Fosa iliaca stanga

©

Autor:

Localizare
- superior flancul stang;
- inferior despartita de trigonul femural prin plica inghinala;
- medial hipogastrul.

Proiectii - organe la nivelul fosei iliace stangi

- colon descendent (extremitatea terminala);
- colon sigmoid (portiunea incipienta);
- ovar stang;
- cordon spermatic stang.
Regiunile abdomenului

Regiunile abdomenului


Semnificatia durerii in fosa iliaca stanga

In fosa iliaca stanga, afectiunile intereseaza cu precadere colonul sigmoid.
Sigmoidita reprezinta inflamatia colonului sigmoid ce se manifesta cu durere in fosa iliaca stanga, uneori insotita de pirexie si perioade alternative de constipatie si diaree.
Diverticuloza poate fi uneori asimptomatica, insa pot fi resimtite dureri nesistematizate in fosa iliaca stanga sau regiunea suprapubiana, meteorism influentat pozitiv de defectie, alternanta in constipatie si diaree si evacuari de mucus. De cele mai multe ori, la examanirea fizica se constata colonul sigmoid contractat si sensibil la palpare. In aproximativ 25% din cazuri boala se complica sub forma diverticulitei, a carei incidenta creste odata cu durata afectiunii, numarul ridicat de diverticuli si varsta. De la instalarea afectiunii apar tulburari clinice reprezentate prin scaune mucosaunguinolente si dureri vagi in fosa iliaca stanga. In cazuri acute, tulburarile severe si iritatia peritoneala mimeaza o inflamatie apendiculara perforata. Frecvent, in acest caz, durerea se manifesta spontan sau la presiune in fosa iliaca stanga, diareea sau constipatia, subfebrilitatea si leucocitoza fiind prezente. In cazuri avansate, diverticulita implica dureri colicative, fenomene ocluzive, melena, abces si perforare in cavitatea peritoneala sau vezica.
Sindromul de colon iritabil consta in tulburarea tranzitului intestinal cu durere abdominala si de cele mai multe ori, constipatie. Durerea abdominala are caracter colicativ, deseori localizata in fosa iliaca stanga si hipogastru. Defecatia si flatulenta influenteaza pozitiv durerea, pe cand mesele alimentare o exacerbeaza. Intensitate durerii este variabila, uneori perceputa similar unei senzatii de disconfort abdominal care se remite dupa evacuarea continutului colonului. Durerea este insotita de constipatie sau uneori diaree, mucus in materiile fecale, distensie abdominala si borborisme, atenuate de eructatii si flatulenta.
Afectiuni urinare precum infarct renal sau colica ureterala prin calcul de partea stanga pot provoca dureri ce iradiaza in fosa iliaca stanga.
In cazul afectiunilor ginecologice, acestea corespund celor manifestate cu durere in fosa iliaca dreapta, structura afectata fiind in acest caz pe partea stanga, cu exceptia sarcinii ectopice care pe masura ce evolueaza, completeaza tabloul clinic cu dureri abdominale resimtite deseori bilateral.
Sindromul intermenstrual reprezinta durerea resimtita in timpul ovulatiei, insotita uneori de sangerari vaginale si disconfort abdominal. Ovulalgia se manifesta la aproximativ 25% dintre femei. Durerea este necolicativa, intensitatea este variabila si poate dura chiar si cateva zile. Durerea iradiaza unilateral in fosa iliaca, mimand abdomenul acut.
Chistul de ovar torsionat se manifesta prin dureri unilaterale, episodice, deseori in regiunea imediat superioara a ovarului afectat si fosa iliaca, cu iradieri catre spate sau pelvis. Aproximativ 25% din cazuri, persoanele afectate se confrunta cu durere bilaterala in abdomenul inferior. Greata si varsaturile apar la aproximativ 70% dintre pacienti, mimand astfel o afectiune de sursa gastrointestinala ingreunand elaborarea unui diagnostic.
Salpingita consta in inflamatia trompelor uterine cauzate cu precadere de boli cu transmitere sexuala. Durerile abdominale pot fi resimtite la nivelul foselor iliace si sunt de obicei evidentiate prin palparea abdominala. Tabloul clinic este completat de stari febrile accentuate, distensie abdominala, leucoree.

Data actualizare: 19-03-2014 | creare: 04-09-2012 | Vizite: 79318
Bibliografie
1. Abdomenul - M. Ifrim, G. Niculescu - Compediu de anatomie, 1988, pag. 584
2. Durerile abdominale - R. Hegglin - Diagnosticul diferential al bolilor interne, editia 11, pag. 679.
3. Stomacul si duodenul, Intestinul subtire si gros - M. Grigorescu, O. Pascu - Tratat de gastroenterologie clinica, vol. 1, 1996, pag. 247, pag. 383
4. Abdomen - Wikipedia, The Free Encyclopedia, link: http://en.wikipedia.org/wiki/Abdomen
5. Causes of Flank Pain - Medscape Reference, Drugs, Diseases & Procedures, link: http://emedicine.medscape.com/article/1958746-overview#aw2aab6b2
6. Regions of the Abdomen and their Contents - Educational Technology Clearinghouse, Digital resources for Florida's Schools, link: http://etc.usf.edu/clipart/35600/35612/abdomen_35612.htm
7. Ischemic colitis - Mayo Clinic, link: http://www.mayoclinic.com/health/ischemic-colitis/DS00794
8. Evaluation of Abdominal Pain in the Emergency Department - H. Gross, Georgia Health Sciences University, link: http://www.georgiahealth.edu/medicine/clerkships/EM/Core/Evaluation%20of%20Abdominal%20Pain%20in%20the%20Emergency%20Department.pdf
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum