Nervul tibial

©

Autor:

Este componenta mai voluminoasa a nervului sciatic si deriva din diviziunile anterioare ale plexului sacrat. Coboara in lungul fetei posterioara a coapsei si fosei poplitee catre marginea distala a muschiului popliteu, impreuna cu artera poplitee, unde trece anterior de arcul solearului si se continua in gamba. In fosa poplitee se afla lateral de vasele poplitee, devine apoi superficial de ele, dupa care se pozitioneaza medial de artera. In portiunea distala a fosei poplitee se afla profund de jonctiunea dintre cele doua capete ale gastrocnemianului. La nivelul gambei, este nervul compartimentului posterior si descinde impreuna cu vasele tibiale posterioare catre picior, trecand intre calcai si maleola mediala. Proximal se afla profund de solear si gastrocnemian, iar in 1/3 distala este acoperit doar de piele si fascii (uneori si de flexorul lung al halucelui). Initial este medial de vasele tibiale posterioare, dupa care trece inapoia lor pentru a se pozitiona lateral de ele pana la bifurcare. Se afla pe tibialul posterior aproape in tot traiectul sau, cu exceptia portiunii distale, unde sta pe fata posterioara a tibiei. Se termina sub retinaculul flexorilor, unde se bifurca in nervi plantari medial si lateral. Nervul tibial da ramuri articulare pentru genunchi si glezna. Teritoriul cutanat de distributie, luand in calcul si ramurile terminale, include fata posterioara a gambei, fata plantara a piciorului in totalitate, marginea laterala a piciorului si partile mediala si laterala a calcaiului. 

Ramurile articulare

Ramurile pentru articulatia genunchiului insotesc arterele geniculare mediale superioara si inferioara si artera geniculara mijlocie. Ramurile articulare formeaza un plex impreuna cu un ram din nervul obturator si inerveaza ligamentul popliteal oblic. Ramurile ce acompaniaza arterele geniculare mediale inerveaza si partea mediala a capsulei articulare. Chiar inainte de a se bifurca, nervul tibial trimite ramuri pentru articulatia gleznei.

Ramurile musculare

Ramurile musculare proximale iau nastere intre capetele gastrocnemianului si se distribuie acestora, precum si muschilor solear si popliteu. Nervul pentru solear abordeaza muschiul prin aspectul superficial al acestuia. Ramul pentru popliteu coboara oblic peste vasele poplitee, se rasuceste in jurul marginii distale a muschiului si ajunge pe fata anterioara a acestuia. De asemenea, furnizeaza ramuri pentru tibialul posterior, articulatia tibiofibulara proximala si tibie, si da un ram interosos ce coboara aproape de fibula pentru a ajunge la articulatia tibiofibulara distala.
Ramurile musculare care iau nastere la nivelul gambei, fie independent, fie prin intermediul unui trunchi comun, inerveaza solearul (pe fata sa profunda), tibialul posterior, flexorul lung al degetelor si flexorul lung al halucelui. Ramul pentru flexorul lung al halucelui acompaniaza vasele peroniere.

Leziunile nervului tibial

Nervul tibial este vulnerabil la leziuni directe in fosa poplitee, unde se afla superficial de vase. Poate fi deteriorat in sindromul de compartiment ce afecteaza compartimentul flexorilor profunzi ai gambei. De asemenea, nervul poate fi incarcerat sub retinaculul flexorilor la nivelul gleznei, rezultand sindromul de tunel tarsian.  
Sindromul de compartiment este o afectiune a membrelor, potential amenintatoare vietii, rezultata in urma unui accident si caracterizata prin deteriorarea nervilor consecutiv unui aport insuficient de sange livrat muschilor, datorita presiunii crescute ce comprima vasele de sange de la acel nivel. In functie de severitatea manifestarilor care au loc, sindromul de compartiment poate evolua acut, subacut sau cronic.
Detalii despre sindromul de compartiment aici: http://www.romedic.ro/sindromul-de-compartiment


Ramurile din nervul tibial care inerveaza structurile de la nivelul gleznei si piciorului sunt articulare, musculare, nervii sural, calcaneal medial, plantari medial si lateral.


Data actualizare: 30-07-2013 | creare: 30-07-2013 | Vizite: 10874
Bibliografie
1. Gray's Anatomy, The Anatomical Basis of Clinical Practice - Susan Standring [Editor-in-Chief] - 40th Edition, 2008
2. Integrative Components of the Nervous System - M. Patestas, L. P. Gartner, A Textbook of Neuroanatomy, 2009, pag. 135
3. Nervii capului si gatului - V. Ranga - Anatomia omului, Capul si gatul, vol. 5, 2002, pag. 95
4. Patologia nervilor - R. Horia - Tratat de neurologie, [sub reactia] C. Arseni, partea II, 1981, pag. 1189
5. Foot drop - Wikipedia, The Free Encyclopedia, link: http://en.wikipedia.org/wiki/Foot_drop
6. Morton's neuroma - Wikipedia, The Free Enciclopedya, link: http://en.wikipedia.org/wiki/Morton's_neuroma
7. Komar syndrome - Dr Ethan TAUB - Orphanet, The portal for rare diseases and orphan drugs, link: http://www.orpha.net/consor/cgi-bin/OC_Exp.php?lng=en&Expert=51890
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!