Sindroame de compresiune a nervilor la nivelul piciorului

©

Autor:

Toti nervii piciorului pot fi lezati prin compresiune, ceea ce conduce clasic la o senzatie de arsura in distributia nervului respectiv. Sindromul de tunel tarsian este mai putin frecvent decat sindromul de tunel carpian. Retinaculul flexorilor poate comprima nervul tibial sau fiecare din ramurile sale terminale (nervii plantari medial si lateral). Compresiunea primului ram al nervului plantar lateral de fascia profunda a abductorului halucelui poate cauza durearea resimtita la nivelul calcaiului. Nervul plantar medial poate fi comprimat la nivelul nodului lui Henry, de obicei astfel de probleme apar in urma jogging-ului. Nodul lui Henry este un punct de reper anatomic, unde tendonul flexorului lung al halucelui incruciseaza profund tendonul flexorului lung al degetelor, pentru a ajunge in partea mediala a acestuia, la nivelul plantei. Nervul peronier superficial poate fi lezat in entorsele prin inversiune ale gleznei, iar nervul peronier profund este uneori comprimat de osteofite in regiunea celei de-a doua articulatii tarsometatarsiene. De obicei, incarcerarea nervului sural nu se datoreaza comprimarii de catre elementele fasciale, ci mai degraba apare consecutiv unei traume la nivelul extremitatii distale a fibulei si ulterior datorita cicatricei formate in jurul nervului. Comprimarea unui nerv digital comun, la trecerea acestuia pe sub ligamentul spatiului interdigital 3 (sau mai rar 2) poate conduce la neurom Morton, care este, conform unor statistici, cea mai frecventa forma de incarcerare de nerv la nivelul piciorului.

 

Sindromul de tunel tarsian (neuralgie tibiala posterioara)

Este o neuropatie de compresiune, o afectiune a piciorului dureroasa, in care nervul tibial este comprimat la trecerea sa prin tunelul tarsian, delimitat profund de structurile osoase si superficial de retinaculul flexorilor. In interiorul tunelului, nervul tibial se bifurca in ramurile sale terminale, plantar medial si plantar lateral, dand si nervul calcaneal medial. Retinaculul flexorilor are o capacitate limitata de intindere, iar presiunea crescuta la acest nivel va cauza in cele din urma compresiunea nervului in tunel. In acelasi timp, fluxul sanguin va scadea, prin tunel, angajandu-se si artera tibiala posterioara. Nervii raspund presiunii crescute prin senzatii de furnicaturi si amorteala, iar unii muschi, de dimensiuni mai reduse, isi pot pierde inervatia si astfel pot determina aparitia crampelor.  
Pacientii cu sindrom de tunel tarsian se confrunta cu o senzatie de amorteala a piciorului si degetelor (mai putin degetul mic), durere, senzatii de arsura si furnicaturi la baza piciorului si in calcai. In functie de sediul compresiunii si alte zone pot fi afectate. Daca incarcerarea are loc la un nivel inalt, ramuri variate ale nervului tibial devin interesate si astfel intregul picior poate fi afectat. Durerea la nivelul gleznei este de asemenea prezenta in aceasta situatie.  
Diagnosticul se bazeaza in principal pe examinarea fizica. Istoricul pacientilor, ce relateaza prezenta durerii, si semnul Tinel pozitiv sunt in general primii pasi efectuati in evaluarea posibilitatii de sindrom de tunel tarsian. Radiografia poate exclude fractura, rezonanta magnetica nucleara este utila in identificarea leziunilor compresive, iar prin ultrasonografie se poate constata prezenta unei sinovite. Studiile conductibilitatii nervoase au valoare partial diagnostica, dar pot fi utilizate pentru a confirma sau infirma diagnosticul clinic suspectat.


Neuromul Morton

Este un neurom benign a unui nerv plantar intermetatarsian, in special localizat in spatiile intermetatarsiene 2 si 3, intre capetele metatarsienelor 2 si 3 si respectiv, 3 si 4. Se caracterizeaza prin durere, insotita sau nu de senzatie de amorteala, si uneori calmata prin indepartarea incaltamintelor. In ciuda numelui, conditia a fost descrisa pentru prima data corect de catre un pedichiurist pe nume Durlacher si desi este etichetat ca “neurom”, multe surse nu considera ca este o tumora adevarata, ci mai degraba un fibrom perineural (tesut fibros format in jurul tesutului nervos).  
Detalii despre neuromul Morton aici: http://www.romedic.ro/neurom-morton


Data actualizare: 30-07-2013 | creare: 30-07-2013 | Vizite: 14431
Bibliografie
1. Gray's Anatomy, The Anatomical Basis of Clinical Practice - Susan Standring [Editor-in-Chief] - 40th Edition, 2008
2. Integrative Components of the Nervous System - M. Patestas, L. P. Gartner, A Textbook of Neuroanatomy, 2009, pag. 135
3. Nervii capului si gatului - V. Ranga - Anatomia omului, Capul si gatul, vol. 5, 2002, pag. 95
4. Patologia nervilor - R. Horia - Tratat de neurologie, [sub reactia] C. Arseni, partea II, 1981, pag. 1189
5. Foot drop - Wikipedia, The Free Encyclopedia, link: http://en.wikipedia.org/wiki/Foot_drop
6. Morton's neuroma - Wikipedia, The Free Enciclopedya, link: http://en.wikipedia.org/wiki/Morton's_neuroma
7. Komar syndrome - Dr Ethan TAUB - Orphanet, The portal for rare diseases and orphan drugs, link: http://www.orpha.net/consor/cgi-bin/OC_Exp.php?lng=en&Expert=51890
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!