri foarte rare, componentele majore ale nervului sciatic parasesc separat plexul sacrat, situatie in care nervul peronier comun strabate muschiul piriform la nivelul incizurii sciatice mari, in timp ce nervul tibial trece inferior de piriform.
Nervii tibial si peronier comun sunt structural diferiti si foarte vag mentinuti impreuna in cadrul nervului sciatic. Nervul tibial deriva din diviziunile anterioare ale plexului sacrat, iar nervul peronier comun este constituit din diviziunile posterioare ale plexului. Nervul sciatic emite ramuri pentru articulatia soldului, care patrund prin fata posterioara a capsulei articulare (uneori acestea deriva direct din plexul sacrat) si pentru articulatia genunchiului. Toti muschii compartimentului posterior al coapsei, cu exceptia capului scurt al bicepsului femural, precum si partea ischiatica a marelui adductor sunt inervati de componenta mediala (tibiala) a nervului sciatic. Capul scurt al bicepsului femural este inervat de componenta laterala (peroniera comuna) a nervului sciatic.
Leziunile nervului sciatic
Nervul sciatic asigura inervatia flexorilor genunchiului si a tuturor muschilor situati inferior de genunchi, ceea ce inseamna ca dintr-o paralizie completa de nerv sciatic rezulta un picior nefunctional si dificultati severe in ceea ce priveste mersul. Din fericire, paralizia completa de nerv sciatic este foarte rara. Durerea cauzata de compresiunea sau iritarea nervului sciatic se numeste sciatica, iar printre cauze frecvente se mentioneaza hernierea unui disc intervertebral, afectiune degenerativa de disc intervertebral, stenoza de canal lombar, spondilolistezis.
Nervul este vulnerabil in dislocarile posterioare ale articulatiei soldului. Rareori, la iesirea din pelvis, nervul sciatic poate fi incarcerat, sindromul piriform fiind o afectiune controversata in care se considera ca o relatie anormala intre muschiul piriform si nervul sciatic provoaca dureri in fesa si in lungul traiectului nervului sciatic. De asemenea, in cazul unei compresiuni externe, de exemplu la pacientii care raman imobilizati pe o suprafata dura pentru o perioada semnificativ indelungata de timp, exista un risc crescut ca nervul sa fie lezat. Totusi, cea mai frecventa cauza a leziunilor de nerv sciatic este cea iatrogena. Nervul poate fi deteriorat si in cazul efectuarii necorespunzatoare a injectiilor terapeutice in gluteul mare. Conforma unor statistici, 1% din artroplastiile totale de sold au constituit cauza paraliziei de nerv sciatic, prin leziune directa in timpul interventiei, manipularea soldului sau datorita hematoamelor aparute in jurul nervului. Din anumite motive, posibil anatomice, componenta peroniera comuna a nervului sciatic este mai frecvent afectata si astfel pacientii se confrunta cu “picior in picatura” si tulburarile de mers consecutive.
Termenul de “sciatica” este utilizat pentru a descrie mai degraba un set de simptome decat un diagnostic pentru cauza iritarii radacinii nervoase. Compresiunea sau iritarea doar a uneia dintre radacinile care dau nastere nervului sciatic sau a nervului sciatic propriu-zis poate declansa fenomenul de sciatica. Durerea in partea inferioara a spatelui, durerile in fesa si durerea, amorteala sau slabiciunea resimtite in diferite parti ale gambei si piciorului sunt cele mai frecvente manifestari. Alte simptome includ intepaturi sau furnicaturi in traiectul nervului, dificultati la mers sau in controlul membrului inferior. In mod tipic, simptomele sunt resimtite unilateral, iar durerea poate iradia uneori in gamba. Tratamentul pentru rezolvarea sciaticei difera in functie de afectiunea de baza si a nivelului la care durerea este localizata.
2. Integrative Components of the Nervous System - M. Patestas, L. P. Gartner, A Textbook of Neuroanatomy, 2009, pag. 135
3. Nervii capului si gatului - V. Ranga - Anatomia omului, Capul si gatul, vol. 5, 2002, pag. 95
4. Patologia nervilor - R. Horia - Tratat de neurologie, [sub reactia] C. Arseni, partea II, 1981, pag. 1189
5. Foot drop - Wikipedia, The Free Encyclopedia, link: http://en.wikipedia.org/wiki/Foot_drop
6. Morton's neuroma - Wikipedia, The Free Enciclopedya, link: http://en.wikipedia.org/wiki/Morton's_neuroma
7. Komar syndrome - Dr Ethan TAUB - Orphanet, The portal for rare diseases and orphan drugs, link: http://www.orpha.net/consor/cgi-bin/OC_Exp.php?lng=en&Expert=51890
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Nervul tibial
- Nervul sural (cutanat sural medial)
- Nervul calcaneal medial
- Nervul plantar medial
- Nervul plantar lateral
- Nervul peronier comun
- Nervul peronier superficial
- Nervul peronier profund
- Nervii gluteali
- Nervul pudental
- Nervul rectal inferior
- Nervul perineal
- Nervul dorsal al penisului sau clitorisului
- Nervul cutanat perforant
- Nervul pentru patratul femural si gemenul inferior
- Nervul pentru obturatorul intern si gemenul superior
- Nervi pentru ridicatorul anal si sfincterul anal extern
- Nervul cutanat posterior al coapsei
- Nervul pentru piriform
- Sindroame de compresiune a nervilor la nivelul piciorului
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni