Anusul

©

Autor:

Termenul de anus provine din latinescul annulus care inseamna „inel” si reprezinta orificiul de dechidere al rectului la exterior. Inchiderea sa este controlata de sfincterele anale, iar fecalele sunt expulzate din organism prin intermediul acestuia in actul defecatiei, fapt ce desemneaza functia primordiala a anusului.

Anatomia anusului

Anusul este localizat in perineul posterior, in profunzimea santului interfesier, intr-un plan anterior de coccis la o distanta de 20-25 mm si imediat posterior de linia biischiatica. Forma acestuia descrie o fisura orientata in plan sagital, cu doua margini laterale si doua comisuri, anterioara si posterioara. Caracterul extensibil este pus in evidenta de deschiderea acestuia la trecerea materiilor fecale.

Pielea anusului
prezinta plice radiale ce dispar la dilatarea orificiului si este bogata in glande sebacee si sudoripare, dintre acestea distingandu-se prin voluminozitatea lor apreciabila, glandele circumanale apocrine.

Aparatul muscular
este constituit din musculatura canalului anal, in special de cele doua formatiuni sfincteriene, anume sfincterul anal intern, format din fibrele netede ale stratului muscular circular cu limita inferioara corespunzand nivelului de trecere al mucoasei canalului anal in pielea circumanala, si sfincterul anal extern, striat, situat sub piele, facand parte din componenta musculaturii diafragmului bazinului.

Rolul anusului

Rolul principal al anusului este in defecatie. Presiunea intrarectala creste pe masura ce in rect se acumuleaza materii fecale, acestea fiind impinse catre anus spre a fi eliminate. De asemenea, contractiile muschilor abdominali si ai planseului pelvin determina cresterea presiunii intraabdominale ce amplifica la randul rau presiunea intrarectala. Sfincterul anal intern actioneaza involuntar si raspunde la presiune prin relaxare, permitand astfel inaintarea bolului fecal. Daca se relaxeaza voluntar sfincterul anal extern, materiile fecale sunt eliminate.

Patologia anusului

Defectele congenitale ale anusului includ stenoze si imperforatie, ambele necesitand inerventii chirurgicale, iar cele mai intalnite afectiuni care intereseaza anusul includ conditii patologice precum cancerul anal, abcese, fistule, fisuri anale, prurit anal si hemoroizi, toate descrise in sectiunea Patologie ano-rectala.

Data actualizare: 27-04-2013 | creare: 23-10-2012 | Vizite: 41252
Bibliografie
1. Rectul - V. Papilian - Anatomia omului, vol. II, 1982, pag. 127
2. Rectul - M.R. Sapin - Anatomia omului, vol II, 1990, pag. 41
3. Human anus - Wikipedia, The Free Encyclopedia, link: https://en.wikipedia.org/wiki/Human_anus
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum