Compatibilitatea grupelor de sânge

©

Autor:

Compatibilitatea grupelor de sânge
Înainte de a realiza o transfuzie, este testată compatibilitatea dintre sângele donatorului și sângele pacientului care îl va primi. De obicei, este de preferat ca pacientul să primească sânge de aceeași grupă și Rh, dar când acest lucru nu este posibil, trebuie verificată neapărat compatibilitatea cu o altă grupă.

Grupele sangvine principale sunt: A, B, 0 și AB. Pentru ca donarea de sânge să fie eficientă pentru pacient, acesta trebuie să prezinte compatibilitate între grupa sangvină a donatorului și cea a primitorului. Grupa sangvină este determinată de genele moștenite de la părinți.

Sângele este alcătuit din celule sangvine roșii, celule sangvine albe și plachete sanguine integrate într-un lichid numit plasmă. Grupa sangvină este identificată de anticorpii și antigenele din sânge. Anticorpii  sunt proteine din plasmă, sunt parte a mecanismului natural de apărare al organismului. Aceștia recunosc substanțe străine, ca germeni, și alertează sistemul imunitar care îi distruge. Antigenele sunt molecule proteice găsite pe suprafața celulelor sangvine roșii.

Sistemul de grup sangvin AB0

Sunt 4 grupe sangvine principale care definesc sistemul AB0:
  • grupa sangvină A – are antigene A pe celulele sangvine roșii cu anticorpi anti-B în plasmă;
  • grupa sangvină B – are antigene B cu anticorpi anti-A în plasmă;
  • grupa sangvină AB – are atât antigene A, cât și B, dar nu are anticorpi;
  • grupa sangvină 0 – nu are antigene, dar are anticorpi anti-A și anti-B în plasmă.

Transfuzia de sânge de la o grupă de sânge necompatibilă poate fi fatală. De exemplu, dacă unei persoane cu grupa A îi este făcută transfuzie cu sânge grupa B, anticorpii Anti-B vor ataca celulele grupei B.

Sistemul Rh

Fiecare grupă sangvină majoră este divizată în alte două categorii în ceea ce privește Rh-ul, care poate fi pozitiv sau negativ, rezultând astfel un total de 8 grupe sangvine. Celulele sangvine roșii au uneori o antigenă, o proteină cunoscută ca antigena RhD. Dacă aceasa este prezentă, grupa sangvină este RhD pozitiv, iar dacă este absentă, grupa este RhD negativ.

Astfel, o persoană poate avea una dintre următoarele 8 grupe sangvine:
  • A Rh pozitiv (A+)
  • A Rh negativ (A-)
  • B Rh pozitiv (B+)
  • B Rh negativ (B-)
  • AB Rh pozitiv (AB+)
  • AB Rh negativ (AB-)
  • 0 Rh pozitiv (0+)
  • 0 Rh negativ (0-)

Iată tabelul privind compatibilitatea grupelor de sânge:
Grupă de sânge Poate dona pentru grupele: Poate primi de la grupele:
0+ 0+  A+  B+  AB+ 0+   0-
A+ A+  AB+ A+  A-  0+  0-
B+ B+  AB+ B+  B-  0+   0-
AB+ AB+ TOATE
0- TOATE 0-
A- A+   A-  AB+  AB- A-   0-
B- B+  B-  AB+  AB- B-   0-
AB- AB+ AB- AB-   A-   B-  0-

Principul general ideal presupune ca toate componentele celulelor roșii ale donatorului să fie identice cu ale primitorului, la fel și tipul Rh-ului. Sângele din grupa 0 Rh negativ este donator universal și poate fi transfuzat oricărui pacient.

Plasma conține anticorpi anti-A și/sau anti-B în funcție de grupă. Organismul are anticorpi și pentru antigenele A și B în funcție de grupa sangvină. Pacienții trebuie să primească doar plasmă care nu conține un anticorp care ar putea ataca antigenele prezente pe celulele roșii. Primitorii cu grupa A au antigenă A în celulele roșii, astfel că nu pot primi plasmă grupa 0 sau B deoarece anticorpii anti-A vor ataca celulele roșii.

Primitorii cu grupa B au antigene B în celulele roșii, astfel că nu pot primi grupa 0 sau A, deoarece anticorpii anti-B vor ataca celulele roșii.

Primitorii cu grupa AB pot primi doar plasmă grup AB. Cei cu grupa 0 nu au nici antigene A nici B, astfel că pot primi plasmă de la orice grupă sangvină.

Cu aproximație, 45% din populație are grupa 0, 40% dintre oameni au grupa A, 10% au grupa B și doar 5% au grupa AB.

Data actualizare: 06-11-2017 | creare: 06-11-2017 | Vizite: 83181
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!