Apa din organismul uman

Biochimia moleculei de apa

Apa este alcatuita dintr-un atom de oxigen si doi de hidrogen aranjati astfel incat sa formeze o legatura care sa permita existenta unui unghi de 104,5 intre atomii de hidrogen. Oxigenul formeaza polul negativ al moleculei de apa iar hidrogenul formeaza polul pozitiv, astfel incat molecula de apa este un dipol electric perfect.

Repartitia apei in organism

Apa reprezinta aproximativ 60-65 % din greutatea unui adult, fiind un procent mai mare la copil (la nou-nascut mult mai mare) si mai scazut o data cu trecerea timpului. Explicatia pentru care la varstnici procentul este mai scazut este ca in general senescenta se asociaza cu cresterea procentului de grasime, astfel reducandu-se procentul de apa din organism.
Apa este repartizata in urmatoarele compartimente principale:
- in compartimentul celular
- in compartimentul extracelular
- in compartimentul transcelular
La randul sau, compartimentul extracelular este impartit in segment interstitial si unul vascular.
Apa din compartimentul extracelular reprezinta aproximativ 20-25% din total, iar apa din compartimentul celular reprezinta proximativ 40-45%
Lichidul transcelular este un compartiment mic si este reprezentat de lichidul sinovial, lichi peritoneal, lichid pericardic, lichid cefalorahidian, lichid peritoneal.

Aportul si eliminarea apei din organism:

Apa din organism are doua surse principale:
- aport alimentar (aproximativ 2.100 ml/ zi): apa in stare pura, dar si apa continuta de alimentele consumate.
- provenienta metabolica: apa rezultata din oxidarea carbohidratilor.
In conditii normale aportul de apa si eliminarea acesteia sunt egale. Intre organism si mediul extern exista un permanent schimb de lichid si solvati, si de asemenea si in cadrul organismului exista schimburi si anume intre compartimentele sale.
Pierderea de apa de realizeaza pe mai multe cai:
- prin urina (cea mai mare parte)
- prin materiile fecale
- prin sudoratie
- evaporare la nivel respirator
Pierderile de apa pe calea respiratorie sau cutanata sunt numite pierderi insensibile, intrucat acestea nu sunt constientizate de persoana. Zilnic, la nivel cutanat de pierd aproximativ 00-400 ml/zi. Aceasta pierdere apare si la indivizii cu absenta congenitala de glande sudoripare. Responsabil de minimalizarea cantitatii de apa pierdute la acest nivel este stratul cornos al tegumentului, care datorita componentei sale bogate in colesterol, reprezinta o bariera impotriva pierderii excesive de apa. Acest fapt explica de ce se pierde pana la de zece ori mai multa apa in cazul arsurilor pe suprafete extinse, deoarece in aceasta situatie stratul cornos este denudat.

Fiziopatologie:

- deshidratare (celulara/ extracelulara/ globala) - scaderea cantitatii de apa in organism
- hiperhidratare (celulara/ extracelulara/ globala) - cresterea cantitatii de apa.

Data actualizare: 04-02-2013 | creare: 11-09-2012 | Vizite: 8629
Bibliografie
1. cursuri fiziologie UMF "Carol Davila", dr. Mihaela Gheorghiu
2. "Tratat de fiziologie a omului", Guyton & Hall, editura medicala Callisto
3."Apa din organismul uman",http://www.michigan.gov/documents/deq/deq-wb-wws-HumanWaterReqs_267731_7.pdf

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Pericolul consumului excesiv de apă
  • Apa din organism
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum
    Aplicația Activ (by ROmedic)
    Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

    Accesează gratuit Aplicația
    Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
    Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.