Abdomen

Regiunile abdomenului - impartire topografica
Abdomenul este o camera aproape cilindrica cuprinsa intre marginea inferioara a toracelui si marginea superioara a pelvisului si membrelor inferioare. Cranial este delimitat de o linie curba a carui traiect descrie rebordul coastei a 7-a, unind apendicele xifoid de apofiza spinoasa T12, iar caudal, delimitarea abdomenului se face prin intermediul liniei care pleaca de pe simfiza pubiana si traverseaza arcadele inghinale inainte de a parcurge crestele oaselor iliace, pentru ajunge in final la nivelul santului interfesier. Apertura toracica inferioara formeaza deschiderea abdominala superioara inchisa de diafragm, iar inferior, peretele abdominal se continua cu peretele pelvin de la nivelul stramtorii superioare a pelvisului. Superficial, limita inferioara a peretelui abdominal este reprezentata de marginea superioara a membrelor inferioare.
Peretele abdominal constituie un mijloc de observare si palpare a structurilor osteomusculare ce delimiteaza sau intra in stratigrafia regiunii abdominale precum:
- apendice xifoid, extremitati anterioare coaste 11 si 12.
- simfiza pubiana, tuberculul pubian, spine iliace antero-superioare.
- muschi drepti abdominali, oblic extern.
- apofize spinoase vertebre lombare, creasta iliaca, spine iliace postero-superioare, grupa musculara sacrolombara.
Camera inchisa de peretele abdominal contine cavitatea peritoneala, ce comunica in mod liber cu cavitatea pelvina.

Organele abdominale:

Principala functie a abdomenului este de a gazdui un ansamblu de viscere importante ale organismului printre care:
- elemente ale sistemului gastrointestinal precum extremitatea caudala esofag, stomac, intestin subtire si gros, ficat si vezica biliara, pancreas;
- splina;
- componente ale sistemului urinar precum rinichi si uretere;
- glande suprarenale;
- structuri neurovasculare.

Peretele abdominal:

Peretele abdominal prezinta un rol important in procesul respirator. Acesta se relaxeaza in inspiratie permitand expansiunea cavitatii toracice concomitent cu deplasarea inferioara a viscerelor abdominale in timpul contractiei diafragmului. In timpul expiratiei, peretele abdominal se contracta asistand la elevarea cupolei diafragmatice si reducand astfel volumul cutiei toracice.
De asemenea, contractia peretelui abdominal poate creste considerabil presiunea intraabdominala cand diafragmul este fixat. Presiunea intraabdominala crescuta asista in eliminarea continutului vezicii urinare, al rectului si in nastere.

Din punct de vedere anatomoclinic peretele abdominal anterior este impartit in 9 regiuni topografice de 4 linii conventionale:
- Linia orizontala superioara sau planul subcostal care trece prin extremitatile anterioare ale coastelor 10 de fiecare parte.
- Linia orizontala inferioara sau planul interspinos ce uneste spinele iliace anterosuperioare.
- Liniile verticale stanga si dreapta sau liniile semilunare care se suprapun marginilor laterale ale dreptilor abdominali, trasate paralel de la extremitatile anterioare ale coastelor 10 pana la intersectia cu punctul desemnat de ramura superioara a pubisului.

Regiunile topografice abdominale:

- Epigastru - medial superior (sub stern si supraombilical)
- Mezogastru - medial central (periombilical)
- Hipogastru - medial inferior (subombilical)
- Hipocondru drept - dreapta superior, sub coaste
- Hipocondru stang - stanga superior, sub coaste
- Flanc drept - dreapta central
- Flanc stang - stanga central
- Fosa iliaca dreapta - dreapta inferior
- Fosa iliaca stanga - stanga inferior