Patologia ficatului. Sindroame hepatobiliare

©

Autor:

Afectiunile hepatice si spectrul manifestarilor clinice ale acestora presupun cunoasterea fundamentala a structurii si functiilor hepatice normale. Complexitatea proceselor desfasurate in ficat valideaza etichetarea organului drept un laborator central al organismului. Interdepenendeta in infrastructura fiecarei celule este evidentiata atat in conditii normale, cand constituentii acesteia colaboreaza in vederea realizarii activitatilor metabolice, cat si in diverse stari patologice, cand este favorizata agravarea leziunilor morfofunctionale. Implicarea in afectiunile hepatice a variatelor celule din structura ficatului si a componentelor intrastructurale ale acestora nu se petrece simultan si nu atinge acelasi grad, conturandu-se astfel un asincronism evolutiv si o asimetrie lezionala, care explica in unele situatii neconcordanta dintre debutul manifestarilor clinice si severitatea acestora. Tulburarile fiziopatologice sunt sistematizate in sindroamele hepatobiliare, care de cele mai multe ori stau la baza tabloului clinic evidentiat in afectiunile ficatului.

Sindromul icteric

Este expresia clinica a cresterii bilirubinemiei consecutiv unor anomalii ereditare, de dezvoltare sau dobandite in cadrul formarii, transportului, metabolismului si dispunerii bilirubinei... cititi mai multe aici.

Sindromul colestazei

Este indrudit cu sindromul icteric, participand frecvent la mecanismul patogenic al acestuia... cititi mai multe aici.

Sindromul hemoragic de provenienta hepatica

Consta in manifestarile hemoragice la nivel somatic si visceral, intratisular sau luminal, determinate de perturbarea mecanismului de coagulare... cititi mai multe aici.

Sindromul dismetabolic

Sub aceasta denumire se reunesc sindromul nutritional, exprimat prin tulburari ale proceselor de depozitare si activare a unor substante nutritive... cititi mai multe aici.

Sindromul toxic

Este reprezentat clinic de un spectru larg de manifestari, de la astenie la coma, si se datoreaza atat diminuarii capacitatii hepatocitare de neutralizare si eliminare a reziduurilor catabolice naturale si substantelor toxice provenite din exterior, cat si suprimarii activitatii fagocitare a macrofagelor, ca urmare a derivarii sistemice a sangelui portal. Intoxicatia medicamentoasa si endotoxemia enterogena sunt exemple de conditii clinice in care sindromul toxic genereaza majoritatea simptomelor.

Sindromul de hipertensiune portala

Este expresia cresterii patologice si permanente a presiunii si volumului sanguin din sistemul portal cu formarea de colaterale portosistemice... cititi mai multe aici.

Encefalopatia hepatica

Este sindromul neuropsihic care se poate instala brusc sau progresiv, consecutiv cu pierderea totala sau partiala a functiilor hepatice principale, de sinteza, detoxifiere si excretie... cititi mai multe aici.

Insuficienta hepatica fulminanta

Suprimarea brusca a functiilor hepatice principale, la subiectii care nu prezinta istoric de afectiune hepatica conditioneaza manifestarea insuficientei hepatice fulminante... cititi mai multe aici.

Hepatomegalia

Este un semn important intalnit la examenul obiectiv al pacientilor cu afectiuni hepatice. Se descriu particularitati in functie de cauzele acesteia... cititi mai multe aici.

Steatoza hepatica

Este o entitate morfoclinica ce consta in acumularea exagerata a lipidelor, care infiltrand difuz celulele hepatice conduc la marirea usor-moderata in dimensiuni a ficatului... cititi mai multe aici.

Ficatul si medicamentele

Detinand cea mai mare capacitate de a metaboliza corpurile straine introduse in organism, ficatul ocupa pozitia centrala in metabolizarea substantelor medicamentoase... cititi mai multe aici.

Alcoolul si ficatul

Afectiunea hepatica alcoolica se traduce prin totalitatea leziunilor morfopatologice aflate in corelatie cu o gama larga de manifestari clinico-paraclinice, induse de consumul excesiv de alcool... cititi mai multe aici.

Ficatul in sarcina

In cazul unei sarcini normale, functiile si structura ficatului nu sunt afectate, insa acestea pot perturbate in cursul sarcinilor patologice... cititi mai multe aici.

Tuberculoza hepatica

Este exceptionala, iar diagnosticarea acesteia este confirmata numai cand interesarea ficatului de procesul tuberculos evolueaza cu o autonomie aparenta, focarul initial nefiind identificat in urma investigatiilor clinice si radiologice... cititi mai multe aici.

Sifilisul hepatic

Poate fi congenital cu doua posibilitati de manifestare, una precoce, care este mai putin compatibila cu viata, si alta tardiva, al carei tablou clinic este superpozabil cu cel al sifilisului hepatic castigat... cititi mai multe aici.

Abcesul hepatic piogen

Se prezenta sub forma unei leziuni supurative focale cicumscrisa ficatului sau a unei colectii supurative in cavitatea neoformata intrahepatica... cititi mai multe aici.

Ficatul in diverse afectiuni

In leucemia cronica interesarea ficatului este exprimata prin hepatomegalie, care in stadiile terminale, se asociaza frecvent cu icter, iar in policitemia vera sunt intalnite fenomene de hipertensiune portala... cititi mai multe aici.

Hepatitele

Hepatita A, hepatita B, hepatita C, hepatita D, hepatita E, hepatita autoimuna... cititi mai multe aici.

Ciroza hepatica

Reprezinta afectiunea difuza rezultata din asocierea fibrozei, nodulilor de regenerare si a necrozelor hepatocitare, acesti factori concurand in masuri diferite la alterarea arhitecturii hepatice... cititi mai multe aici.

Hemocromatoza idiopatica

Este expresia tulburarii metabolismului de fier si se caracterizeaza prin cresterea absorbtiei de fier, sideremiei si depozitelor tisulare de fier... cititi mai multe aici.

Leziuni vasculare ale ficatului

Sindromul Bud-Chiari, endoflebita toxica, ciroza cardiaca, ocluzia arterei hepatice... cititi mai multe aici.

Tumorile ficatului

Carcinomul hepatocelular, colangiocarcinomul, angiosarcomul, hepatoblastomul, adenomul hepatic, angiomul cavernos, hipertrofia focala nodulara... cititi mai multe aici.

Ficatul in parazitoze

O gama larga paraziti care ajung in organism pe cale cutanata sau digestiva trec obligatoriu prin ficat in timpul perioadei de migrare, o parte din acestia oprindu-se la acest nivel... cititi mai multe aici.

Afectiuni ereditare

Galactozemia congenitala, intoleranta ereditara la fructoza, deficitul in fructozo-1-6-difosfataza, boala von Gierke, glicogenoza de tip II, boala Forbes, boala Andersen, boala Hers, boala Hug, glicogenoza... cititi mai multe aici.

Alte afectiuni ale ficatului

Granulomatozele hepatice, amiloidoza hepatica, pelioza hepatica, sindromul Fitz-Hugh-Curtis, displazia arterio-hepatica, cavernomul portal, colangita sclerozanta primitiva... cititi mai multe aici.
Sindromul icteric

Sindromul icteric este expresia clinica a cresterii bilirubinemiei consecutiv unor anomalii ereditare, de dezvoltare sau dobandite in cadrul formarii, transportului, metabolismului si dispunerii bilirubinei....

Sindromul colestazei

Sindromul colestazei este indrudit cu sindromul icteric, participand frecvent la mecanismul patogenic al acestuia. Colestaza se traduce prin tulburarile de eliminare ale bilei...

Sindromul hemoragic de provenienta hepatica

Sindromul hemoragic de provenienta hepatica consta in manifestarile hemoragice la nivel somatic si visceral, intratisular sau luminal, determinate de perturbarea mecanismului de coagulare, de defectele obstructive ale fluxului biliar...

Sindromul dismetabolic

Sub denumirea de sindrom dismetabolic se reunesc sindromul nutritional - tulburari ale proceselor de depozitare si activare a unor substante nutritive, sindromul discrinic - dereglari in transportul si catabolismul hormonal si sindromul toxic...

Sindromul de hipertensiune portala

Sindromul de hipertensiune portala este expresia cresterii patologice si permanente a presiunii si volumului sanguin din sistemul portal cu formarea de colaterale portosistemice. ...

Encefalopatia hepatica

Encefalopatia hepatica este sindromul neuropsihic care se poate instala brusc sau progresiv, consecutiv cu pierderea totala sau partiala a functiilor hepatice principale, de sinteza, detoxifiere si excretie....

Insuficienta hepatica fulminanta

Suprimarea brusca a functiilor hepatice principale, la subiectii care nu prezinta istoric de afectiune hepatica conditioneaza manifestarea insuficientei hepatice fulminante....

Hepatomegalia

Hepatomegalia este un semn important intalnit la examenul obiectiv al pacientilor cu afectiuni hepatice. Se descriu particularitati in functie de cauzele acesteia....

Steatoza hepatica

Steatoza hepatica este o entitate morfoclinica ce consta in acumularea exagerata a lipidelor, care infiltrand difuz celulele hepatice conduc la marirea usor-moderata in dimensiuni a ficatului....

Ficatul si medicamentele

Detinand cea mai mare capacitate de a metaboliza corpurile straine introduse in organism, ficatul ocupa pozitia centrala in metabolizarea substantelor medicamentoase....

Alcoolul si ficatul

Afectiunea hepatica alcoolica se traduce prin totalitatea leziunilor morfopatologice aflate in corelatie cu o gama larga de manifestari clinico-paraclinice, induse de consumul excesiv de alcool....

Ficatul in sarcina

In cazul unei sarcini normale, functiile si structura ficatului nu sunt afectate, insa acestea pot perturbate in cursul sarcinilor patologice....

Tuberculoza hepatica

Tuberculoza hepatica este exceptionala, iar diagnosticarea acesteia este confirmata numai cand interesarea ficatului de procesul tuberculos evolueaza cu o autonomie aparenta, focarul initial nefiind identificat in urma investigatiilor clinice si radiologice....

Sifilisul hepatic

Sifilisul hepatic poate fi congenital cu doua posibilitati de manifestare, una precoce, care este mai putin compatibila cu viata, si alta tardiva, al carei tablou clinic este superpozabil cu cel al sifilisului hepatic castigat....

Abcesul hepatic piogen

Abcesul hepatic piogen se prezenta sub forma unei leziuni supurative focale cicumscrisa ficatului sau a unei colectii supurative in cavitatea neoformata intrahepatica. Incidenta este redusa...

Ficatul in diverse afectiuni

In leucemia cronica interesarea ficatului este exprimata prin hepatomegalie, care in stadiile terminale, se asociaza frecvent cu icter, iar in policitemia vera sunt intalnite fenomene de hipertensiune portala cu aparitia ocazionala a trombozei...

Hepatitele

Hepatita A consta in infectia cu virus hepatic A (VHA) si prezinta o raspandire larga si variata la nivel global, fie sporadic sau prin izbucniri epidemice usoare. Hepatita B este expresia infectiei cu virusul hepatic B (VHB) si reprezinta una dintre cele mai intalnite boli infectioase la nivel global....

Ciroza hepatica

Ciroza hepatica reprezinta afectiunea difuza rezultata din asocierea fibrozei, nodulilor de regenerare si a necrozelor hepatocitare, acesti factori concurand in masuri diferite la alterarea arhitecturii hepatice. Incidenta cirozei creste de la an la an...

Hemocromatoza idiopatica

Hemocromatoza idiopatica este expresia tulburarii metabolismului de fier si se caracterizeaza prin cresterea absorbtiei de fier, sideremiei si depozitelor tisulare de fier. Etiologia este inca partial elucidata...

Leziuni vasculare ale ficatului

Sindromul Bud-Chiari este rar, produs de obstructia drenajului venos al ficatului, datorita unei tromboze venoase, invadarii neoplazice, administrarii de anticonceptionale orale, iradierii zonei hepatice sau in urma unor malformatii congenitale....

Tumorile ficatului

Carcinomul hepatocelular este intalnit in aproximativ 90% din totalul tumorilor hepatice maligne. Conform unor statistici, anual sunt inregistrate intre 500.000 - 1.000.000 de noi cazuri la nivel global. Colangiocarcinomul constituie 4-17% din totalitatea malignitatilor hepatice primitive....

Ficatul in parazitoze

O gama larga paraziti care ajung in organism pe cale cutanata sau digestiva trec obligatoriu prin ficat in timpul perioadei de migrare, o parte din acestia oprindu-se la acest nivel. Chistul hidatic hepatic este o tumora lichidiana si expansiva...

Alte afectiuni ale ficatului

Granulomatozele hepatice constituie un nume generic pentru diferite afectiuni sistemice care se manifesta si prin prezenta granuloamelor la nivelul ficatului. Etiologia acestora include afectiuni bacteriene, precum tuberculoza, bruceloza, tularemia, afectiuni virale, varicela si afectiuni parazitare, ascaridioza. De asemenea, granulomatozele h...


Data actualizare: 15-03-2013 | creare: 13-11-2012 | Vizite: 23220
Bibliografie
1. Ficatul - V. Papilian - Anatomia omului, vol. II, 1982, pag. 145
2. Bolile aparatului digestiv - R. Paun - Tratat de medicina interna, partea a 2-a, 1986
3. Patologia ficatului - C. Stanciu - Gastroenterologie practica, vol. 2, 1979
4. Bolile ficatului - O. Fodor - Tratat elementar de medicina interna, vol. 2, 1974, pag. 494
5. The Liver as an Organ - A.C. Guyton - Textbook of Medical Physiology, 11th edition, pag. 859
6. Hepatologie - Mauss, Berg, Rockstroh, Sarazin, Wedemeyer - Versiunea in limba romana, S. Ruta, C. Sultana, 2009
7. Afectiunile ficatului - L. Gherasim - Bolile digestive hepatice si pancreatice - Tratat de medicina interna vol. 3, 1999, pag. 637
8. Afectiuni ale ficatului si tractului biliar - Harrison - Principiile medicinei interne, editia 14, vol. 2, pag. 1828
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!