Nervul ulnar (cubital)
Autor: Popa Sorin
Nervul cubital pleaca din fasciculul medial (C8, T1) si primeste de obicei fibre de la ramul ventral al nervului C7. In axila se plaseaza medial de artera axilara, intre aceasta si vena axilara, continuand la nivelul bratului, medial de artera brahiala. In portiunea mijlocie a bratului, perforeaza septul intermuscular medial, coborand anterior de capului medial al tricepsului si prin santul dintre epicondilul medial si olecran, alaturi de artera colaterala ulnara superioara. La nivelul bratului, nervul ulnar nu emite ramuri.
In antebrat patrunde printre cele doua capete ale flexorului ulnar al carpului, superficial de partile posterioara si oblica ale ligamentului colateral ulnar. La nivelul cotului emite ramuri articulare.
Descinde pe partea mediala a antebratului, situandu-se pe flexorul profund al degetelor. Proximal este acoperit de flexorul ulnar al carpului, iar in jumatatea distala a antebratului, se pozitioneaza lateral de muschi, fiind acoperit doar de piele si fascii. In treimea superioara a antebratului, nervul ulnar se afla la o oarecare distanta de artera ulnara, aceasta distanta micsorandu-se pe masura ce nervul se apropie de extremitatea distala a antebratului, unde se situeaza pe flancul medial al arterei. La aproximativ 5 cm de articulatia pumnului, nervul ulnar da un ram dorsal ce se continua la nivelul mainii, trecand anterior de retinaculul flexorilor, lateral de pisiform si postero-medial de artera ulnara. Nervul ulnar trece alaturi de artera ulnara profund de partea superficiala a retinaculului, prin canalul Guyon, si se divide in ramuri terminale superficiale si profunde. De obicei, la nivelul antebratului, nervul ulnar da doua ramuri musculare. Acestea se desprind in apropierea cotului si inerveaza flexorul ulnar al carpului si jumatatea mediala a flexorului profund al degetelor. Ramul cutanat palmar se formeaza din portiunea mijlocie a antebratului, descinde pe artera ulnara, careia ii furnizeaza filete nervoase, perforeaza fascia profunda si se termina la nivelul pielii din regiunea palmara, dupa ce stabileste o conexiune cu ramul palmar din nervul median. Uneori inerveaza si palmarul scurt.
Sindromul de tunel cubital
Nervul ulnar poate fi comprimat in tunelul format de arcul tendinos care conecteaza cele doua capete ale flexorului ulnar al carpului. Factori care pot cauza compresiune si nervrita la acest nivel sunt trauma, artrita inflamatorie, capul medial al tricepsului, osteofitele, subluxatia recurenta si variantele musculare anormale, precum anconeul epitrohlear.
Simptomele includ durere, resimtita la nivelul aspectului medial al portiunii proximale a antebratului, parestezie si senzatie de amorteala in degetul mic si jumatatea ulnara a inelarului, precum si in partea ulnara a dorsului mainii. Aceste simptome sunt desori accentuate prin flexia exagerata a cotului. De asemenea, se poate asocia deficienta muschilor antebratului si a muschilor intrinseci ai mainii inervati de nervul ulnar. Interesant, flexorul ulnar al carpului si componentele pentru inelar si degetul mic ale flexorului profund al degetelor raman frecvent neafectate, probabil pentru ca fasciculele furnizate acestor muschi sunt localizate pe aspectul profund al nervului. Prin urmare, postura de gheara a mainii nu este o manifestare caracteristica acestui sindrom.
Tratamentul presupune decompresiune chirurgicala prin sectionarea aponevrozei flexorului ulnar al carpului, urmata sau nu de transpozitia anterioara a nervului ulnar.
Sectionarea nervului ulnar la nivelul articulatiei cotului
Nervul ulnar se afla intr-o pozitie vulnerabila in traiectul sau intre epicondilul medial si olecran, la acest nivel gasindu-se direct pe os si acoperit numai de piele. Nervul este usor lezat daca santul ulnar nu este suficient de adanc si poate deveni usor mai proeminent decat epicondilul medial sau olecran, atunci cand cotul este complet flectat. Sectionarea nervului la acest nivel paralizeaza flexorul ulnar al carpului, componentele pentru inelar si degetul mic ale flexorului profund al degetelor si toti muschii intrinseci ai mainii (cu exceptia primilor doi lombricali). Aspectul de gheara al mainii este prezent, dar mai putin evident decat in cazul in care sectionarea nervului are loc la nivelul articulatiei pumnului, ceea ce reflecta neconcordanta in actiune a flexorilor lungi si extensorilor inelarului si degetului mic cand flexia acestor degete este produsa doar de flexorul superficial. De asemenea, exista pierdere senzoriala la nivelul degetulu mic si a jumatatii ulnare a inelarului.
Ramul dorsal
Ia nastere la aproximativ 5 cm proximal de articulatia pumnului, spre care se indreapta posterior, profund de flexorul ulnar al carpului. Perforeaza fascia profunda, descinde de-a lungul partii mediale a dorsului carpului si mainii, dupa care se divide in doi, sau deseori trei, nervi digitali dorsali. Primul se distribuie fetei mediale a degetului mic, al doilea, fetelor adiacente ale degetelor mic si inelar, in timp ce al treilea, cand este prezent, inerveaza fetele adicente ale degetelor inelar si medius. Ultimul poate fi inlocuit, in intregime sau partial, de catre o ramura a nervului radial, cu care in alte situatii comunica oricum pe fata dorsala a mainii. In degetul mic, nervii digitali dorsali ajung doar pana la nivelul bazei falangei distale, iar in inelar, doar pana la baza falangei mijlocii. Cele mai distale parti ale degetului mic si ale jumatatii ulnare a inelarului sunt inervate de ramurile dorsale ale nervilor digitali palmari proprii ce provin din nervul ulnar. Cea mai distala parte a jumatatii laterale a inelarului este inervata de ramurile dorsale ale nervului digital palmar propriu corespunzator din nervul median.
Ramurile terminale superficiale si profunde
Ramul terminal superficial inerveaza palmarul scurt si pielea eminentei hipotenare. Se divide in doi nervi digitali palmari, care se pot palpa la nivelul carligului osului hamat. Unul se distribuie jumatatii mediale a degetului mic, celalalt (nerv digital palmar comun) trimite un filament catre nervul median si apoi se divide in doi nervi digitali palmari proprii care ajung pe fetele adiacente ale degetelor inelar si mic. Ramurile digitale proprii se comporta similar celor derivate din nervul median.
Ramul terminal profund acompaniaza ramul profund al arterei ulnare printre abductorul degetului mic si flexorul degetului mic. Perforeaza apoi opozantul degetului mic si urmeaza arcul palmar profund catre tendoanele flexorilor. La origine, inerveaza muschii degetului mic, iar cand traverseaza mana da ramuri pentru interososi si lombricalii trei si patru. Se termina distribuindu-se addctorului policelui, primului interosos palmar si de obicei flexorului scurt al policelui. Trimite filamente si pentru articulatia pumnului.
Partea mediala a flexorului profund al degetelor este inervata de nervul ulnar, precum si lombricalii trei si patru, care sunt conectati cu tendoanele acestei parti a muschiului. In mod similar, partea laterala a flexorului profund al degetelor si lombricalii unu si doi sunt inervati de nervul median. Cel de-al treilea lombrical este deseori inervat de ambii nervi. Se considera ca din ramul terminal profund pleaca filete nervoase pentru cateva articulatii intercarpiene, carpometacarpiene si intermetacarpiene, insa detalii exacte sunt momentan incerte.
Sindromul de canal Guyon
Este o neuropatie de compresiune a nervului ulnar, cand acesta trece prin canalul Guyon. Trauma sau apropierea muschilor aberanti sau accesori pot fi cauzele manifestarii acestei afectiuni. Simptomele includ durere resimtita la nivelul mainii sau antebratului si modificari senzoriale pe aspectul palmar al degetului mic si a jumatatii ulnare a inelarului. Sensibilitatea pe aspectul ulnar al dorsului mainii este pastrata. Suplimentar, pot exista deficiente in actiunea musculaturii intrinseci a mainii inervate de nervul ulnar si postura de gheara in cazuri extreme.
Tratamentul chirurgical implica decompresiunea nervului prin divizarea plafonului canalului Guyon si indepartarea cauzei determinante.
Sectionarea nervului ulnar la nivelul articulatiei pumnului
Paralizeaza musculatura intrinseca a mainii, cu exceptia primilor doi lombricali. Astfel, actiunea musculaturii intrinseci de flexie a articulatiilor metacaropofalangiene si de extensie a articulatiilor interfalangiene este pierduta, iar datorita faptului ca actiunea flexorilor si extensorilor lungi ai degetelor nu intampina rezistenta, mana va adopta un aspect de gheara cu articulatiile metacarpofalangiene aflate in extensie si articulatiile interfalangiene in flexie. Aspectul de gheara este mai putin accentuat in cazul indexului si mediusului, datorita lombricalilor corespunzatori intacti, inervati de nervul median.De asemenea, exista o pierdere senzoriala la nivelul degetului mic si a jumatatii ulnare a inelarului. Comparativ cu o sectionare a nervului ulnar la nivelul cotului, pielea aspectului ulnar al dorsului mainii nu este afectata, deoarece ramul dorsal al nervului ulnar se desprinde la aproximativ 5 cm proximal de articulatia pumnului.
Paralizia combinata de nervi ulnar si median imprima mainii un aspect complet de gheara, cu o nivelare a eminentelor tenara si hipotenara si cu police in adductie si flexie. Aceasta diformitate este cunoscuta ca “mana simiana”, deoarece se aseamana cu mana unei maimute.
2. Integrative Components of the Nervous System - M. Patestas, L. P. Gartner, A Textbook of Neuroanatomy, 2009, pag. 135
3. Nervii capului si gatului - V. Ranga - Anatomia omului, Capul si gatul, vol. 5, 2002, pag. 95
4. Patologia nervilor - R. Horia - Tratat de neurologie, [sub reactia] C. Arseni, partea II, 1981, pag. 1189
5. Foot drop - Wikipedia, The Free Encyclopedia, link: http://en.wikipedia.org/wiki/Foot_drop
6. Morton's neuroma - Wikipedia, The Free Enciclopedya, link: http://en.wikipedia.org/wiki/Morton's_neuroma
7. Komar syndrome - Dr Ethan TAUB - Orphanet, The portal for rare diseases and orphan drugs, link: http://www.orpha.net/consor/cgi-bin/OC_Exp.php?lng=en&Expert=51890
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Nervi pentru muschii scaleni si lung al gatului
- Nervul scapular dorsal
- Nervul toracic lung
- Nervul pentru subclavicular
- Nervul suprascapular
- Nervul pectoral lateral
- Nervul pectoral medial
- Nervul subscapular superior
- Nervul subscapular inferior
- Nervul toracodorsal
- Nervul axilar
- Nervul musculocutanat
- Nervul antebrahial cutanat lateral
- Nervul brahial cutanat medial
- Nervul antebrahial cutanat medial
- Nervul median
- Nervul radial
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni