Nervul hipoglos [XII]

©

Autor:

Nervul hipoglos asigura inervatia motorie a muschilor limbii. Corpii motoneuronilor nervului hipoglos se gasesc in nucleul hipoglosului, o coloana de celule din bulb. Prezenta acestui nucleu, localizat ventral de planseul ventriculului IV, aproape de linia mediana, determina o proeminenta triunghiulara – trigonul hipoglosului. Din corpii neuronali pleaca axonii (eferente somatice generale) , care ies sub forma unor radacini fine pe suprafata ventrala a bulbului, la nivelul santului ce separa piramidele de olivele bulbare. Aceste radacini se colecteaza sub forma nervului cranian XII - nervul hipoglos, ce paraseste cutia craniana prin foramenul hipoglosului. De aici, nervul se indreapta catre regiunea submandibulara pentru a se distribui partii ipsilaterale a limbii. Nervul hipoglos inerveaza muschii intrinseci (transvers, longitudinali si vertical) si toti muschii extrinseci (stiloglos, hioglos si genioglos) ai limbii, cu exceptia palatoglosului. Studii recente indica faptul ca aferentele somatice generale care se termina in receptorii din muschii limbii transmit senzatia proprioceptiva catre sistemul trigeminal, implicat in activitatea reflexa a masticatiei. Unii cercetatori considera ca acesti neuronii pseudounipolari, ce contin aceste fibre, au corpii localizati in nucleul mezencefalic al nervului trigemen, iar altii sustin ca de fapt corpii sunt disparsati in lungul nervului hipoglos.

Afectarea nervului hipoglos [XII]

O leziune a nucleului sau a nervului hipoglos are ca efect paralizia flasca si atrofia secundara a musculaturii ipsilaterale a limbii. Hemiparalizia limbii cauzeaza, ipsilateral de leziune, incretirea suprafetei dorsale a limbii. In mod normal, contractia simultana a perechii de genioglosi determina protruzia limbii drept inainte si astlfel, pentru evaluarea corecta a pacientului este important de stiut ca leziunea unilaterala a nervului hipoglos va cauza devierea catre partea leziunii, din moment ce genioglosul functional, din partea intacta, nu intampina opozitia genioglosului paralizat, inactiv, din partea afectata.


Data actualizare: 30-07-2013 | creare: 30-07-2013 | Vizite: 13409
Bibliografie
1. Gray's Anatomy, The Anatomical Basis of Clinical Practice - Susan Standring [Editor-in-Chief] - 40th Edition, 2008
2. Integrative Components of the Nervous System - M. Patestas, L. P. Gartner, A Textbook of Neuroanatomy, 2009, pag. 135
3. Nervii capului si gatului - V. Ranga - Anatomia omului, Capul si gatul, vol. 5, 2002, pag. 95
4. Patologia nervilor - R. Horia - Tratat de neurologie, [sub reactia] C. Arseni, partea II, 1981, pag. 1189
5. Foot drop - Wikipedia, The Free Encyclopedia, link: http://en.wikipedia.org/wiki/Foot_drop
6. Morton's neuroma - Wikipedia, The Free Enciclopedya, link: http://en.wikipedia.org/wiki/Morton's_neuroma
7. Komar syndrome - Dr Ethan TAUB - Orphanet, The portal for rare diseases and orphan drugs, link: http://www.orpha.net/consor/cgi-bin/OC_Exp.php?lng=en&Expert=51890
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!