Nervul optic [II]
Autor: Popa Sorin
Afectarea nervului optic
Deficitul vizual se refera la pierderea campului vizual si nu la deteriorarea efectiva a retinei sau a altui component al sistemului vizual.
Anopsia inseamna pierderea campului vizual, hemianopsia se refera la pierderea doar a unei jumatati (temporala sau nazala) a campului vizual al unuia sau al ambilor ochi, iar despre cvadranopsie se vorbeste atunci cand se pierde un sfert (temporal superior sau temporal inferior; nazal superior sau nazal inferior) din campul vizual al unuia sau al ambilor ochi.
In deficitul homonim, pierderile de camp vizual pentru ambii ochi sunt identice, adica exista o pierdere de camp vizual drept sau stang, pentru ambii ochi. In deficitul heteronim, pierderile de camp vizual pentru ambii ochi nu sunt identice, adica exista o pierdere de camp vizual drept pentru un ochi si o pierdere de camp vizual drept pentru celalalt ochi, sau invers.
O leziune unilaterala a nervului optic conduce la pierderea permanenta a vederii cu ochiul ipsilateral. Deterioarea unilaterala a fibrelor temporale ale chiasmei optice implica o hemianopsie nazala ipsilaterala. Aceste fibre sunt deseori afectate de un anevrism si/sau calcifierea arterei carotide interne, datorita raporturilor apropiate cu aceasta. Deteriorarea bilaterala a fibrelor temporale ale chiasmei optice implica hemianopsie heteronima binazala.
O leziune ce intereseaza fibrele care se incruciseaza la nivelul chiasmei optice conduce la hemianopsie heteronima bitemporala. Aceste fibre care ocupa regiunea centrala a chiasmei optice pot fi lezate prin comprimare de catre o tumora a glandei pituitare.
O leziune unilaterala, caudal de chiasma optica, ce afecteaza fibrele tractului optic sau nucleul geniculat lateral va determina hemianopsie homonima contralaterala.
O leziune unilaterala a buclei lui Meyer sau a diviziunii inferioare a tractului geniculo-calcarin implica cvadranopsie homonima superioara contralaterala, iar o leziune ce afecteaza fibrele diviziunii superioare a tractului geniculo-calcarin determina cvadranopsie homonima inferioara contralaterala.
O leziune unilaterala in care diviziunile superioara si inferioara ale tractului geniculo-calcarin sunt afectate sau care intereseaza cortexul vizual primar (aria 17) va cauza hemianopsie homonima contralaterala fara implicarea maculei.
2. Integrative Components of the Nervous System - M. Patestas, L. P. Gartner, A Textbook of Neuroanatomy, 2009, pag. 135
3. Nervii capului si gatului - V. Ranga - Anatomia omului, Capul si gatul, vol. 5, 2002, pag. 95
4. Patologia nervilor - R. Horia - Tratat de neurologie, [sub reactia] C. Arseni, partea II, 1981, pag. 1189
5. Foot drop - Wikipedia, The Free Encyclopedia, link: http://en.wikipedia.org/wiki/Foot_drop
6. Morton's neuroma - Wikipedia, The Free Enciclopedya, link: http://en.wikipedia.org/wiki/Morton's_neuroma
7. Komar syndrome - Dr Ethan TAUB - Orphanet, The portal for rare diseases and orphan drugs, link: http://www.orpha.net/consor/cgi-bin/OC_Exp.php?lng=en&Expert=51890
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni