Enzimele digestive

©

Autor:

Enzimele digestive sunt implicate în digerarea alimentelor. Aceste proteine accelerează anumite reacții chimice și transformă substanțele nutritive din alimente în compuși care pot fi absorbite de tractul digestiv. Saliva conține enzime digestive iar organe precum pancreasul, ficatul și vezica biliară le eliberează. Mai mult, celulele de pe suprafața intestinelor depozitează enzime digestive. (1)

Ce rol au enzimele digestive

Enzimele digestive sunt proteine produse în mod natural de corp pentru a digera alimentele și pentru a ajuta digestia. Prin digestie se înțelege un proces prin care nutrienții din alimente oferă energie corpului și susține funcțiile vitale. (2)

Când mănânci digestia începe încă din gură. Saliva începe să descompună alimentele într-o formă mai ușor de tolerat de corp. Corpul eliberează și activează enzime digestive în mai multe zone, de-a lungul tractului digestiv de la stomac la pancreas și intestinul subțire. La nivelul pancreasului se produce cele mai importante enzime digestive, cele care sunt implicate în digestia grăsimilor, a proteinelor și a carbohidraților.

Tipuri de enzime digestive

Fiecare enzimă digestivă are rolul său și acționează asupra unei substanțe nutritive pentru a putea fi absorbită mai ușor. Iată care sunt cele mai importante enzime digestive.

Amilază

Amilaza este implicată în digestia carbohidraților. Aceasta descompune amidonul în zaharuri. Este secretată atât de glandele salivare cât și de pancreas. Uneori se măsoară nivelul amilazei din sânge pentru a diagnostica anumite boli pancreatice sau ale altor componente ale tractului digestiv. (3)

Un nivel ridicat al amilazei din sânge poate indica un duct pancreatic blocat sau vătămat, cancer pancreatic sau pancreatită acută. De cealaltă parte, un nivel scăzut al amilazei poate indica o formă cronică de pancreatită sau o afecțiune a ficatului. (4)

Maltază

Maltaza este eliberată la nivelul intestinului subțire și descompune maltoza (zahărul de malț) în glucoză. Mai apoi, corpul folosește glucoza pentru a obține energie. În timpul digestiei, amidonul este transformat parțial în maltoză de către amilază. Mai apoi, maltaza transformă maltoza în glucoză. Acest zahăr este folosit imediat pe post de energie sau depozitat sub formă de glicogen în ficat. (5, 6)

Lactază

Lactaza are rolul de a descompune lactoza, prezentă mai ales în produsele lactate, produse de patiserie, sosuri și dressing de salată. Convertește lactoza în zaharuri simple precum glucoza și galactoza. Este produsă de către enterocitele care se află pe tractul intestinal. Atunci când lactoza nu este absorbită, ea este fermentată de bacteriile din intestin. Drept urmare, apar gazele intestinale și disconfortul stomacal. (7, 8)

Lipază

Lipaza descompune grăsimile în acizi grași și glicerol (un alcool trihidroxilic din familia zaharurilor). Este produsă în cantități mai mici în gură și în stomac și mai mult în pancreas. (9)

Protează

Proteaza (peptidază, enzimă proteolitică, proteinază) are rolul de a descompune proteinele și de a le transforma în aminoacizi. De asemenea, este implicată în diviziunea celulară, formarea de cheaguri de sânge și buna funcționare a sistemului imunitar. Proteaza este produsă în stomac și pancreas și este de mai multe tipuri: (10)

  • Pepsină – este secretată de stomac pentru a transforma proteinele în peptide, grupuri mai mici de aminoacizi. Acești aminoacizi sunt absorbiți sau trec în intestinul subțire unde sunt transformați în continuare (11)
  • Tripsină – se formează atunci când enzimele secretate de pancreas se activează de enzimele din intestinul subțire. Mai apoi, tripsina activează enzimele pancreatice (mai ales, carboxipeptidaza și chimotripsina) pentru a descompune peptidele (12)
  • Chimotripsină – descompune peptidele în aminoacizi liberi care pot fi absorbiți cu ușurință prin peretele intestinal (13, 14)
  • Carboxipeptidază A – este secretată de pancreas și descompune peptidele în aminoacizi individuali (15)
  • Carboxipeptidază B – este secretată de pancreas și descompune aminoacizii. (16)

Sucrază

Sucraza este secretată de intestinul subțire și are rolul de a descompune sucroza (zahăr simplu din mâncare) în fructoză și glucoză. Aceste două forme de zaharuri sunt considerate simple și ușor de asimilat de organism. Sucraza se află în intestinul subțire, pe cilii intestinali care sunt implicați și în absorbția nutrienților în sânge. (17, 18)

Care sunt cazurile de insuficiență enzimatică (enzime insuficiente)

Unele persoane nu au suficiente enzime digestive sau corpul nu le produce în mod normal. Prin urmare, le este dificil sau chiar imposibil să descompună anumite alimente pentru a absorbi nutrienții. Iată care sunt cele mai întâlnite cazuri de insuficiență enzimată:

  • Deficiență congenitală sucrază-izomaltază – organismul nu are suficientă sucrază pentru a digera anumite forme de zahăr (19)
  • Insuficiență pancreatică exocrină – pancreasul nu produce suficiente enzime pentru a digera grăsimile, proteinele și carbohidrații (20)
  • Intoleranța la lactoză – corpul nu produce suficientă lactază și apar probleme în digestia zaharurilor care se găsesc în mod natural în lapte și alte produse lactate. (21)


Cum se manifestă insuficiența enzimatică

Dacă ai o cantitate insuficientă de enzime digestive poți avea simptome precum:

  • Crampe abdominale
  • Balonare
  • Diaree
  • Gaze intestinale
  • Scaune uleioase
  • Pierdere în greutate fără un motiv întemeiat. (22)


De ce apare insuficiență enzimatică

Uneori insuficiența enzimatică este genetică, deci apare ca urmare a unei expresii anormale a unei gene. O astfel de genă poate fi moștenită de la unul dintre părinți sau poate apărea o mutație fără o cauză cunoscută. Alteori insuficiența enzimatică este asociată unor afecțiuni precum:

  • Pancreatita cronică
  • Fibroza chistică
  • Cancer pancreatic
  • O altă afecțiune a pancreasului
  • O intervenție chirurgicală la nivelul tractului gastrointestinal. (23)


De unde poți lua enzime digestive?

De cele mai multe ori, persoanele diagnosticate cu insuficiență enzimatică trebuie să ia enzime digestive cu prescripție medicală. Astfel de suplimente ajută corpul să digere alimente și să absoarbă nutrienții. Cele mai cunoscute suplimente de acest fel sunt preparatele cu enzime de substituție pancreatică. Un astfel de medicament include amilază, lipază și protează. (24)

Unele persoane iau și suplimente cu enzime fără rețetă medicală așa cum este cazul unor suplimente pentru gaze intestinale, balonare, diaree sau reflux gastric. Acestea pot conține cantități mai mici sau mai mari de amilază, lipază și protează. Unele produse conțin lactaza și alfa-galactozidază. Această alfa-galactozidază nu este produsă de organism dar ajută la digestia unor alimente precum fasole, legume rădăcinoase și lactate. (25)

Este important de știut că astfel de suplimente fără rețetă medicală nu sunt reglementate la fel de strict precum medicamentele. Astfel, dozele, ingredientele și concentrațiilor unor enzime nu sunt garantate.

În general, o persoană sănătoasă nu are nevoie de suplimente cu enzime digestive. Cele mai bune enzime digestive sunt cele produse în mod natural de organism. Deci, cine ar trebui să ia suplimente cu enzime digestive? Cel mai adesea astfel de medicamente sunt recomandate persoanelor cu pancreatică, cancer pancreatic, fibroză chistică sau alte afecțiuni ale pancreasului.

Enzimele digestive sunt esențiale pentru digestie și pentru absorbția nutrienților în sânge. în lipsa enzimelor digestive, consumul unor alimente poate duce la simptome digestive și inhibarea absorbției unor substanțe nutritive. În special, în cazul unui diagnostic pancreatic medicul recomandă enzime de substituție pancreatică. Astfel de medicamente ajută la digestia unor alimente și asimilarea substanțelor nutritive necesare unei bune sănătăți și funcționării organelor și a sistemelor corpului.


Data actualizare: 19-06-2023 | creare: 19-06-2023 | Vizite: 463
Bibliografie
1. Biochemistry, Proteins Enzymes, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK554481/
2. Digestive Enzymes and Digestive Enzyme Supplements, link: https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/digestive-enzymes-and-digestive-enzyme-supplements
3. Salivary Amylase: Digestion and Metabolic Syndrome, link: https://link.springer.com/article/10.1007/s11892-016-0794-7
4. Serum amylase and lipase and urinary trypsinogen and amylase for diagnosis of acute pancreatitis, link: https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD012010.pub2/full
5. Mucosal Maltase-Glucoamylase Plays a Crucial Role in Starch Digestion and Prandial Glucose Homeostasis of Mice, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2666363/
6. The maltase-glucoamylase gene: Common ancestry to sucrase-isomaltase with complementary starch digestion activities, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC298790/
7. Assessment of lactase activity in humans by measurement of galactitol and galactonate in serum and urine after milk intake, link: https://academic.oup.com/ajcn/article/109/2/470/5307129
8. Measuring Lactase Enzymatic Activity in the Teaching Lab, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30124645/
9. Biochemistry, Lipase, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK537346/
10. Research Applications of Proteolytic Enzymes in Molecular Biology, link: https://www.mdpi.com/2218-273X/3/4/923
11. Physiology, Pepsin, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30725690/
12. Enzymatic action of Trypsin, it's inhibition and optimal activity conditions, link: https://www.researchgate.net/publication/337146864_Enzymatic_action_of_Trypsin_it's_inhibition_and_optimal_activity_conditions
13. Evaluation of exocrine pancreatic function, link: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/B9780128154991000338
14. Chymotrypsin: Molecular and catalytic properties, link: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0009912086800029?via%3Dihub
15. Carboxypeptidase A, link: https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/ar00158a003
16. CARBOXYPEPTIDASE B, link: https://www.researchgate.net/publication/348303794_CARBOXYPEPTIDASE_B
17. Some properties of luminal sucrase and sucrase-isomaltase complex in rat small intestine, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/4032078/
18. Physiology of Intestinal Absorption and Secretion, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4956471/
19. Congenital sucrase–isomaltase deficiency: identification of a common Inuit founder mutation, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4312148/
20. Exocrine pancreatic insufficiency: prevalence, diagnosis, and management. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6432881/
21. Lactose Intolerance in Adults: Biological Mechanism and Dietary Management, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4586575/
22. Dietary Protein and Amino Acid Deficiency Inhibit Pancreatic Digestive Enzyme mRNA Translation by Multiple Mechanisms, link: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2352345X20301144
23. Causes of Exocrine Pancreatic Insufficiency Other Than Chronic Pancreatitis, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8708123/
24. Pancreatic Enzyme Replacement Therapy: A Concise Review, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6858980/
25. A randomized double-blind placebo-controlled crossover pilot study: Acute effects of the enzyme α-galactosidase on gastrointestinal symptoms in irritable bowel syndrome patients, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33619835/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!