Insuficienta hepatica fulminanta

©

Autor:

Suprimarea brusca a functiilor hepatice principale, la subiectii care nu prezinta istoric de afectiune hepatica conditioneaza manifestarea insuficientei hepatice fulminante. Dintre cele mai predominante cauze se remarca hepatitele virale, in special hepatita cronica de tip B suprainfectata cu virus D. De asemenea, poate aparea pe fondul unor terapii medicamentoase sau in urma intoxicatiei cu Amanita phalloides, o ciuperca deosebit de otravitoare intalnita si in Romania.

Initial, insuficienta hepatica fulminanta se manifesta nespecific, constand in greata, varsaturi si alterarea starii generale. Ulterior se instaleaza progresiv icterul, iar in cazuri rare s-a semnalat prezenta durerii abdominale. Hipoglicemia si hipopotasiemie completeaza tabloul clinic de debut. Simptomatologia tardiva evidentiaza encefalopatia hepatica, cu stari de agitatie, confuzie, comportament violent, delir zgomotos, toate precedand coma profunda, edemul cerebral, cu repercusiuni de tip neurologic, ce presupune tratament de urgenta, pentru a preveni eventuala disparitie a reflexelor pupilare, si stopul respirator prin hernierea creierului. Un aspect clinic important al insuficientei hepatice este redat de infectii, care apar de cele mai multe ori sub forma de bacteriemii, 80% dintre acestea manifestandu-se la nivel urinar si respirator. In aceste cazuri, febra si leucocitoza sunt constante.

Complicatiile la distanta ale insuficientei hepatice nu sunt de neglijat. Dintre cele mai frecvent intalnite, se remarca hipotensiunea arteriala si insuficienta respiratorie, care se traduce prin edem pulmonar, in 37% din cazuri de insuficienta hepatica fulminanta, si sindrom de detresa respiratorie, in 35%. De asemeanea, pot aparea insuficienta renala acuta, coagulopatie si pancreatita acuta.

Data actualizare: 16-06-2013 | creare: 13-11-2012 | Vizite: 9969
Bibliografie
1. Ficatul - V. Papilian - Anatomia omului, vol. II, 1982, pag. 145
2. Bolile aparatului digestiv - R. Paun - Tratat de medicina interna, partea a 2-a, 1986
3. Patologia ficatului - C. Stanciu - Gastroenterologie practica, vol. 2, 1979
4. Bolile ficatului - O. Fodor - Tratat elementar de medicina interna, vol. 2, 1974, pag. 494
5. The Liver as an Organ - A.C. Guyton - Textbook of Medical Physiology, 11th edition, pag. 859
6. Hepatologie - Mauss, Berg, Rockstroh, Sarazin, Wedemeyer - Versiunea in limba romana, S. Ruta, C. Sultana, 2009
7. Afectiunile ficatului - L. Gherasim - Bolile digestive hepatice si pancreatice - Tratat de medicina interna vol. 3, 1999, pag. 637
8. Afectiuni ale ficatului si tractului biliar - Harrison - Principiile medicinei interne, editia 14, vol. 2, pag. 1828
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!