Hipocondru drept

©

Autor:

Localizare
- superior regiunea mamara si axilara;
- medial epigastru si regiunea sternala;
- inferior flancul drept.

Proiectii ale organelor la nivelul hipocondrului drept

- ficatul (lobul drept);
- vezica biliara;
- duodenul (segmentul prerenal);
- flexura colica dreapta;
- rinichiul drept.
Regiunile abdomenului

Regiunile abdomenului


Semnificatia durerii in hipocondrul drept

Durerea in hipocondrul drept poate fi cauzata de o varietate de factori. Varsta, sexul si starea generala a pacientului pot influenta diagnosticul prezumtiv, iar istoricul si examinarea concentreaza diagnosticul diferential. Caracteristici cum ar fi instalarea acuta sau cronica a durerii, pierderea in greutate, pirexia, indispozitia generala si simptomele manifestate la acest nivel pot ajuta la stabilirea unui diagnostic definitiv.
Litiaza biliara se manifesta printr-o durere puternica de intensitate maxima la nivelul hipocondrului drept sub rebodul costal. Durerea apare de obicei dupa abaterile dietetice si este insotita de greata determinata de nivelul crescut al presiunii din caile biliare. Dupa criza dureroasa se observa apararea musculara cu durere la decompresiune si instalarea icterului.
In colecistita, durerea este localizata difuz sub rebordul costal drept, manifestata la palpare cu iradieri in spate si umar drept. Durerea este declansata de obicei de abateri dietetice si insotita de greata, indispozitie.
Hepatomul este o tumora de tip malign ce evolueaza la nivelul ficatului, durerea in acest caz manifestandu-se permanent cu iradieri in flancul si umarul drept.
Abcesul hepatic reprezinta colectia purulenta la nivelul ficatului de obicei in urma unor infectii de etiologie fungica sau bacteriana ajunse pe cale portala la ficat. Durerile localizate in hipocondrul drept sunt insotite febra, stare generala alterata si scadere ponderala.
Hepatitele de tip B si alcoolica precum si chistul hidatic sunt alte afectiuni de origine hepatica in care durerea la nivelul hipocondrului drept completeaza tabloul clinic al fiecarei afectiuni in parte.
Ulcerul duodenal poate provoca in hipocondrul drept dureri iradiate din epigastru, unde este locul de debut spontan al durerii, strict localizata. Durerea nu este accentuata prin palpare si mai poate iradia in spate, iar tratamentul necorespunzator conduce la ulcer perforat.
Dureri in hipocondrul drept pot fi resimtite si in afectiuni renale, precum pielonefrita dreapta sau calculi renali.
De asemenea, in acesta regiune pot iradia dureri cauzate de afectiunile altor organe, in pleurezie diafragmatica, pneumonie lobara sau embolism pulmonar.

Data actualizare: 19-03-2014 | creare: 04-09-2012 | Vizite: 84947
Bibliografie
1. Abdomenul - M. Ifrim, G. Niculescu - Compediu de anatomie, 1988, pag. 584
2. Durerile abdominale - R. Hegglin - Diagnosticul diferential al bolilor interne, editia 11, pag. 679.
3. Stomacul si duodenul, Intestinul subtire si gros - M. Grigorescu, O. Pascu - Tratat de gastroenterologie clinica, vol. 1, 1996, pag. 247, pag. 383
4. Abdomen - Wikipedia, The Free Encyclopedia, link: http://en.wikipedia.org/wiki/Abdomen
5. Causes of Flank Pain - Medscape Reference, Drugs, Diseases & Procedures, link: http://emedicine.medscape.com/article/1958746-overview#aw2aab6b2
6. Regions of the Abdomen and their Contents - Educational Technology Clearinghouse, Digital resources for Florida's Schools, link: http://etc.usf.edu/clipart/35600/35612/abdomen_35612.htm
7. Ischemic colitis - Mayo Clinic, link: http://www.mayoclinic.com/health/ischemic-colitis/DS00794
8. Evaluation of Abdominal Pain in the Emergency Department - H. Gross, Georgia Health Sciences University, link: http://www.georgiahealth.edu/medicine/clerkships/EM/Core/Evaluation%20of%20Abdominal%20Pain%20in%20the%20Emergency%20Department.pdf
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum