Nervul axilar

©

Autor:

Are originea in fasciculul posterior (C5, 6). Initial se afla lateral de nervul radial, posterior de artera axilara si anterior de muschiul subscapular. La marginea inferioara a acestuia, se orienteaza catre posterior, inferior de capsula articulara humeroscapulara si impreuna cu vasele humerale circumflexe posterioare strabate un spatiu patrulater, delimitat superior de muschii subscapular (in partea anterioara) si rotund mic (in partea posterioara), inferior de muschiul rotund mare, medial de capul lung al tricepsului si lateral de colul chirurgical al humersului. In acest spatiu se bifurca intr-un ram anterior si unul posterior.  
Ramul anterior inconjoara colul humeral impreuna cu vasele humerale circumflexe posterioare, profund de muschiul deltoid. Ajunge la marginea anterioara a muschiului, pe care il inerveaza, iar in traiectul sau emite cateva ramuri cutanate care perforeaza deltoidul si se ramifica sub piele, peste portiunea inferioara a muschiului.  
Ramul posterior trece medial si posterior de insertia capului lateral al tricepsului. De obicei se afla medial de ramura anterioara in spatiul patrulater. Da un ram pentru muschiul rotund mic si nervul brahial cutanat lateral superior, lateral de originea capului lung al tricepsului. Nervul pentru micul rotund patrunde in muschi prin fata inferioara a acestuia. Frecvent, ramul posterior se distribuie aspectului posterior al deltoidului, de obicei printr-un ram separat din acesta sau, ocazional, din nervul brahial cutanat lateral superior. Nervul brahial cutanat lateral superior perforeaza fascia profunda la nivelul marginii mediale a aspectului posterior al deltoidului si se distribuie pielii ce acopera portiunea inferioara a deltoidului si partea superioara a capului lung al tricepsului.
De obicei pe nervul pentru micul rotund se gaseste un pseudoganglion, iar din trunchiul axilar se desprinde frecvent, sub muschiul subscapular, un ram pentru articulatia umarului.

 

Leziunile nervului axilar

Cele mai frecvente cauze sunt traumele (dislocarea umarului, fractura colului chirurgical al humerusului) si amiotrofia nevralgica. De asemenea, apare o deficienta a deltoidului, deseori evidenta clinic, si o pierdere senzoriala intr-o zona pe aspectul lateral al bratului. Aceasta poate fi diferentiata de o leziune a radacinii C5 prin evaluarea distributiei senzoriale a nervului suprascapular.


Data actualizare: 30-07-2013 | creare: 30-07-2013 | Vizite: 10422
Bibliografie
1. Gray's Anatomy, The Anatomical Basis of Clinical Practice - Susan Standring [Editor-in-Chief] - 40th Edition, 2008
2. Integrative Components of the Nervous System - M. Patestas, L. P. Gartner, A Textbook of Neuroanatomy, 2009, pag. 135
3. Nervii capului si gatului - V. Ranga - Anatomia omului, Capul si gatul, vol. 5, 2002, pag. 95
4. Patologia nervilor - R. Horia - Tratat de neurologie, [sub reactia] C. Arseni, partea II, 1981, pag. 1189
5. Foot drop - Wikipedia, The Free Encyclopedia, link: http://en.wikipedia.org/wiki/Foot_drop
6. Morton's neuroma - Wikipedia, The Free Enciclopedya, link: http://en.wikipedia.org/wiki/Morton's_neuroma
7. Komar syndrome - Dr Ethan TAUB - Orphanet, The portal for rare diseases and orphan drugs, link: http://www.orpha.net/consor/cgi-bin/OC_Exp.php?lng=en&Expert=51890
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!