Nervul peronier profund

©

Autor:

Ia nastere din nervul peronier comun, intre fibula si partea proximala a peronierului lung. De la origine trece oblic, profund de extensorul lung al degetelor, inaintea membranei interosoase si ajunge langa artera tibiala anterioara in 1/3 proximala a gambei. Alaturi de artera coboara catre glezna, unde se divide in ramurile terminale, lateral si medial. Initial, nervul se afla lateral de artera, apoi anterior, iar ulterior, aproape de glezna se repozitioneaza lateral de aceasta.

Ramuri

Nervul peronier profund furnizeaza ramuri musculare pentru tibialul anterior, extensorul lung al halucelui, extensorul lung al degetelor si fibularis tertius, si un ram articular pentru glezna.
Ramul terminal lateral trece profund de extensorul scurt al degetelor, se condenseaza sub forma unui pseudoganglion si furnizeaza ramuri pentru extensorul scurt al degetelor. De asemenea, din aceasta formatiune, trei ramuri interosoase scurte sunt distribuite articulatiilor tarsiene si metatarsofalangiene corespunzatoare degetelor 2, 3 si 4.
Ramul terminal medial se indreapta distal pe fata dorsala a piciorului lateral de artera dorsala a piciorului si se conecteaaza cu ramul medial al nervului peronier superficial in primul spatiu interosos. Se divide in doi nervi digitali dorsali care inerveaza fetele adiacente dintre degetul mare si degetul 2. Inainte de a se divide, emite un ram interosos ce inerveaza prima articulatie metatarsofalangiana.

Leziunile nervului peronier profund

Leziunile nervului peronier profund, de exemplu in sindromul de compartiment ce afecteaza compartimentul anterior al gambei, conduc la deficienta in dorsiflexia gambei si extensia degetelor; deficienta senzoriala se limiteaza la primul spatiu interdigital.


Data actualizare: 30-07-2013 | creare: 30-07-2013 | Vizite: 5658
Bibliografie
1. Gray's Anatomy, The Anatomical Basis of Clinical Practice - Susan Standring [Editor-in-Chief] - 40th Edition, 2008
2. Integrative Components of the Nervous System - M. Patestas, L. P. Gartner, A Textbook of Neuroanatomy, 2009, pag. 135
3. Nervii capului si gatului - V. Ranga - Anatomia omului, Capul si gatul, vol. 5, 2002, pag. 95
4. Patologia nervilor - R. Horia - Tratat de neurologie, [sub reactia] C. Arseni, partea II, 1981, pag. 1189
5. Foot drop - Wikipedia, The Free Encyclopedia, link: http://en.wikipedia.org/wiki/Foot_drop
6. Morton's neuroma - Wikipedia, The Free Enciclopedya, link: http://en.wikipedia.org/wiki/Morton's_neuroma
7. Komar syndrome - Dr Ethan TAUB - Orphanet, The portal for rare diseases and orphan drugs, link: http://www.orpha.net/consor/cgi-bin/OC_Exp.php?lng=en&Expert=51890
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!