Substanța cenușie

©

Autor:

Substanța cenușie
Creierul este un organ de aproximativ 1,5 kg format din substanța albă și substanța cenușie. Mulți oameni au auzit de substanța sau materia cenușie care este implicată în funcțiile cognitive. Mai jos poți afla mai multe despre rolul substanței cenușii, unde se află, ce factori duc la pierderea sa și cum îți poți susține sănătatea substanței cenușii. (1)

Ce este substanța cenușie?


Substanța cenușie este un țesut al creierului, parte a sistemului nervos central care are un rol foarte important în gândire.

Conține o concentrație mare de neuroni, axoni (terminații nervoase) și dendrite. Substanța cenușie se formează în perioada fetală. După naștere, volumul substanței cenușii crește până în jurul vârstei de 8 ani. Mai apoi, densitatea sa crește până la 20 de ani. Această creștere a densității substanței cenușii va permite o dezvoltare mentală semnificativă în adolescență. Cu toate acestea, neuronii (celulele neuronale) nu se regenerează. (2, 3)

Ce diferențe există între substanța cenușie și substanța albă?


Atât substanța albă cât și substanța cenușie fac parte din creier și din măduva spinării. Substanța cenușie reprezintă 40% din creier iar 60% este substanța albă.

Diferențele dintre cele două țin atât de structură cât și de funcții. Substanța cenușie conține corpuri neuronale și dendrite. Aceste dendrite scurte permit comunicarea între neuroni. Prin comparație, substanța albă are axoni lungi care transmit impulsul nervos în zone mai îndepărtate ale creierului și în măduva spinării. (4)

Substanța albă asigură comunicarea între diferite zone ale materiei cenușii și între substanța cenușie și restul organismului. Substanțe cenușie are acest nume de la concentrația ridicată de neuroni. Substanța albă își ia numele de la stratul care protejează axonii, mielina. (5, 6)

Ce rol are substanța cenușie?


Substanța cenușie implică un număr mare de neuroni care permit procesarea unui volum mare de informații și distribuirea acestei informații prin semnalele care circulă prin axonii din substanța albă. Cu alte cuvinte, substanța cenușie este implicată în gândire, memorie, controlul mișcărilor și emoții. (7)

Unde este localizată substanța cenușie?


Substanța cenușie se formează pe suprafața creierului. De asemenea, se află și în creier și în măduva spinării.

Suprafața și adânciturile creierului conțin substanță cenușie. De fapt, aceste adâncituri cu substanță cenușie contribuie la o capacitate cognitivă mai mare decât în cazul altor mamifere. Mai mult, cea mai mare concentrație de substanță cenușie se află în cerebel. (8)

De asemenea, substanța cenușie se regăsește și în măduva spinării. Aici, materia cenușie are o structură asemănătoare unor coarne cu materia albă care se află în zona exterioară. Astfel, există coarne anterioare, coarne posterioare și coarne laterale. (9)

Coarnele anterioare coordonează musculatura striată, coarnele posterioare asigură comunicarea de la diverși receptori la cortexul cerebral iar coarnele laterale sunt implicați în mobilitatea musculaturii netede și recepționează impulsurile nervoase de la viscere. (10)

Ce determină pierderea substanței cenușii?


Substanța cenușie se pierde/atrofiază atunci când neuronii mor. Principala cauză este lipsa unui flux de sânge la aceste celule. Din moment ce aceste celule sunt active în permanență au nevoie de un flux constant de oxigen. În cazul unei hemoragii cerebrale, a unui atac vascular cerebral, scleroză multiplă, Alzheimer, Parkinson, unele traumatisme cerebrale neuronii pot avea de suferi sau chiar pot muri. (11)

De asemenea, neuronii substanței cenușii mor și în mod natural ca urmare a înaintării în vârstă însă sunt cele mai longevive celule ale corpului. Pierderile de substanță cenușie se manifestă prin: (12)

• Pierderi de memorie
• Probleme de atenție, judecată, rațiune, limbaj, luarea deciziilor
• Probleme motorii mai ales cele de finețe. Folosirea mâinilor pentru sarcini mici precum încheierea nasturilor.

Cum poți susține sănătatea substanței cenușii?


Un stil de viață echilibrat te ajută să îți sprijini sănătatea substanței cenușii. Iată câteva recomandări în acest sens: (13)

• Ține sub control hipertensiunea arterială, dacă este cazul
• Introdu activitatea fizică în programul zilnic
• Redu consumul de alcool
• Menține o greutate sănătoasă
• Dormi suficient
• Adoptă o alimentație sănătoasă, variată și echilibrată
• Menține un nivel sănătos al glicemiei și colesterolului
• Renunță la fumat
• Redu stresul.

Deși pierderile de materie cenușie sunt naturale odată cu îmbătrânirea, studiile arată că persoanele de peste 65 de ani care fac mișcare au un volum mai mare al substanței cenușii decât persoanele sedentare. (14)

În plus, deprinderea de noi informații, de-a lungul mai multor săptămâni sau luni poate contribui la sănătatea sistemului nervos. Deși astfel de stimulare mintală nu duce la creșterea de noi neuroni, poate duce la dezvoltarea de noi legături între acestea și contribui la plasticitatea creierului. (15, 16)

Substanța cenușie este una dintre cele două componente ale creierului și a măduvei spinării. Are rol esențial în învățare, concentrare și gândire.

Data actualizare: 26-06-2023 | creare: 26-06-2023 | Vizite: 1384
Bibliografie
1. Neuroanatomy, Gray Matter, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK553239/
2. Age-Related Effects and Sex Differences in Gray Matter Density, Volume, Mass, and Cortical Thickness from Childhood to Young Adulthood, link: https://www.jneurosci.org/content/37/20/5065
3. Gray Matter Volume and Cognitive Performance During Normal Aging. A Voxel-Based Morphometry Study, link: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnagi.2018.00235/full
4. Investigating Gray and White Matter Structural Substrates of Sex Differences in the Narrative Abilities of Healthy Adults, link: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnins.2019.01424/full
5. Common genetic variation influencing human white matter microstructure, link: https://www.science.org/doi/10.1126/science.abf3736
6. Cerebral White Matter Myelination and Relations to Age, Gender, and Cognition: A Selective Review, link: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnhum.2021.662031/full
7. The missing role of gray matter in studying brain controllability, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33688612/
8. Influence of accessory sulci of the frontoparietal operculum on gray matter quantification, link: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnana.2022.1022758/full
9. Mechanical properties of spinal cord grey matter and white matter in confined compression, link: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1751616120305932
10. Spinal cord grey matter segmentation challenge, link: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1053811917302185
11. Association of Gray Matter Atrophy Patterns With Clinical Phenotype and Progression in Multiple Sclerosis, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33441452/
12. Neuronal Cell Death, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5966715/
13. Six steps to cognitive health, link: https://www.health.harvard.edu/mind-and-mood/six-steps-to-cognitive-health
14. Exercise Alters Brain Chemistry to Protect Aging Synapses, link: https://www.ucsf.edu/news/2022/1/422086/exercise-alters-brain-chemistry-toprotect-agingsynapses
15. New neural activity patterns emerge with long-term learning, link: https://www.pnas.org/doi/10.1073/pnas.1820296116
16. Plasticity in gray and white: neuroimaging changes in brain structure during learning, link: https://www.nature.com/articles/nn.3045/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!