Nervul suprascapular

©

Autor:

Nervul suprascapular este un ram voluminos al trunchiului superior. Se indreapta lateral, profund de trapez si omohioidian si patrunde in fosa supraspinaoasa prin incizura suprascapulara inferior de ligamentul scapular transvers superior. Merge profund de supraspinos, pe care il inerveaza, si inconjoara marginea laterala a spinei scapulei alaturi de artera suprascapulara, ajungand in fosa infraspinoasa, unde da doua ramuri pentru infraspinos si ramuri pentru articulatiile umarului si acromioclaviculara. Rareori emite si un ram cutanat, care strabate deltoidul aproape de varful acromionului si se distribuie pielii 1/3 proximale a bratului in teritoriul nervului axilar.

 

Leziunile nervului suprascapular

Cea mai frecventa cauza este amiotrofia nevralgica. O neuropatie de compresiune poate aparea la nivelul incizurii scapulare, de obicei asociata cu un chist degenerativ cu originea in partea posterioara a labrului glenoidal. De asemenea, incarcerarea nervului poate surveni in urma traumelor de la nivelul umarului si omoplatului. Durerea in umar si deficienta muschilor supraspinos si infraspinos sunt semnele clince caracteristice.


Data actualizare: 30-07-2013 | creare: 30-07-2013 | Vizite: 5369
Bibliografie
1. Gray's Anatomy, The Anatomical Basis of Clinical Practice - Susan Standring [Editor-in-Chief] - 40th Edition, 2008
2. Integrative Components of the Nervous System - M. Patestas, L. P. Gartner, A Textbook of Neuroanatomy, 2009, pag. 135
3. Nervii capului si gatului - V. Ranga - Anatomia omului, Capul si gatul, vol. 5, 2002, pag. 95
4. Patologia nervilor - R. Horia - Tratat de neurologie, [sub reactia] C. Arseni, partea II, 1981, pag. 1189
5. Foot drop - Wikipedia, The Free Encyclopedia, link: http://en.wikipedia.org/wiki/Foot_drop
6. Morton's neuroma - Wikipedia, The Free Enciclopedya, link: http://en.wikipedia.org/wiki/Morton's_neuroma
7. Komar syndrome - Dr Ethan TAUB - Orphanet, The portal for rare diseases and orphan drugs, link: http://www.orpha.net/consor/cgi-bin/OC_Exp.php?lng=en&Expert=51890
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!