Nervul sural (cutanat sural medial)

©

Autor:

Coboara intre capetele gastrocnemianului, perforeaza fascia profunda in portiunea proximala a gambei si i se alatura, la un nivel variabil, ramul comunicant sural din nervul peronier comun. Unii autori denumesc acest ram – nerv cutanat sural lateral, iar trunchiul principal (din nervul tibial) – nerv cutanat sural medial. Nervul sural coboara lateral de tendonul calcaneului, aproape de vena safena mica, catre regiunea dintre maleola laterala si calcaneu inervand pielea fetelor posterioara si laterala ale gambei. Trece apoi distal de maleola laterala in lungul partii laterale a piciorului si degetului mic, inervand pielea de la acest nivel. Stabileste conexiuni cu nervul cutanat femural posterior la nivelul gambei si cu nervul peronier superficial pe fata dorsala a piciorului.
La glezna, proiectia la suprafata se face printr-o linie paralela cu tendonul calcaneului, trasata la egala distanta intre tendon si maleola laterala. Totusi, traiectul sau este variabil, nervul fiind predispus la risc, in timpul interventiilor chirurgicale din aceasta regiune. Precum nervul radial, de la nivelul articulatiei pumnului, nervul sural cand este lezat are o oarecare tendinta de a forma nevroame dureroase. Nervul este deseori folosit ca grefa de nerv periferic autologa, pe motiv ca acesta este usor de recoltat, usor de identificat si exclusiv senzorial.

Data actualizare: 30-07-2013 | creare: 30-07-2013 | Vizite: 10307
Bibliografie
1. Gray's Anatomy, The Anatomical Basis of Clinical Practice - Susan Standring [Editor-in-Chief] - 40th Edition, 2008
2. Integrative Components of the Nervous System - M. Patestas, L. P. Gartner, A Textbook of Neuroanatomy, 2009, pag. 135
3. Nervii capului si gatului - V. Ranga - Anatomia omului, Capul si gatul, vol. 5, 2002, pag. 95
4. Patologia nervilor - R. Horia - Tratat de neurologie, [sub reactia] C. Arseni, partea II, 1981, pag. 1189
5. Foot drop - Wikipedia, The Free Encyclopedia, link: http://en.wikipedia.org/wiki/Foot_drop
6. Morton's neuroma - Wikipedia, The Free Enciclopedya, link: http://en.wikipedia.org/wiki/Morton's_neuroma
7. Komar syndrome - Dr Ethan TAUB - Orphanet, The portal for rare diseases and orphan drugs, link: http://www.orpha.net/consor/cgi-bin/OC_Exp.php?lng=en&Expert=51890
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!