Unghia

©

Autor:

Unghia este o lama formata din straturi dense de cheratina, care ii confera duritate, aceasta protejand extremitatea degetelor. Unghia este utilizata pentru apucarea obiectelor mici, pentru aparare si au rolul de a creste capacitatea de discriminare tactila.
Unghia este o lama semidura, usor convexa, a carei parte vizibila este neteda si lucioasa. Pentru evitarea ruperii unghiei, lungimea ideala este atunci cand extremitatea sa reprezinta o treime din lungime, insa moda impune alte norme: in China veche, se obisnuia sa se poarte unghiile cu o lungime intre 10-15 cm, uneori si 40 cm. Totusi, acest lucru nu se compara cu recordul inregistrat de un indian care a atins o lungime de 1,474 m, netaindu-si unghiile pana la varsta de 50 de ani.

Unghia este formata din sase parti:

- matricea este un invelis din piele care contine la baza unghia si care produce cheratina, din care aceasta este formata. Atunci cand matricea este afectata, de exemplu in urma unui soc, leziunea antreneaza o deformare sau o neregularitate a unghiei.
- cuticula sau eponichiumul. Acesta este un pliu de piele care acopera matricea unghiei, chiar inaintea radacinii sale.
- paronichiumul este pielea care acopera partile laterale ale unghiei
- patul unghial desemneaza intreaga parte situata sub unghie.
- hiponichiumul reprezinta prelungirea anterioara a patului unghial.
- limbul este unghia propriu-zisa, partea dura formata din cheratina. Complet lipsit de melanina, el este transparent si permite observarea vaselor situate sub patul unghial pe care se sprijina, de unde si aspectul sau cu tenta spre roz.
- lunula este pata de forma circulara situata la baza limbului. Ea este mult mai pronuntata pe police/haluce decat pe celelalte unghii ale celorlalte degete. Ea apare ca urmare a unei incetiniri in formarea lamelor de cheratina si constituie partea cea mai densa a unghiei.
Unghia

Unghia


Unghia este acoperita de o secretie, seboreica, bogata in calciu si fier, care formeaza un film lipidic protector. Ea ramane, totusi, sensibila la agresiuni (detergenti, substante abrazive, soare).

Dezvoltarea unghiilor in viata intrauterina

Inainte de nastere, in a noua saptamana: apare o mica crestatura in partea superioara a zonei unghiale: fundul de sac proximal. Celulele stratului germinativ, cel mai profund al epidermului si cele ale corpurilor mucoase malpighi vor constitui primele elemente ale matricei unghiale.
In a unsprezecea si a doisprezecea saptamana procesul de cheratinizare a unghiei incepe in partea anterioara a ariei unghiale. In partea posterioara afundului de sac se dezvolta o creasta care va deveni eponichiumul, apoi, in fata acestuia, o a doua creasta epidermica care va forma hiponichimiul.
In a doisprezecea saptamana apare matricea in fundul de sac.
In a treisprezecea saptamana se produce invaginarea oblica viitoarei unghii, inspre posterior.
In a saisprezecea saptamana incepe dezvoltarea matricei, ale carei celule produc cheratina.
Intre a saisprezecea si a douazecea saptamana unghia creste inspre partea posterioara si cea anterioara.
Dupa a douazecea saptamana se dezvolta hiponichiumul.

Dupa nastere, in matrice, sunt produse noi celule de cheratina care fac unghia sa creasca continuu: cele trei straturi de cheratinocite care formeaza suprafata unghiei (lama interna, lama intermediara si lama externa) se formeaza progresiv, odata cu cresterea si se suprapun. Acest proces este mai rapid la nivelul degetelor de la mana decat in cazul celor de la picioare. Cresterea completa a unghiei de la mana dureaza intre trei si sase luni, in timp ce pentru cele de la picior durata de crestere este de un an. Acest proces de reiinoire dureaza pana la moarte.
Odata cu varsta, liniile paralele, orientate in sensul de crestere, vizibile la suprafata unghiei, se accentueaza. Ele sunt din ce in ce mai profunde, avand intre cativa microni, la varsta de doi ani si mai multe zeci de microni, la varsta de peste 60 de ani. Aceasta modificare este insotita de pierderea unor proprietati mecanice, cum ar fi scaderea elasticitatii suprafetei unghiei si modificarea rezistentei placii de cheratina (sub 20 % dupa varsta de 60 de ani): unghia devine mai rigida, iar agresiunile suportate lasa urme din ce in ce mai vizibile.

Patologii asociate:

- pete albe: rezultatul unor traumatisme minore
- pete negre: pot fi semnul unui melanom
- santurile: semnul imbatranirii unhiei
- fragilitatea: poate fi produsa de o carenta de vitamina C, fier sau de utilizarea repetata a substantelor iritante (detergenti)
- deformarea sau colorarea in galben:pot fi cauzate de prezenta unei ciuperci sau a unei infectii
- hipocratism unghial: pot fi provocate de o insuficienta cardiaca sau respiratorie cronica, unoeri chiar un cancer visceral.
- onicofagia este obisnuinta de a roade unghiile: apare ca urmare a stressului, anxietatii, singuratatii, plictiselii. Poate fi usoara sau severa.
- unghii incarnate: daca se inflameaza produc panaritiu.

Data actualizare: 13-03-2014 | creare: 09-09-2012 | Vizite: 52006
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • MIT: Unghiile și părul continuă să crească după moarte
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum