Subtalamus
Autor: Popa Sorin
Subtalamusul este un complex regional de nuclei si tracturi fibroase. Principalul grup nuclear este format din nucleul subtalamic, nucleul reticulat, zona incerta, campul lui Forel si nucleul pregeniculat. De asemenea, polii rostrali ai nucleului rosu si substanta neagra se extind in aceasta regiune.
Principalele tracturi subtalamice sunt:
- portiunile superioare ale lemniscurilor trigeminal, medial si spinal;
- tractul dentotalamic din pedunculul cerebelos superior contralateral acompaniat de fibre rubrotalamice ipsilaterale;
- fasciculul retroflex;
- fasciculul lenticular;
- fasciculul subtalamic;
- ansa lenticulara;
- fasciculii din campul prerubral (campul H al lui Forel);
- continuarea fasciculului lenticular (in campul H2 al lui Forel);
- fasciculul talamic (campul H1 al lui Forel).
Nucleul subtalamic
Este un nucleu biconvex, in forma de lentila in componenta subtalamica a diencefalului. Se afla medial de capsula interna, imediat rostral de nivelul la care aceasta se continua cu piciorul mezencefalului. In nucleu, interneuronii, de dimensiuni mici, se imbina cu celule multipolare, de dimensiuni mai mari, a caror dendrite se intind pe aproximativ o zecime din diametrul nucleului. Nucleul este incapsulat dorsal de axoni, multi derivati din fasciculul subtalamic, insa acesta primeste aferente si de la cortexul cerebral. Nucleul subtalamic este unic in cadrul circuitului intrinsec al ganglionilor bazali, in ceea ce priveste celulele nervoase, care sunt glutamatergice, si prin faptul ca acestea proiecteaza axoni excitatorii atat pe globus pallidus, cat si pe partea reticulata a subtantei negre. In globus pallidus, unele fibre eferente se termina predominant in segmentul medial, iar altele in segmentul lateral.
Nucleul subtalamic detine un rol central in functionarea normala a ganglionilor bazali si in patofiziologia afectiunilor acestora. Distrugerea nucleului, care se datoreaza rar unui atac cerebral, duce la exprimarea balismului, caracterizat prin miscari violente, necontrolate si involuntare ale extremitatilor. De asemenea, nucleul subtalamic este extrem de implicat in fiziopatologia maladiei Parkinson, reprezentand o tinta pentru terapia neurochirurgicala a acestei conditii.
Zona incerta si campurile lui Forel
Zona incerta este o agregare de celule mici situate intre partea ventrala a lamei externe a talamusului si pedunculul cerebral. In partea dorsolaterala este conectata cu nucleul reticulat. Mai medial se gaseste un grup imprastiat de celule in matricea fibrelor, cunoscut sub numele de campul H al lui Forel. Campul H1 al lui Forel consta din fasciculul talamic, care se afla dorsal de zona incerta. Campul H2 al lui Forel contine fasciculul lenticular si se gaseste ventral, intre zona incerta si nucleul subtalamic.
Zona incerta primeste fibre de la cortexul senzitivomotor, nucleul pregeniculat, nucleii cerebelosi profunzi, complexul nuclear trigeminal si maduva spinarii. Se proiecteaza pe maduva spinarii regiunea pretectala. Functiile sale sunt inca necunoscute.
Neuronii din campul H al lui Forel primesc aferente de la maduva spinarii, formatiunea reticulata a trunchiului cerebral si posibil de la segmentul intern al globului pallidus. Se proiecteaza pe maduva spinarii. Precum zona incerta, functiile acestora sunt inca necunoscute.
In plus fata de partile terminale ale lemniscurilor, tracturilor dentotalamic si rubrotalamic, subtalamusul contine tracturi fibroase masive derivate din globus pallidus. Fasciculul lenticular este componenta dorsala a fibrelor pallidofugale catre traverseaza capsula interna. Se intoarce medial, in apropierea aspectului medial al capsulei, partial imbinat cu zona dorsala a nucleului subtalamic si partea ventrala a zonei incerte, unde fasciculul va traversa campul H2 al lui Forel. Ajungand la marginea mediala a zonei incerte, fasciculul se imbina cu fibrele ansei lenticulare, nucleul prerubral si fibrele dentotalamice si rubrotalamice.
Ansa lenticulara are o origine complexa din ambele portiuni ale globului pallidus si posibil din alte structuri adiancente. Se incurbeaza medial in jurul marginii ventrale a capsulei interne si continua dorsomedial amestecandu-se cu alte fibre din campul prerubral. Unele fibre din fasciculul lenticular si ansa lenticulara fac sinapsa in nucleul subtalamic, campul prerubral si zona incerta. Restul se continua lateral, cu alte fascicule, in nucleii talamici, in special in nucleii ventral anterior, ventral lateral si centromedian.
Fasciculul talamic se intinde din campul prerubral, iar teritoriul acestuia este denumit campul H1 al lui Forel. Sta dorsal de zona incerta, pe care o traverseaza partial, raspunzand dorsal nucleilor talamici ventrali. Contine prelungirile fasciculului lenticular si ale ansei lenticulare si fibrele dentotalamice, rubrotalamice si talamostriate.
Fasciculul subtalamic conecteaza nucleul subtalamusului cu globus pallidus. Acesta contine o gama bogata de fibre bidirectionale care traverseaza capsula interna, impletindu-se cu aceasta in unghi drept. [3]
2. Diencephalon – Wikipedia, The Free Encyclopedia, link: http://en.wikipedia.org/wiki/Diencephalon
3. Diencephalon [Chapter 21] - Susan Standring [Editor-in-Chief] - Gray's Anatomy, The Anatomical Basis of Clinical Practice, 40th Edition, 2008
4. Thalamus [Chapter 22] - M. Patestas, L. P. Gartner - A Textbook of Neuroanatomy, 2009, pag. 385
5. Acquired Neurometabolic Diseases - Catherine Haberland - Clinical Neuropathology: Text and Color Atlas, 2007, pag. 199
6. Fatal familial insomnia – ORDR, Office of Rare Diseases Research, link: http://rarediseases.info.nih.gov/gard/6429/fatal-familial-insomnia/resources/1
7. Pineal gland tumors - C. Turkington – The Encyclopedia of the Brain and Brain Disorders, 2nd Edition, 2002, pag. 251
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni