Fosa pterigopalatină

©

Autor: Redacția ROmedic

Fosa pterigopalatină este un spațiu de forma unei piramide cu vârful orientat inferior, situată dedesubtul apexului orbitei și între osul maxilar (anterior) și procesul pterigoidian al sfenoidului (posterior). Fosa pterigopalatină reprezintă o zona de trecere pentru elemente neurovasculare importante, care vor străbate acest spațiu în traiectul lor către sau dinspre cavitatea nazală, orbită, cavitatea bucală sau fosa craniană mijlocie. În spațiul pterigoapaltin pot disemina infecții de origine dentară, iar la acest nivel se practică anestezia nervilor maxilar și alveolari postero-superiori. [1] [3] [4]

Anatomia fosei pterigopalatine

Comunicând larg cu fosa infratemporala, fosa pterigopalatină este frecvent descrisă că un diverticul osos al acesteia, are forma unei piramide patrulatere și astfel i se descriu patru pereți, o bază și un vârf.

 

Baza privește către orbită și este constituită din fața maxilară a aripii mari a sfenoidului și fața inferioară a corpului sfenoidului. La nivelul bazei se găsește gaura rotundă, prin care nervul maxilar pătrunde în spațiul pterigopalatin, și porțiunea medială a fisurii orbitale inferioare prin care același nerv va înainta spre orbită, împreună cu artera infraorbitară.

 

Vârful piramidei este orientat către inferior și este format prin convergența la acest nivel a procesului pterigoidian al sfenoidului, tuberozitatea maxilei și lama perpendiculară a palatinului. Vârful este traversat spre canalul palatin mare de către vasele palatine descendente și nervul palatin mare, continuându-se și cu canalele palatine mici, străbătute de vasele și nervii omonimi.


Peretele anterior este alcătuit din tuberozitatea maxilei perforată de orificii care asigură trecerea arterelor și nervilor alveolari postero-superiori în canalele alveolare.


Peretele posterior este reprezentat de fața anterioară a procesului pterigoidian al sfenoidului. În partea superioară se deschide canalul pterigoidian, traversat de vasele și nervii omonimi.

 

Peretele medial, alcătuit din lama perpendiculară a palatinului, prezintă gaura sfenopalatină prin care trec vasele sfenopalatine și nervii nazali postero-superiori.


Peretele lateral este absent, iar la acest nivel spațiul pterigopalatin comunică larg cu fosa infratemporală. [2]

Conținutul fosei pterigopalatine

Într-o atmosfera de țesut adipos, fosa pterigopalatină conține următoarele elemente:

  • Porțiunea terminală a arterei maxilare și ramurile sale care trec prin orificiile menționate anterior.
  • Vena maxilară care se formează din plexul venos pterigoidian.
  • Ganglionul parasimpatic pterigopalatin, atașat nervului maxilar, dar care aparține funcțional nervului facial.
  • Nervul maxilar, ramura mijlocie a nervului trigemen. [1]

Data actualizare: 23-09-2014 | creare: 23-09-2014 | Vizite: 6279
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: