Cavitatea bucala (gura)

Planseul cavitatii bucale

©

Autor:

Planseul cavitatii bucale este format in principal din trei structuri:
- diafragma musculara orizontala compusa din muschii milohioidieni;
- peste diafragm se gasesc muschii geniohioidieni;
- superior muschilor geniohioidieni se intalneste limba.
De asemenea planseul cavitatii bucale contine si glandele salivare sublinguale de fiecare parte precum si partea orala a glandei submandibulare.

Muschii milohioidieni, cate unul de fiecare parte, stang si drept formeaza o diafragma musculara ce defineste limita inferioara a planseului bucal. Fiecare muschi prezinta o forma triunghiulara cu apexul orientat inainte. Marginea laterala a fiecarui muschi triunghiular este atasata la linia milohioidiana de pe fata mediala a corpului mandibulei. Marginea mediala vine in contact cu muschiul de pe partea opusa, pe linie mediana prin intermediul rafeului milohioidian. Rafeul se intinde de la fata posterioara a simfizei mentoniere, anterior, la corpul osului hioid, posterior. Insertia distala, pe osul hioid, nu se face cu toata marginea posterioara, aceasta fiind in cea mai mare parte libera.
Muschii milohioidieni contribuie ca suport structural la planseul cavitatii orale, participa in ridicarea si deplasarea inainte a osului hioid. Astfel deplaseaza si laringele atasat la acest nivel, in etapele initiale ale deglutitiei. De asemenea este implicat si in coborarea mandibulei, marind orificiul bucal.
Fibrele musculare sunt inervate de ramul ce se distribuie muschiului provenit din nervul alveolar inferior, care la randul lui se formeaza din nervul mandibular din trigemen.

Muschii geniohioidieni stang si drept sunt cuplati de-o parte si de alta a liniei mediane si se intind de la spinele mentale inferioare de pe fata posterioara a simfizei mentoniere la fata anterioara a corpului osului hioid. Acesti muschi se gasesc imediat superior pe muschii milohioidieni si inferior de muschii genioglosi care intra in componenta radacinii limbii.
Fibrele musculare trag osul hioid si prin urmare, deplaseaza laringele atasat, fiind astfel implicat in procesul deglutitiei. De asemenea, pentru faptul ca fibrele musculare trec postero-inferior de la mandibula la osul hioid, aceste pot actiona impreauna cu muschii milohoidieni in coborarea mandibulei si prin urmare a maririi orificiului bucal.
Muschii geniohioidieni sunt inervati de un ram ce provine din nervul cervical C1, ce patrunde impreuna cu nervul hipoglos prin planseul cavitatii orale.

In plus, pentru a defini limita inferioara a planseului cavitatii bucale, marginea posterioara libera a muschiului milohioidian de fiecare parte constituie una din cele trei margini unei largi aperturi de forma triunghiulara, ce reprezinta o ruta importanta, prin care structurile superioare ale gatului si din fosa infratemporala trec la si de la structurile din planseul cavitatii orale. Cele mai multe structuri care trec prin aceasta apertura sunt asociate cu limba si includ muschii hioglos, stiloglos, vase printre care artera si vena linguala, nervii lingul, hipoglos, glosofaringian si vase limfatice.

Limba (lingua) este principalul organ de simt al gustului, avand importanta majora si in vorbire. De asemenea intervine in procesele de masticatie si deglutitie. Limba este o structura musculara ce face parte din elementele planseului cavitatii orale, iar extremitatea posterioara a acesteia intra in alcatuirea peretelui anterior al orofaringelui.
Mai multe despre limba cititi aici

Data actualizare: 06-12-2012 | creare: 04-09-2012 | Vizite: 30331
Bibliografie
1. ORAL CAVITY - R.L Drake, W. Vogl, A.W.M. Mitchell - Gray's Anatomy for Students, editia 1, pag. 982
2. The Mouth - K.S. Saladin - Anatomy&Physiology: The Unity of Form and Function, editia 3, pag. 943
3. Operations on the nose, mouth and pharynx - Wikipedia, The Free Encyclopedia, link: http://en.wikipedia.org/wiki/ICD-9-CM_Volume_3#.2821-29.29_Operations_on_the_nose.2C_mouth_and_pharynx
4. S. Tovaru, M. Tovaru - Patologie medicala stomatologica, editia 2
5. Mouth - G.J. Tortora, B. Derrickson - Principles of Anatomy and Physiology, editia 12, pag 928
6. Mouth infections - Right diagnosis, link: http://www.rightdiagnosis.com/sym/mouth_infections.htm
7. The Head - Anatomical Sciences, Stony Brook University School of Medicine, link: http://www.anat.stonybrook.edu/HBA531/EGA/EGA_2001_8.pdf
8. PATHOLOGY AND ORAL DISEASE - University of Illinois at Chicago, link: http://www.uic.edu/depts/mcpt/curriculum/pdf/M2001_lecture66.pdf
9. Mouth - Wikipedia, The Free Encyclopedia, link: http://en.wikipedia.org/wiki/Mouth
10. Oral Manifestations of Systemic Diseases - Medscape Reference, Drugs, Diseases & Procedures, link: http://emedicine.medscape.com/article/1081029-overview#a1
11. The Mouth - Gray's Anatomy of the Human Body, link: http://education.yahoo.com/reference/gray/subjects/subject/242
12. Oral health - World Health Organization, link: http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs318/en/index.html
13. Etapa buco-faringo-esofagiana a digestiei - I.T. Exarcu - Fiziologia si fiziopatologia digestiei, 1982, pag. 25
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!