Nervul optic [II]

©

Autor:

Conduce informatiile vizuale prin intermediul fibrelor aferente somatice speciale. Lumina care patrunde in globul ocular activeaza celulele cu conuri si bastonase, fotoreceptorii retinei. Semnalele electrice generate de fotoreceptori sunt transmise catre alte celule ale retinei care proceseaza si integreaza informatiile senzoriale. Neuronii bipolari senzitivi de ordinul I ai caii vizuale se gasesc in retina si sunt responsabili de transmiterea semnalelor catre celulele ganglionare multipolare de ordinul II ale retinei. Acestea din urma dau nastere axonilor nemielinizati care converg catre discul optic (papila optica) si traverseaza lamina cribrosa a sclerei, pentru a parasi globul ocular prin partea posterioara a sa. La acest nivel, axonii celulelor ganglionare capata teaca de mielina si se organizeaza sub forma nervului cranian II - nervul optic. Acesta paraseste orbita prin intermediul canalului optic si patrunde in fosa craniana mijlocie. Nervii optici, drept si stang, se incruciseaza si formeaza chiasma optica, unde are loc decusatia partiala a fibrelor nervoase din ambele parti. Toti axonii celulelor ganglionare care iau nastere din jumatatea nazala a retinei, in regiunea centrala a chiasmei, se incruciseaza si fiecare trec in tractul optic de cealalta parte. Toti axonii celulelor ganglionare care iau nastere din jumatatea temporala a retinei nu se incruciseaza cu cei de partea opusa si trec, prin partea laterala a chiasmei optice, in tractul optic de aceeasi parte. De la acest nivel, tracturile optice inconjoara pe fiecare parte pedunculul cerebral pentru a conduce informatia, prin axonii celulelor ganglionare, in una din urmatoarele regiuni ale creierului: nucleul geniculat lateral, o statie de releu talamic pentru vedere; coliculul superior, o statie de releu mezencefalic pentru vederea asociata cu reflexe somatice; aria pretectala, o regiune mezencefalica responsabila cu desfasurarea unor reflexe autonomice; hipotalamus.

 

Afectarea nervului optic

Deficitul vizual se refera la pierderea campului vizual si nu la deteriorarea efectiva a retinei sau a altui component al sistemului vizual.
Anopsia inseamna pierderea campului vizual, hemianopsia se refera la pierderea doar a unei jumatati (temporala sau nazala) a campului vizual al unuia sau al ambilor ochi, iar despre cvadranopsie se vorbeste atunci cand se pierde un sfert (temporal superior sau temporal inferior; nazal superior sau nazal inferior) din campul vizual al unuia sau al ambilor ochi.  
In deficitul homonim, pierderile de camp vizual pentru ambii ochi sunt identice, adica exista o pierdere de camp vizual drept sau stang, pentru ambii ochi. In deficitul heteronim, pierderile de camp vizual pentru ambii ochi nu sunt identice, adica exista o pierdere de camp vizual drept pentru un ochi si o pierdere de camp vizual drept pentru celalalt ochi, sau invers.
O leziune unilaterala a nervului optic conduce la pierderea permanenta a vederii cu ochiul ipsilateral. Deterioarea unilaterala a fibrelor temporale ale chiasmei optice implica o hemianopsie nazala ipsilaterala. Aceste fibre sunt deseori afectate de un anevrism si/sau calcifierea arterei carotide interne, datorita raporturilor apropiate cu aceasta. Deteriorarea bilaterala a fibrelor temporale ale chiasmei optice implica hemianopsie heteronima binazala.  
O leziune ce intereseaza fibrele care se incruciseaza la nivelul chiasmei optice conduce la hemianopsie heteronima bitemporala. Aceste fibre care ocupa regiunea centrala a chiasmei optice pot fi lezate prin comprimare de catre o tumora a glandei pituitare.
O leziune unilaterala, caudal de chiasma optica, ce afecteaza fibrele tractului optic sau nucleul geniculat lateral va determina hemianopsie homonima contralaterala.
O leziune unilaterala a buclei lui Meyer sau a diviziunii inferioare a tractului geniculo-calcarin implica cvadranopsie homonima superioara contralaterala, iar o leziune ce afecteaza fibrele diviziunii superioare a tractului geniculo-calcarin determina cvadranopsie homonima inferioara contralaterala.  
O leziune unilaterala in care diviziunile superioara si inferioara ale tractului geniculo-calcarin sunt afectate sau care intereseaza cortexul vizual primar (aria 17) va cauza hemianopsie homonima contralaterala fara implicarea maculei.


Data actualizare: 30-07-2013 | creare: 30-07-2013 | Vizite: 24728
Bibliografie
1. Gray's Anatomy, The Anatomical Basis of Clinical Practice - Susan Standring [Editor-in-Chief] - 40th Edition, 2008
2. Integrative Components of the Nervous System - M. Patestas, L. P. Gartner, A Textbook of Neuroanatomy, 2009, pag. 135
3. Nervii capului si gatului - V. Ranga - Anatomia omului, Capul si gatul, vol. 5, 2002, pag. 95
4. Patologia nervilor - R. Horia - Tratat de neurologie, [sub reactia] C. Arseni, partea II, 1981, pag. 1189
5. Foot drop - Wikipedia, The Free Encyclopedia, link: http://en.wikipedia.org/wiki/Foot_drop
6. Morton's neuroma - Wikipedia, The Free Enciclopedya, link: http://en.wikipedia.org/wiki/Morton's_neuroma
7. Komar syndrome - Dr Ethan TAUB - Orphanet, The portal for rare diseases and orphan drugs, link: http://www.orpha.net/consor/cgi-bin/OC_Exp.php?lng=en&Expert=51890
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!