Plexul lombar

©

Autor:

Se formeaza in muschiul psoas mare, anterior de procesele transverse ale vertebrelor lombare, din primele trei ramuri ventrale lombare si cea mai mare parte din al patrulea ram ventral lombar si o contributie de la ramul ventral al nervului T12. Desi pot exista variatii minore, cel mai comun mod de formare al plexului lombar este descris in cele ce urmeaza.  

Primului ram ventral lombar i se alatura un filament din ultimul ram ventral toracic, dupa care se bifurca intr-un ram superior (mai voluminos), care se divide la randul sau in nerv iliohipogastric si nerv ilioinghinal si un ram inferior, care se uneste cu o ramura din al doilea ram ventral lombar formand nervul genitofemural. Cealalta ramura a celui de-al doilea ram ventral lombar, al treilea ram ventral lobar si o parte din al patrulea ram ventral lombar se alatura plexului si se divid la randul lor in ramuri ventrale si dorsale. Ramurile ventrale se alatura si constituie nervul obturator, iar ramurile dorsale se alatura si constituie nervul femural. Din ramurile dorsale ale ramurilor ventrale 2 si 3 pleaca ramuri scurte care vor forma nervul cutanat femural lateral. Nervul obturator accesor, cand exista (10-29%), se formeaza din ramurile ventrale 3 si 4.

 

Plexul lombar

Plexul lombar


Ramurile plexului lombar:
- Ramuri musculare: T12, L1-4

- Nervul iliohipogastric: L1

- Nervul ilioinghinal: L1
- Nervul genitofemural: L1, 2
- Nervul cutanat femural lateral: L2, 3
- Nervul femural: diviziunile dorsale L2-4
- Nervul obturator: diviziunile ventrale L2-4
- Nervul obturator accesor: L3, 4

 

Modul de diviziune in ramuri ventrale si dorsale nu este la fel de clar in plexurile lombar si sacral precum este in plexul brahial. Anatomic, nervii obturator si tibial (sciatic) iau nastere din diviziunile ventrale, iar nervii femural si peronier comun (sciatic) din diviziunile dorsale. Contributia din ramul ventral T12 si primul ram ventral lombar au in general o distributie tipica, in schimb al doilea ram lombar este mai dificil de interpretat. Acesta nu doar contribuie substantial la nervii femural si obturator, dar emite si un ram terminal anterior (ramul genital al nervului genitofemural) si un ram cutanat lateral (nervul cutanat femural lateral si ramul femural al nervului genitofemural).  

 

Procese inflamatorii pot interesa peretele abdominal posterior, mai specific tesuturile anterior de psoas mare, precum apendicita retrocecala in partea dreapta si diverticulita in partea stanga. Acestea pot cauza iritarea unuia sau a mai multor ramuri ale plexului lombar conducand la durere sau disestezie in distributia nervilor afectati, pielea coapsei, soldului sau fesei.


Data actualizare: 05-08-2013 | creare: 30-07-2013 | Vizite: 20814
Bibliografie
1. Gray's Anatomy, The Anatomical Basis of Clinical Practice - Susan Standring [Editor-in-Chief] - 40th Edition, 2008
2. Integrative Components of the Nervous System - M. Patestas, L. P. Gartner, A Textbook of Neuroanatomy, 2009, pag. 135
3. Nervii capului si gatului - V. Ranga - Anatomia omului, Capul si gatul, vol. 5, 2002, pag. 95
4. Patologia nervilor - R. Horia - Tratat de neurologie, [sub reactia] C. Arseni, partea II, 1981, pag. 1189
5. Foot drop - Wikipedia, The Free Encyclopedia, link: http://en.wikipedia.org/wiki/Foot_drop
6. Morton's neuroma - Wikipedia, The Free Enciclopedya, link: http://en.wikipedia.org/wiki/Morton's_neuroma
7. Komar syndrome - Dr Ethan TAUB - Orphanet, The portal for rare diseases and orphan drugs, link: http://www.orpha.net/consor/cgi-bin/OC_Exp.php?lng=en&Expert=51890
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!