Nervul trohlear [IV]

©

Autor:

Nervul trohlear asigura inervatia motorie doar a unuia dintre muschii extraoculari, muschiul oblic superior.
Corpii neuronilor se gasesc in nucleul trohlear, situat adiacent de linia mijlocie in tegmentul portiunii caudale a mezencefalului. Initial, fibrele (eferente somatice generale) care pleaca din acesta nucleu coboara pe o distanta scurta in trunchiul cerebral, dupa care se indreapta dorsal in materia cenusie periapeductala. Ulterior, fibrele se incruciseaza si se orienteaza catre posterior, iesind din trunchiul cerebral la jonctiunea dintre punte si mezencefal, imediat inferior de coliculul inferior.  
Nervul trohlear este unic prin faptul ca este singurul nerv cranian ale carui fibre iau nastere in totalitate din nucleul contralateral si singurul care iese din trunchiul cerebral prin fata dorsala a acestuia. De asemenea, nervul trohlear este si cel mai subtire dintre nervii cranieni. De la originea sa aparenta, nervul trohlear inconjoara pedunculul cerebral si inainteaza prin sinusul cavernos catre orbita, in care patrunde prin fisura orbitala superioara. Prin urmare, acest nerv cranian are cel mai lung traiect intracranian si este inalt susceptibil la leziune prin cresterea presiunii intracraniene.

Nervii cranieni

Nervii cranieni

Afectarea nervului trohlear

Lezarea nucleului trohlear cauzeaza paralizia sau pareza muschiului oblic superior contralateral, in timp ce deterioarea nervului trohlear are ca efect acelasi deficit, insa in muschiul ipsilateral.
In mod normal, contractia muschiului oblic superior determina rotatia spre interior, acompaniata simultan de coborarea usoara si miscarea catre lateral a globului ocular. Cand muschiul oblic superior este paralizat, ochiul ipsilateral va suferi o rotire spre exterior, acompaniata simultan de o usoara ascensiune si o miscare catre lateral a globului ocular. Aceasta situatie patologica se datoreaza lipsei de opozitie a actiunii muschiului oblic inferior si caracterizeaza strabismul extern.

Deoarece ochii devin nealiniati in urma unei astfel de leziuni, un individ cu paralizie de nerv trohlear va experimenta diplopia verticala, insotita de deficienta in miscarea in jos a globului ocular, mai semnificativ in rotatia interna a ochiului. Astfel, diplopia devine mai evidenta atunci cand individul coboara scarile sau citeste (se uita in jos si catre interior – ochiul necesitand rotatia interna).  
In mod normal, inclinarea capului intr-o parte provoaca un reflex de rotatie a ochilor, in jurul axului anteroposterior al acestora, in sens opus, astfel incat imaginea unui obiect sa se fixeze pe retina. Inclinarea capului spre partea neafectata determina ca ochiul neafectat sa se roteasca spre interior si sa devina aliniat cu ochiul afectat care este rotit catre exterior. Astfel, pentru a contracara diplopia si a restabili alinierea corecta a ochilor, individul descopera ca aceste simptome sunt diminuate prin inclinarea capului spre partea ochiului neafectat.


Data actualizare: 13-03-2014 | creare: 30-07-2013 | Vizite: 16310
Bibliografie
1. Gray's Anatomy, The Anatomical Basis of Clinical Practice - Susan Standring [Editor-in-Chief] - 40th Edition, 2008
2. Integrative Components of the Nervous System - M. Patestas, L. P. Gartner, A Textbook of Neuroanatomy, 2009, pag. 135
3. Nervii capului si gatului - V. Ranga - Anatomia omului, Capul si gatul, vol. 5, 2002, pag. 95
4. Patologia nervilor - R. Horia - Tratat de neurologie, [sub reactia] C. Arseni, partea II, 1981, pag. 1189
5. Foot drop - Wikipedia, The Free Encyclopedia, link: http://en.wikipedia.org/wiki/Foot_drop
6. Morton's neuroma - Wikipedia, The Free Enciclopedya, link: http://en.wikipedia.org/wiki/Morton's_neuroma
7. Komar syndrome - Dr Ethan TAUB - Orphanet, The portal for rare diseases and orphan drugs, link: http://www.orpha.net/consor/cgi-bin/OC_Exp.php?lng=en&Expert=51890
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!