Nervul peronier superficial

©

Autor:

Initial se afla profund de peronierul lung, dupa care se indreapta catre anteroinferior printre peronierii lung si scurt si extensorul lung al degetelor, perforand fascia profunda in 1/3 distala a gambei. Se divide intr-un nerv cutanat dorsal medial (mai voluminos) si un nerv cutanat dorsal intermediar (pozitionat mai lateral), de obicei dupa ce perforeaza fascia crurala, dar si cand se afla inca prodund de ea. In traiectul sau printre muschi, furnizeaza ramuri pentru peronierul lung, peronierul scurt si pielea portiunii inferioare a gambei.

Ramuri

Nervul cutanat dorsal medial trece inaintea articulatiei gleznei si se divide in doua ramuri digitale dorsale, unul care inerveaza partea mediala a halucelui si altul care se distribuie partilor adiacente dintre degetele 2 si 3. Stabileste conexiuni cu nervii safen si peronier profund.  
Nervul cutanat dorsal intermediar traverseaza dorsul piciorului catre lateral. Se divide in ramuri digitale dorsale care inerveaza partile adiacente dintre degetele 3 si 4, 4 si 5 si pielea ce acopera aspectul lateral al gleznei, unde se conecteaza cu nervul sural.
Ambele ramuri, in special cel intermediar, sunt expusi la risc in timpul inciziilor portale pentru artroscopie sau in timpul interventiilor chirurgicale de la acest nivel.  
Ramurile nervului peronier superficial inerveaza pielea de pe fata dorsala a tuturor degetelor, cu exceptia celei corespunzatoare jumatatii laterale a degetului mic (teritoriul nervului sural) si a celei corespunzatoare jumatatilor adiacente dintre degetul mare si degetul 2 (teritoriul nervului peronier profund, mai specific a ramului sau terminal medial). Unele dintre ramurile laterale ale nervului fibular sunt frecvent absente si inlocuite de ramuri surale.

Nervii peronieri accesori

Un nerv peronier superficial accesor si un nerv peronier profund accesor au fost descrisi ca ramuri aberante ale nervului peronier superficial. Ambii sunt probabil produsul ramificatiei atipice a nervului principal, profund de fascia crurala.

Leziunile nervului peronier superficial

O leziune a nervului peronier superficial cauzeaza deficienta in miscarea de eversie a piciorului si pierdere senzoriala pe aspectul lateral al piciorului ce se extinde pe dorsul piciorului. Nervul poate fi supus unei compresiuni cand acesta perforeaza fascia profunda a gambei si, de asemenea, poate fi implicat in sindromul de compartiment ce afecteaza compartimentul lateral al gambei.


Data actualizare: 30-07-2013 | creare: 30-07-2013 | Vizite: 7926
Bibliografie
1. Gray's Anatomy, The Anatomical Basis of Clinical Practice - Susan Standring [Editor-in-Chief] - 40th Edition, 2008
2. Integrative Components of the Nervous System - M. Patestas, L. P. Gartner, A Textbook of Neuroanatomy, 2009, pag. 135
3. Nervii capului si gatului - V. Ranga - Anatomia omului, Capul si gatul, vol. 5, 2002, pag. 95
4. Patologia nervilor - R. Horia - Tratat de neurologie, [sub reactia] C. Arseni, partea II, 1981, pag. 1189
5. Foot drop - Wikipedia, The Free Encyclopedia, link: http://en.wikipedia.org/wiki/Foot_drop
6. Morton's neuroma - Wikipedia, The Free Enciclopedya, link: http://en.wikipedia.org/wiki/Morton's_neuroma
7. Komar syndrome - Dr Ethan TAUB - Orphanet, The portal for rare diseases and orphan drugs, link: http://www.orpha.net/consor/cgi-bin/OC_Exp.php?lng=en&Expert=51890
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!