Steatoza hepatica

©

Autor:

Steatoza hepatica este o entitate morfoclinica ce consta in acumularea exagerata a lipidelor, care infiltrand difuz celulele hepatice conduc la marirea usor-moderata in dimensiuni a ficatului. In mod normal, ficatul contine lipide intre 2-4% din greutatea sa, iar in steatoze se depaseste cota de 50%. Chiar daca are caracter de benignitate si reversibilitate, steatoza heaptica poate evolua spre ciroza in conditiile in care acumularea excesiva de grasimi este asociata cu factori hepatotropi nocivi. Polimorfismul etiologiei evidentiaza influenta varstei, aria geografica si starea nutritionala sau fiziologica a persoanelor afectate. Alcoolismul este principalul factor raspunzator de steatoza hepatica, prezent in peste 50% din cazuri. De asemenea, diabetul zaharat necontrolat, malnutritia proteincalorica si unele endocrinopatii insotite de obezitate, precum sindromul Cushing, afectiuni ale glandelor sexuale sau disfunctii tiroidiene, pot antrena incarcare grasoasa hepatica.

Tabloul clinic este marcat de prezenta hepatomegaliei de dimensiuni variabile in functie de gradul de acumulare al grasimilor. Simptomatologia poate absenta, insa anorexia, greata si varsaturile matinale, ocazional intoleranta la grasimi, tulburarea tranzitului intestinal, astenia sau icterul pot insoti sensibilitatea hepatica crescuta sau durerile abdominale, predominante la alcoolici, pentru a completa tabloul clinic al steatozei hepatice. Pe langa acestea, in unele situatii, au fost identificate stelute vasculare, eritem palmar si tumefactii parotidiene.

Data actualizare: 06-05-2013 | creare: 13-11-2012 | Vizite: 12120
Bibliografie
1. Ficatul - V. Papilian - Anatomia omului, vol. II, 1982, pag. 145
2. Bolile aparatului digestiv - R. Paun - Tratat de medicina interna, partea a 2-a, 1986
3. Patologia ficatului - C. Stanciu - Gastroenterologie practica, vol. 2, 1979
4. Bolile ficatului - O. Fodor - Tratat elementar de medicina interna, vol. 2, 1974, pag. 494
5. The Liver as an Organ - A.C. Guyton - Textbook of Medical Physiology, 11th edition, pag. 859
6. Hepatologie - Mauss, Berg, Rockstroh, Sarazin, Wedemeyer - Versiunea in limba romana, S. Ruta, C. Sultana, 2009
7. Afectiunile ficatului - L. Gherasim - Bolile digestive hepatice si pancreatice - Tratat de medicina interna vol. 3, 1999, pag. 637
8. Afectiuni ale ficatului si tractului biliar - Harrison - Principiile medicinei interne, editia 14, vol. 2, pag. 1828
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Extractului de ceai verde poate reduce severitatea bolii ficatului gras
  • Noi strategii terapeutice pentru boala ficatului gras
  • Un nou studiu arată că afecțiunile hepatice au fost influențate negativ de schimbările stilului de viață din urma pandemiei
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum