Progesteronul

©

Autor:

Progesteronul este un hormon steroid cu rol de echilibru al acțiunii estrogenului, fiind precursorul din care derivă alți hormoni (cortizolul, androstendionul, testosteronul, estrogenul).


Progesteronul este prezent atât la bărbați, cât și la femei, indiferent dacă sunt la vârsta copilăriei sau a bătrâneții. Copiii și femeile aflate la menopauză au nivelul cel mai mic de progesteron, iar bărbații au același nivel cu al femeilor aflate în faza foliculară a ciclului menstrual. După ovulație, acest nivel se dublează, iar dacă are loc concepția, nivelul de progesteron din organismul femeii ajunge la cotele sale maxime. (1)


Cine produce progesteronul?

Progesteronul este un hormon produs de ovare la femei și de testicule la bărbați și într-o măsură mai mică de glandele adrenale la ambele genuri. La femei intervin alte două surse care produc acest hormon: corpus luteum în faza luteală a ciclului menstrual și placenta (în cazul unei sarcini).


În a doua parte a ciclului menstrual, mai exact după ovulație, progesteronul este produs într-o cantitate mult mai mare. Ovulul este eliberat din foliculul în care s-a dezvoltat, iar foliculul se transformă într-o formațiune numită „corpul galben” (corpus luteum), care începe să secrete progesteron timp de aproximativ 12-16 zile (faza luteală a ciclului menstrual). Dacă fecundarea nu are loc, nivelul de progesteron scade, deoarece corpus luteum moare. Pentru că nu mai este produs progesteron care să mențină mucoasa îngroșată a uterului, aceasta se va dezintegra și va avea loc eliminarea ei prin menstruație.


În cazul unei sarcini însă, corpul galben va continua să producă progesteron până când se formează placenta (aproximativ săptămâna 10-12 de sarcină). Începând din acel moment placenta va fi cea care va asigura necesarul de progesteron până la momentul nașterii. Dacă în mod normal în corp sunt produse aproximativ 2-4 mg de progesteron, în timpul sarcinii cantitatea ajunge la 200-400 mg de progesteron.(2),(3)


Rolul și importanța progesteronului

Progesteronul stimulează îngroșarea pereților interni ai uterului prin dezvoltarea vaselor de sânge care irigă această zonă, pregătind astfel terenul pentru eventualitatea unei sarcini. De asemenea, sub acțiunea acestui hormon endometrul secretă acele substanțe nutritive cu care se va hrăni embrionul. Dacă are loc concepția, progesteronul susține sarcina pe toată durata sa, nivelul său crescând treptat până când are loc nașterea. Acest hormon împiedică o altă ovulație să aibă loc, întărește mușchii pelvieni, pregătindu-i pentru travaliu, stimulează dezvoltarea glandelor din sâni care vor produce lapte și previne lactația pe timpul sarcinii. Nu în ultimul rând, progesteronul joacă un rol important și în dezvoltarea fătului.


În cazul unei sarcini ectopice sau a riscului de avort, nivelul progesteronului, spre deosebire de HCG care crește apoi se oprește, acesta are valori mici de la început.


Dacă nu are loc concepția, corpul galben moare, ceea ce înseamnă că producția de progesteron se oprește. Ca urmare, mucoasa îngroșată a uterului va fi eliminată, dând astfel startul unui nou ciclu menstrual.


Pe lângă reglarea ciclului menstrual și susținerea sarcinii, progesteronul are și alte acțiuni importante în organism, valabile pentru ambele sexe, cum ar fi normalizarea nivelului de zahăr din sânge, susținerea activității hormonilor tiroidieni, scăderea retenției de apă în corp (acțiune diuretică), creșterea libidoului, relaxarea mușchilor netezi și a vaselor de sânge.


Un alt rol major al progesteronului este de a regla activitatea estrogenului, atât la femei, cât și la bărbați: intensifică efectele pozitive ale estrogenului și contrabalansează efectul acestuia atunci când nivelul său este prea ridicat (scade multiplicarea celulară indusă de estrogen, scade numărul de receptori ai estrogenului). În acest fel progesteronul protejează organismul de posibilitatea unui cancer indus de estrogen la nivelul uterului sau al sânilor la femei.


Progesteronul are un rol important și asupra funcționării cerebrale, având în vedere că aproximativ 66% din cantitatea de progesteron produsă zilnic ajunge la creier. Rolul său constă în aportul la mielinizarea celulelor nervoase și în acțiunea asupra receptorilor GABA (responsabili de dispoziția noastră) și comportându-se ca un antidepresiv natural.


Progesteronul intră în componența contraceptivelor orale (anticoncepționalele), fie singur, fie alături de estrogen, având rolul de a împiedica ovulația. De asemenea, este folosit în cadrul terapiei de substituție hormonală practicată pentru a contracara efectele menopauzei. (2), (3), (4)

 

Ce dezechilibre poate produce progesteronul?

În ceea ce privește nivelurile prea ridicate de progesteron, nu au fost până în prezent asociate cu apariția anumitor afecțiuni. Se consideră totuși că dacă acest hormon este luat în cantități excesive, efectele sale pot fi similare cu ale deficitului.


Un nivel prea mic de progesteron sau lipsa sa poate avea consecințe negative, atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Deficitul de progesteron poate fi cauzat de hormonii din alimentele pe care le consumăm, stres, lipsa de sport sau rezistența la insulină, sau are loc natural, odată cu îmbătrânirea. (5)

La femei

În lipsa unui nivel adecvat de progesteron, estrogenul poate scăpa de sub control. În acest caz este foarte posibil ca organismul să înceapă să producă hormoni androgeni pentru a putea balansa acțiunea estrogenului, ceea ce va duce la apariția semnelor caracteristice masculine. (3)


Menstruația poate deveni neregulată (sau absentă), sângerarea poate fi mai intensă și cu o durată mai lungă, mai ales în perioada premergătoare menopauzei.


Pe durata sarcinii o scădere a nivelului adecvat de progesteron poate duce la pierderea sarcinii sau la o naștere prematură, de aceea mamelor care prezintă acest risc li se prescrie administrarea de progesteron. În general pe perioada sarcinii nivelul de progesteron este la maxim. După naștere însă acest nivel revine la normal, iar femeile se pot confrunta cu lipsa efectelor benefice ale acestui hormon: dureri sau chisturi la nivelul sânilor, căderea părului, retenția de apă, oboseală și lipsă de concentrare, sindromul premenstrual etc.


Pe măsură ce se apropie menopauza nivelul de progesteron scade, producând efecte precum durerile de cap, creșterea în greutate, tulburări ale somnului, sensibilitate sau dureri ale sânilor etc. (2), (6), (7)

La bărbați

La bărbați progesteronul acționează împotriva efeminării și nu ca un hormon feminin, așa cum s-ar putea crede. Un nivel scăzut de progesteron înseamnă implicit un nivel scăzut de testosteron, pentru că progesteronul este precursonul hormonului masculin. În lipsa acestuia, estrogenul preia controlul și pot apărea semne de efeminare: creșterea sânilor, reducerea masei musculare, pierderea părului de pe corp, apariția țesutului adipos. De asemenea, deficitul de progesteron la bărbați a fost asociat cu anumite simptome și condiții: disfuncții erectile, mărirea postatei, oboseală, scăderea libidoului, subțierea pielii, riscul de boli cardio-vasculare etc. (1)


Data actualizare: 06-03-2014 | creare: 06-03-2014 | Vizite: 72299
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!